Enjoy the views on a scenic flight over Lake Tekapo | New Zealand holiday
Enjoy the views on a scenic flight over Lake Tekapo | New Zealand holiday
Nieuw-Zeeland

Praktische informatie

Alle praktische informatie voor uw reis naar Nieuw-Zeeland hebben we voor u op een rijtje gezet. Van visum aavraag tot autohuur. Mocht u nog vragen hebben, dan staan onze reisspecialisten voor u klaar om die te beantwoorden.

Neem contact op met onze reisspecialisten wanneer het u uitkomt, of dat nu 's avonds of in het weekend is. U kunt ons bereiken op een van onze kantoren, telefonisch of online. Wij zijn beschikbaar om uw vragen te beantwoorden en uw reisplannen te bespreken, op een moment dat het u uitkomt.

Visum en paspoort Nieuw-Zeeland

Als houder van een Nederlands paspoort moet u voor uw reis naar Nieuw-Zeeland in het bezit zijn van visum: een NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority). Deze kunt u aanvragen via de website van New Zealand Immigration of via de NZeTA-app. Houd rekening met een verwerkingstijd van maximaal 72 uur. De kosten bedragen NZD $17,- per persoon.

Europese reizigers moeten ook een International Visitor Conservation and Tourism fee (IVL) betalen. Deze tax is bedoeld om de inheemse natuur en infrastructuur van Nieuw-Zeeland op peil te houden. De kosten hiervan bedragen NZD $35,- per persoon. Deze som betaalt u tijdens het aanvragen van het NZeTA.

Klik hier voor een stappenplan om het visum voor Nieuw-Zeeland aan te vragen.

Voor welke stop-over heb ik een visum nodig?

De vluchten vanuit Nederland en België gaan niet direct naar Nieuw-Zeeland. Gelukkig maar, want dan kunt u halverwege even uw benen strekken. Maar heeft u voor zo’n tussenstop of een langere stopover een visum nodig? Dat vertellen wij u voor de meest voorkomende bestemmingen:

  • Hong Kong: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen;
  • Singapore: geen visum nodig, maar uw paspoort dient wel minimaal zes maanden geldig te zijn;
  • Australië: ja, voor een overstap van meer dan 72 uur heeft u een gratis eVisitor 651 visum nodig;
  • Dubai: geen visum nodig. Uw paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn;
  • Amerika: ja, u heeft een ESTA-nummer nodig aangezien het Nederlandse paspoort onder het Visa Waiver Program valt. Wij raden u aan het visum ruim voor vertrek aan te vragen;
  • Kuala Lumpur: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen;
  • Seoul: geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 30 dagen;
  • Tokyo: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen.


Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn?

Voor uw reis door Nieuw-Zeeland heeft u een paspoort nodig dat nog geldig is op het moment dat u Nieuw-Zeeland verlaat. Wij raden u aan om altijd met een paspoort te reizen met een ruime geldigheidsduur, mocht uw reis onverhoopt langer duren. Denk hierbij aan ziekte, natuurrampen, geannuleerde vluchten etc. Ook wanneer u kiest voor een langere stop-over in bijvoorbeeld Azië, moet uw paspoort lang genoeg geldig zijn voor uw reis naar huis.

Reist u met kinderen? Dan hebben ook zij een eigen reisdocument nodig, want sinds 2012 is een bijschrijving in het paspoort van de ouder niet meer geldig.

Vliegen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Ontspannen naar Nieuw-Zeeland vliegen? In comfortabele stoelen met de meeste beenruimte. Begin zonder zorgen aan uw reis.

Lees meer

Stop overs

Onderbreek de lange vliegreis met een bijzondere tussenstop. Spendeer bijvoorbeeld een paar dagen in Hongkong, Singapore of de Cook eilanden.

Lees meer

Hoe lang mag u in Nieuw-Zeeland blijven?

Uw visum, de NZeTA is maximaal twee jaar geldig. Als Nederlands staatsburger kunt u maximaal drie maanden achter elkaar door Nieuw-Zeeland reizen. Wilt u langer blijven, dan is dat mogelijk, maar dan moet u wel een ander type visum aanvragen. Wilt u hier meer over weten? Vraag het dan een van onze reisadviseurs.

Planning your trip to New Zealand | New Zealand holiday
Hoe lang wilt u in Nieuw-Zeeland blijven?

Taal en geld in Nieuw-Zeeland

Voorbereid op reis gaan zorgt voor een ontspannen begin van uw rondreis door Nieuw-Zeeland. U wilt zich natuurlijk niet druk hoeven maken over hoe u in Nieuw-Zeeland kunt betalen, wat de valuta is en welke taal er wordt gesproken.

Nieuw-Zeelandse munteenheid

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). Vaak wordt deze aangeduid als NZ$. De eenheden van de munten en biljetten zijn gelijk aan die van ons en er wordt afgerond op tien cent:

  • Munten: 10 cent, 20 cent, 50 cent, $1 en $2
  • Briefgeld: $5, $10, $20, $50 en $100

Alle producten en diensten hebben een tax (GST) van 15%. U kunt deze tax helaas niet terugvragen.

Betalen in Nieuw-Zeeland

Heeft de betaalautomaat een logo met Maestro en/of Cirrus? Dan kunt u hier gewoon met uw bankpas pinnen. Met een Nederlandse bankpas kunt u maximaal €500,00 per dag opnemen. Op veel plekken, zoals in winkels en restaurants, kunt u ook direct met uw pinpas betalen. U bent goedkoper uit wanneer u met uw bankpas betaalt, want voor het betalen met een creditcard betaalt u een hogere toeslag. Creditcards, zoals MasterCard, Visa en American Express, worden wel bijna overal geaccepteerd. De banken in Nieuw-Zeeland zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:30 uur tot 16:30 uur. Betaalautomaten (ATM’s) vindt u bij banken, maar ook in winkelstraten en winkelcentra.

Let op: zet het betaalprofiel van uw bankpas voor uw reis door Nieuw-Zeeland op 'wereldwijd'. Dit staat normaalgesproken uit om misbruik tegen te gaan. U dient dit zelf via uw bank te activeren.

Geld wisselen

Bij banken en wisselkantoren in Nieuw-Zeeland kunt u gemakkelijk geld wisselen. U vindt ze op de internationale vliegvelden en in de meeste stadscentra. Hotels wisselen ook geld, maar doen dit vaak wel tegen een minder gunstige koers. Er is geen limiet aan de hoeveelheid contant geld dat u mee mag nemen naar of van Nieuw-Zeeland. Maar wilt u meer dan 10.000 NZ$, of de waarde daarvan in andere valuta, meenemen? Dan dient u dat aan te geven bij de Nieuw-Zeelandse douane en een Border Cash Report in te vullen.

Fooi geven

Wanneer u uit eten gaat bent u niet verplicht om een fooi te geven. Uiteraard wordt het wel gewaardeerd als u voor goed eten en vriendelijk personeel ongeveer 10% fooi betaalt. Op de rekeningen in restaurants, bars en hotels staat geen service charge vermeld.

De talen van Nieuw-Zeeland: Engels en Maori

Een woordje van de lokale taal spreken is in Nieuw-Zeeland gelukkig niet zo moeilijk. De meeste Nederlanders spreken wel een woordje Engels. Ondanks dat 23% van de bevolking Maori spreekt, kunt u ook met hen in het Engels communiceren. Uiteraard vinden zij het wel leuk als u hen verrast met een woordje Maori. Als u het leuk vindt, kunt u er vast een aantal leren:

  • Kia ora - Hallo
  • Kia ora tātou - Hallo allemaal
  • Nau mai, haere mai - Welkom
  • Kei te pēhea koe? - Hoe gaat het?
  • Kei te pai - Goed
  • Ka kite anō - Tot ziens
Twee mensen hangen uit een raam van een café
Geniet van een 'take away' koffie van een van de lokale koffietentjes
Kabelbaan in Wellington
Het openbaar vervoer in Nieuw-Zeeland is goed geregeld

Dagelijkse kosten in Nieuw-Zeeland

De kosten voor levensonderhoud liggen in Nieuw-Zeeland over het algemeen iets hoger dan in Nederland, maar dit kan per regio verschillen. De benzineprijzen liggen rond de NZ $2 per liter. Een cappuccino kost ongeveer NZ $4,50 en u kunt ervan uitgaan dat een overnachting voor twee personen tussen de NZ $150 en NZ $450 kost, afhankelijk van het comfortniveau. Lunch in een eetcafé kost ongeveer $20 per persoon.

New Zealand dollars | New Zealand holiday
In Nieuw-Zeeland wordt betaald met de Nieuw-Zeelandse dollar
Sinds 1987 is Maori een van de twee officiële talen van Nieuw-Zeeland
© TravelEssence

Autohuur in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland wordt aan de linkerkant van de weg gereden. De maximumsnelheid is over het algemeen 50 km/uur in woonwijken en 100 km/uur op snelwegen en openbare wegen. Houd er rekening mee dat tijdens schooluren strenge snelheidsbeperkingen gelden en boetes bij overtreding hiervan hoog zijn. Let daarom goed op de verkeersborden. Meer weten over verkeersregels in Nieuw-Zeeland? U leest het hier.

Wat heeft u nodig om een ​​auto te huren?

  • Een MasterCard, Visa-kaart of American Express op naam van de chauffeur
  • Een internationaal rijbewijs
  • Een nationaal rijbewijs

Waar moet u rekening mee houden bij het huren van een auto?

  • Voor elke huurauto wordt een borg in rekening gebracht op uw creditcard.

  • Bij het ophalen van de auto tekent u een huurovereenkomst. Hiermee gaat u akkoord met de voorwaarden van het autoverhuurbedrijf. Lees deze vooraf even door. U vindt de voorwaarden in uw reisbescheiden.

Autohuur in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft enkele van de meest prachtige roadtrip routes ter wereld. Geniet van de vrijheid van het huren van een auto.

Lees meer

Nieuw-Zeeland met de camper

Twijfelt u tussen het huren van een auto of een camper? Wij geven u graag ons advies zodat u de beste roadtrip kunt maken.

Lees meer

Internet en telefoon in Nieuw-Zeeland

We raden u aan om bij aankomst in Nieuw-Zeeland direct een lokale simkaart aan te schaffen. Zo belt u het meest voordelig. Een simkaart kunt u kopen op de luchthaven, of bij een winkel van een aanbieder (bijvoorbeeld ONE NZ of Spark), die zich vaak in een shoppingmall bevinden. Uw telefoon moet echter wel simlockvrij zijn. Een andere optie is om bij aankomst een eenvoudige telefoon te kopen. Dit kan al voor zo’n 50 euro.

Wanneer u een prepaid simkaart bij een lokale provider koopt, kunt u daarmee ook verbinding maken met internet. Dit is handig wanneer u onderweg Google Maps onderweg wilt gebruiken als navigatie.

Niet overal in Nieuw-Zeeland is het wifi ontvangst even goed. In stedelijke gebieden zijn overal wel Hotspots te vinden, maar op het platteland kan dat lastiger zijn. Handige tip is dat alle openbare bibliotheken in Nieuw-Zeeland over gratis wifi beschikken.

Wilt u meer weten?

Neem contact met ons op!

Uw reisspecialist deelt graag zijn of haar uitgebreide kennis over Nieuw-Zeeland met u. Samen stellen we een reisplan samen, perfect afgestemd op uw wensen en behoeften. Daarnaast zorgen we ervoor dat u goed voorbereid op reis gaat!

Gebruik zonnebrandcrème in Nieuw-Zeeland

UV-stralen zijn in Nieuw-Zeeland veel sterker dan in Nederland. Hierdoor verbrandt u sneller. Vergeet daarom niet om zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken, zelfs in de winter. Breng gedurende de dag een aantal keer zonnebrandcrème aan en draag, voor extra bescherming een hoed en zonnebril.

Seal on the beach at Otago Peninsula | New Zealand wildlife
Het dragen van zonnebrandcrème is essentieel, ook op een bewolkte dag
© TravelEssence

Kraanwater in Nieuw-Zeeland

Over het algemeen is kraanwater in heel Nieuw-Zeeland veilig te drinken. We raden u aan om een ​​herbruikbare waterfles mee te nemen, die u steeds kunt bijvullen. Zo zorgt u ervoor dat u altijd voldoende vocht binnen krijgt.

Als u van plan bent om naar een afgelegen gebied te gaan, zorg dan dat u een grote voorraad water meeneemt.

Iemand loopt over de U-Pass Track in Fiordland National Park
Langs de Milford Highway, is het water zo schoon dat u het zo kunt drinken
© Barton Matthews
Het is heel belangrijk voldoende te drinken tijdens uw reis door Nieuw-Zeeland
© Nathan dumlao

Tijdzones in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is verdeeld in twee tijdzones. Nieuw-Zeelandse standaardtijd (NZST) en Chatham-standaardtijd (CST). Het Noorder- en Zuidereiland gebruiken NZST en de nabijgelegen Chathameilanden gebruiken CST. Tijdens de zomermaanden worden geldt de zomertijd en wordt de klok een uur vooruit gezet. De zomertijd geldt van de laatste zondag van september tot en met de eerste zondag van april.

Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Van de levendige lente tot een sportieve winter. Vind uit wat elk seizoen te bieden heeft voor uw ideale vakantie.

Lees meer

Leuke dingen om te weten voordat u naar Nieuw-Zeeland reist

Bereid u goed voor op uw reis naar Nieuw-Zeeland. Lees nog een aantal dingen die u moet weten voor vertrek!

Lees meer

De veerpont in Nieuw-Zeeland

Wilt u van het Noordereiland naar het Zuidereiland oversteken, of andersom? Deze oversteek staat bekend als een van de mooiste veerboottochten ter wereld. Omgeven door een spectaculair landschap, is het echt een van de meest iconische ervaringen van Nieuw-Zeeland.

De Interislander is de veerdienst tussen Picton en Wellington. De overtocht voert u door de Marlborough Sounds, waarbij u de Cook Strait oversteekt. Er is een restaurant aan boord en u kunt gebruik maken van wifi.

Interislander between the North and Sound Island | New Zealand holiday
Een overtocht die bekend staat als een van de mooiste ter wereld
Luchtfoto van Wellington aan de haven
Als u vanaf het Zuidereiland naar het Noorden reist, wordt u verwelkomt door een levendig Wellington

Wat voor kleding kunt u in Nieuw-Zeeland het beste dragen?

Dunne, lichte warme laagjes kleding, zoals van merino wol, houden u warm en zijn het meest comfortabel in Nieuw-Zeeland. Vanwege het veranderlijke klimaat is het handig om laagjes te dragen, zo heeft u het nooit te warm of te koud. Daarbij neemt dunne kleding minder ruimte in uw koffers in, zodat u lichter kunt pakken en u ruimte overhoudt om onderweg eens iets te kopen voor thuis.

We raden aan om een ​​waterdicht regen- of windjack mee te nemen en een sneldrogende broek. Thermische sokken en onderlagen zijn ook handig, omdat ze vocht efficiënt afstoten en snel drogen.

Schapen grazen groen gras met op de achtergrond de Glenorchy Mountains
Merino wol komt van Merinoschapen en is warmer en zachter dan gewone wol

Ontdek meer over Nieuw-Zeeland

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.