Praktische informatie over Nieuw-Zeeland

Praktische informatie over Nieuw-Zeeland | TravelEssence

Gods Own Country’, dat is het 275.000 vierkante kilometer grote Nieuw-Zeeland volgens de lokale bevolking. Met deze bijnaam laat de bevolking de waardering voor de schoonheid van het land zien. Deze schoonheid is op zowel het Noordereiland als het Zuidereiland terug te zien met unieke natuurverschijnselen. Om deze schoonheid te ontdekken en alles uit uw rondreis te halen, delen wij wat praktische informatie over Nieuw-Zeeland met u.

Nieuw-Zeeland, het land met een eigen continent

Wist u dat onze aardbol maar liefst acht continenten rijk is? Zealandia is het achtste continent en bestaat uit drie eilanden: het Noordereiland, het Zuidereiland en Nieuw-Caledonië. Het Noordereiland en Zuidereiland zijn de twee Nieuw-Zeelandse eilanden. De afstand tussen het subtropische noorden en het ruige zuiden is ruim 2.000 kilometer en samen hebben zij een kustlijn van bijna 15.000 kilometer. Deze kustlijn is te danken aan de kleine eilanden, baaien, inhammen en schiereilanden.

Nieuw-Zeeland ligt op een breuklijn tussen twee tektonische platen, namelijk tussen de Australische Plaat en de Pacifische Plaat. Dit zijn de twee grootste tektonische platen op Aarde. Een tektonische plaat is een stuk aardkorst die op een zeer traag tempo enkele centimeters per jaar verschuift. Door deze verschuiving en de ligging van Nieuw-Zeeland op de breuklijn hebben zich in de loop van de tijd grote veranderingen in het landschap voorgedaan. Op de plek waar de twee platen samenkomen bevindt zich de ‘ruggengraat’ van het Zuidereiland: de indrukwekkende Zuidelijke Alpen.

Meer praktische informatie over Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland is dan wel bijna 37.000 vierkante kilometer kleiner dan het Zuidereiland, maar telt wel de meeste inwoners. Zelfs drie miljoen van de 4,4 miljoen inwoners wonen op het Noordereiland, mede doordat hier de steden Wellington en Auckland liggen. Daarentegen bestaat het Zuidereiland voor tweederde uit bergen met Mount Cook als hoogste berg. Op onderstaande pagina’s leest u nog meer praktische informatie over Nieuw-Zeeland.