Top End

Top End Australië | TravelEssence

De 'Top End' van het Northern Territory is het meest noordelijke deel van het Australische continent. Deze regio wordt gekenmerkt door een tropisch klimaat. Wie nog nooit een krokodil in het wild heeft gezien, zal zich verheugen! Ook heeft de 'Top End’ veel nationale parken, waar u meer te weten komt over het culturele erfgoed van de Aboriginals.

Het multiculturele Darwin

Darwin is de hoofdstad van de Northern Territory, bekend om zijn markten en festivals, de Aziatische keuken en de natuurlijke haven. Dit is een uitstekende uitvalsbasis om Kakadu National Park of Litchfield National Park te verkennen.

Kakadu National Park

Natuurliefhebbers opgelet! Kakadu National Park is het grootste nationale park in Australië. Het is een dunbevolkt gebied met veel rivieren en watervallen, zoals Twin Falls en Jim Jim Falls. De meest indrukwekkende attractie wordt gevormd door de eeuwenoude Aboriginal grotschilderingen en rotsinscripties. Daarnaast zijn hier vele vogelsoorten en zoutwaterkrokodillen te bewonderen.

U kunt het park het beste bezoeken in het droge seizoen (mei tot en met oktober). De wegen zijn dan goed begaanbaar en de wilde dieren zijn gemakkelijker te spotten.

Litchfield National Park

Litchfield National Park ligt ten zuiden van Darwin, op ongeveer anderhalf uur rijden. Dit park wordt gekenmerkt door een regenwoud en heeft een aantal imposante watervallen waar u een frisse duik kunt nemen.

Wij kennen een Aboriginal gids die u met liefde langs tal van bezienswaardigheden laat zien, zoals een veld vol reusachtige termietenheuvels of de Bamboo Creek-tinmijn. Onderweg wordt u uitgelegd waarom de cultuur van de Aboriginals onlosmakelijk verbonden is met Litchfield National Park.

Katherine en Nitmiluk National Park

Op de oever van de gelijknamige rivier vindt u de plaats Katherine, de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Katherine Gorge. De Katherine Gorge is een stelsel van diepe canyons die in de loop van eeuwen in het zandsteen zijn uitgesleten door de Katherine River.

  • Katherine Gorge in Nitmiluk National Park
    Foto door Shaana McNaught
    Katherine Gorge in Nitmiluk National Park
  • Ontdek per kano de Katherine River
    Ontdek per kano de Katherine River

Katherine Gorge heeft eeuwenoude rotsformaties en ligt in het nationale park Nitmiluk. De Jawoyn, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, zijn eigenaar van het Nitmiluk National Park. U kunt het gebied te voet, per helikopter of per kano verkennen.

Arnhemland

Arnhemland ligt in het meest noordelijk gedeelte van het Northern Territory. Het gebied is vernoemd door Matthew Flinders, die meevoer op het Nederlandse schip De Arnhem dat in 1623 de Australische kust verkende. Dit ruige gebied is mooi en gevarieerd. Het bestaat uit afgelegen eilanden, regenwoud, hoge kliffen en savannebossen.

Dagtour naar Arnhemland onder leiding van een Aboriginal gids Bekijk de Aboriginal rotsschilderingen in Arnhemland / Foto door Lords Safari

De Aboriginals hebben hier lang in rust kunnen leven en in 1931 werd Arnhemland officieel benoemd tot Aboriginal reservaat. Dit reservaat is afgesloten van de buitenwereld en u heeft toegangsbewijzen nodig om er te komen. Onder leiding van een gids kunt u bij Injalak Hill historische Aboriginal kunst zien. Het uitzicht vanaf de heuvel op de laagvlaktes en het berggebied is adembenemend. Arnhemland is daarnaast een goede plek voor vogelspotters. Hier leven namelijk meer dan tweehonderd verschillende vogelsoorten.