Australië

Praktische informatie

Alle praktische informatie voor uw reis naar Australië hebben we voor u op een rijtje gezet. Heeft u nog vragen, dan staan onze reisspecialisten altijd voor u klaar om die te beantwoorden.

Neem contact op met onze reisspecialisten wanneer het u uitkomt, of dat nu 's avonds of in het weekend is. U kunt ons bereiken op een van onze kantoren, telefonisch of online. Wij zijn beschikbaar om uw vragen te beantwoorden en uw reisplannen te bespreken, op een moment dat het u uitkomt.

Visum en paspoort

Voor uw reis naar Australië heeft u een visum nodig. U kunt het gratis eVisitor 651 visum aanvragen, dat gelinkt wordt met uw paspoort. Het is een digitaal visum die u online aan kunt vragen. Voordat u het visum aanvraagt, moet u een ImmiAccount aanmaken, die u via uw email activeert. Vervolgens kunt u het visum aanvragen en ontvangt u binnen enkele dagen een e-mail met de status van uw aanvraag. Een tweede e-mail is de toekenning van uw visum. Print de bijlagen van de e-mail uit en neem deze mee op reis naar Australië.

Elke reiziger moet in het bezit zijn van een visum, dus ook voor bijvoorbeeld kinderen moet visum aangevraagd te worden. Het visum is geldig voor een duur van 12 maanden, waarbinnen u 3 maanden aaneengesloten in Australië mag blijven.

Bovenstaande informatie kunt u terugvinden in ons stappenplan.

Voor welke stop-over heb ik een visum nodig?

De vluchten vanuit Nederland en België gaan niet direct naar Australië. Gelukkig maar, want dan kunt u halverwege even uw benen strekken. Maar heeft u voor zo’n tussenstop of een langere stop-over een visum nodig? Hierbij een overzicht:

  • Hong Kong: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen;
  • Singapore: geen visum nodig, maar uw paspoort dient minimaal zes maanden geldig te zijn;
  • Dubai: geen visum nodig. Uw paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn;
  • Amerika: ja, u heeft een ESTA-nummer nodig, aangezien het Nederlandse paspoort onder het Visa Waiver Program valt. Wij raden u aan het visum ruim voor vertrek aan te vragen;
  • Kuala Lumpur: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen;
  • Seoul: geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 30 dagen;
  • Tokyo: geen visum nodig voor een bezoek van maximaal 90 dagen.

Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn?

Voor uw reis door Australië heeft u een paspoort nodig dat nog geldig is op het moment dat u Australië verlaat. Wij raden u aan om altijd met een paspoort te reizen met een ruime geldigheidsduur, mocht uw reis onverhoopt langer duren. Denk hierbij aan ziekte, natuurrampen, geannuleerde vluchten etc. Ook wanneer u kiest voor een langere stop-over in bijvoorbeeld Azië, moet uw paspoort lang genoeg geldig zijn voor uw reis naar huis.

Reist u met kinderen? Dan hebben ook zij een eigen reisdocument nodig, want sinds 2012 is een bijschrijving in het paspoort van de ouder niet meer geldig. Naast een geldig paspoort dient u voor het huren van een auto ook uw Nederlandse rijbewijs en een internationaal rijbewijs mee te nemen.

Vliegen naar Australië

Australië

Wij vinden de beste en meest comfortabele vluchten naar Australië voor u. Maak gebruik van onze exclusieve deals en lokale expertise.

Lees meer

Stop overs

Onderbreek de lange vliegreis met een bijzondere tussenstop. Spendeer bijvoorbeeld een paar dagen in Hongkong, Singapore of Dubai.

Lees meer

Hoe lang mag u in Australië blijven?

Het eVisitor 651-visum is 12 maanden geldig. Met dit visum kunt u maximaal drie maanden aaneengesloten in Australië blijven. Binnen de geldigheidsduur van 12 maanden mag u weer terugkeren naar Australië en er opnieuw drie maanden blijven. U moet wel kunnen aantonen dat u in staat bent om uzelf tijdens uw vakantie financieel te onderhouden.

Kosten voor levensonderhoud in Australië

De kosten voor uw levensonderhoud zijn in Australië meestal iets hoger dan in Nederland. U kunt verwachten dat u meer betaalt voor bijvoorbeeld boodschappen. Tegelijkertijd kan uit eten gaan iets goedkoper uitvallen dan in Nederland. Ook is benzine over het algemeen goedkoper in Australië en ook het openbaar vervoer is vaak voordeliger.

Hoe lang wilt u in Australië blijven?
Absolute comfort in Business Class
We raden u aan om uw visum ruim voor uw vertrekdatum aan te vragen

Taal en geld in Australië

De officiële taal van Australië is Engels. Het accent is wel wat anders dan het Brits of het Amerikaans. Australiërs korten graag woorden af en gebruiken soms woorden die in het Brits of Amerikaans niet bekend zijn. De Aboriginals spreken de taal van hun eigen stam, maar in de steden en dorpen spreken zij ook Engels.

Australische munteenheid

In Australië wordt er betaald met de Australische dollar (AUD). U kunt deze munteenheid herkennen aan het dollar teken $, maar ook aan A$ of AU$, waarmee deze dollar wordt onderscheiden van de andere soorten dollars. De eenheden van de munten en biljetten zijn gelijk aan die van Nederland. Prijzen worden afgerond op vijf dollarcent.

  • Munten: 10 cent, 20 cent, 50 cent, $1 en $2
  • Briefgeld: $5, $10, $20, $50 en $100

Belastingen GST en WET

Voor producten en diensten zijn er in Australië twee soorten belastingen die u bij vertrek kunt terugvragen onder het Tourist Refund Scheme (TRS). Dit is de 10% van GST (Goods and Services Tax) en de 29% van WET (Wine Equalisation Tax). GST is hetzelfde als BTW en WET geldt voor producten als wijn en soortgelijke dranken.

Betalen in Australië

Bij alle betaalautomaten met het logo van Maestro en/of Cirrus kunt u geld pinnen met uw bankpas. De banken in Australië zijn doorgaans geopend van maandag tot en met donderdag van 09:30 uur tot 16:00 uur en op vrijdag van 09:30 uur tot 17:00 uur. Betaalautomaten (ATM’s) vindt u vaak bij banken, maar ook in winkelstraten en winkelcentra. Let er wel op dat u het betaalprofiel van uw bankpas op wereldwijd zet voor uw reis door Australië. Dit zetten banken standaard uit om misbruik tegen te gaan. U dient dit zelf via uw bank te activeren.

De bekende creditcards (MasterCard, Visa en American Express) worden in grote steden en bij hotels, restaurants, winkels en tankstations in Australië geaccepteerd. U heeft tijdens uw reis een creditcard nodig voor bijvoorbeeld het huren van een auto. Houd er wel rekening mee dat het betalen met een creditcard in veel gevallen duurder is dan betalen met een bankpas. Reist u naar de afgelegen gebieden van Australië, dan raden wij u aan voldoende contant geld mee te nemen.

Geld wisselen

In Australië is het mogelijk om geld te wisselen bij banken, hotels en vliegvelden. De meest gunstige koers heeft u op het vliegveld of bij de banken in de steden. Er is geen limiet aan de hoeveelheid contant geld dat u mee Australië in mag nemen. Wel dient u bedragen van AU$ 10.000 of meer aan te geven bij de douane. Ook wanneer dit bedrag in andere valuta mee het land in of uit wil nemen, dient u dit aan te geven.

Fooi geven

Wanneer u in Australië in een restaurant gaat eten hoeft u geen fooi te betalen. Op de rekening is namelijk een service charge inbegrepen, waardoor er geen fooi wordt verwacht. Gaat u in een luxe restaurant eten? Dan is het gebruikelijk om een fooi van 10% achter te laten. In hotels en taxi’s wordt ook geen fooi verwacht. Wel wordt vaak klein wisselgeld achtergelaten of het bedrag naar boven afgerond.

Koningin Elisabeth II staat al sinds 1966 op de Australische Dollar afgebeeld
© Melissa Walker Horn

Autohuur in Australië

In Australië wordt aan de linkerkant van de weg gereden. De maximumsnelheid is over het algemeen 50 km/uur in woonwijken en 100 km/uur op snelwegen en openbare wegen. Houd er rekening mee dat tijdens schooluren strenge snelheidsbeperkingen gelden en dat boetes bij overtreding hiervan hoog zijn. Let daarom goed op de verkeersborden. Meer informatie over verkeersregels in Australië leest u in onze blog.

Wat heeft u nodig om een ​​auto te huren?

  • Een MasterCard, Visa-kaart of American Express op naam van de chauffeur
  • Een internationaal rijbewijs
  • Een nationaal rijbewijs

Waar moet u rekening mee houden bij het huren van een auto?

  • Voor elke huurauto wordt een borg in rekening gebracht op uw creditcard

  • Bij het ophalen van de auto tekent u een huurovereenkomst. Hiermee gaat u akkoord met de voorwaarden van het autoverhuurbedrijf. Lees deze vooraf even door. U vindt de voorwaarden in uw reisbescheiden.

Autohuur in Australië

Australië

Klaar voor de roadtrip van uw leven? Bekijk de vele mogelijkheden van het huren van een auto voor uw reis door Australië.

Lees meer

Australië met de camper

Twijfelt u tussen het huren van een auto of een camper? Wij geven u graag ons advies zodat u de beste roadtrip kunt maken.

Lees meer

Wilt u meer te weten komen?

Neem contact met ons op

Uw reisspecialist deelt graag zijn of haar uitgebreide kennis over Australië met u. Samen stellen we een reisplan samen, perfect afgestemd op uw wensen en behoeften. Daarnaast zorgen we ervoor dat u goed voorbereid op reis gaat!

Veiligheid en gemak tijdens het reizen in Australië

Is Australië een veilig land om doorheen te reizen? Ja, over het algemeen is het een veilige bestemming. Australië heeft een laag criminaliteitscijfer en Australiërs hebben een veilige levensstijl. Bovendien staan ze bekend om hun vriendelijkheid. We raden wel altijd aan uw gezond verstand te gebruiken, net zoals u thuis zou doen.

Steden en dorpen zijn 's nachts veilig over het algemeen. Op sommige plaatsen is het echter beter om een ​​taxi te bellen als u ‘s avonds alleen over straat moet, ook voor een korte afstand. Vraag bij twijfel uw hosts om meer informatie over de omgeving

Vaccinaties

Op dit moment hoeft u geen speciale vaccinaties te hebben voor uw reis naar Australië. Behalve wanneer u binnen zes dagen voor uw aankomst in Australië in een gebied bent geweest waar gele koorts heerst, dan moet u hiervoor gevaccineerd zijn. Als u twijfelt of vragen heeft, raden we u aan uw arts of het Australische ministerie van Volksgezondheid te raadplegen voordat u op reis gaat.

Gebruik zonnebrandcrème in Australië

Het is belangrijk om in Australië elke dag zonnebrandcrème te gebruiken en het ook gedurende de dag opnieuw aan te brengen. Onderschat de kracht van de zon niet, ook niet als het bewolkt is. De zon is in Australië vele malen sterker dan in Europa. Loop daarom geen risico te verbranden en draag bij voorkeur ook een hoed en zonnebril.

Australian | Australia holiday
Aussies staan bekend om hun vriendelijkheid
Breng uw tijd door op de mooiste plekken, samen met de locals

Internet in Australië

Het internet in Australië kan traag zijn en duur. In veel landelijke gebieden is er helemaal geen wifi. We raden u aan voor uw vertrek een ​​hotspot te kopen. Dit is de goedkoopste optie.

Als u een prepaid simkaart bij een lokale Australische provider koopt, kunt u ook internettoegang krijgen, zodat u bijvoorbeeld tijdens het reizen Google Maps kunt gebruiken voor als navigatie. Hiervoor moet uw telefoon simlock-vrij zijn.

In afgelegen gebieden is er vaak geen wifi
© Tourism Western Australia
We raden u aan om een simkaart te kopen op het vliegveld
© Rodion Kutsaev

Kraanwater in Australië

Over het algemeen is het in heel Australië veilig om kraanwater te drinken. We raden u aan om een ​​herbruikbare waterfles mee te nemen, die u steeds kunt bijvullen. Zo zorgt u ervoor dat u altijd voldoende vocht binnen krijgt.

Als u van plan bent om naar een afgelegen gebied te gaan, zorg dan dat u een grote voorraad water meeneemt.

Tijdzones in Australië

Als wij ‘s ochtends aan het ontbijt zitten, dan is het in Australië tijd voor het avondeten. Australië is te verdelen in drie tijdzones: Australian Eastern Standard Time (AEST), Australian Central Standard Time (ACST) en Australian Western Standard Time (AWST). Het tijdsverschil met Nederland hangt af in welke tijdzone u zich bevindt.

Australian Eastern Standard Time

Onder de tijdzone Australian Eastern Standard Time vallen Queensland, New South Wales (behalve de plaats Broken Hill), Victoria, Australian Capital Territory en Tasmanië. Het tijdsverschil tussen Nederland en het oostelijke deel van Australië, waaronder de steden Sydney, Canberra, Brisbane en Melbourne vallen, is negen uur.

Australian Central Standard Time

De staten South Australia, met de stad Adelaide en Northern Territory met de stad Darwin, en de plaats Broken Hill vallen onder de tijdzone Australian Central Standard Time. Het tijdsverschil tussen Nederland en het middelste deel van Australië is 8,5 uur.

Australian Western Standard Time

West Australia, met de stad Perth, vallen onder de Western Standard Time. Het tijdsverschil met Nederland bedraagt hier zeven uur.

Zomertijd in Australië

Als het in Nederland zomertijd is, trekt u een uur van het tijdsverschil af. Maar net als in Nederland kennen grote delen van Australië ook een zomertijd. Deze loopt niet gelijk met onze zomertijd. Vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen omgekeerd ten opzichte van die in Nederland.

Officieel begint de Australische zomertijd op de eerste zondag van oktober en eindigt op de eerste zondag van april. Maar niet alle delen van Australië doen mee aan de zomertijd regeling.

Het tijdverschil tussen Australië en Nederland bedraagt tussen de 7 en 9 uur
© Joey csunyo

Klimaten in Australië

Tropisch klimaat - In de meest noordelijke delen van Australië heerst een tropisch klimaat. Met een nat en vochtig seizoen (november tot april) en een warm en droog seizoen (mei tot oktober).

Subtropisch klimaat - Sommige delen van Australië hebben een subtropisch klimaat, zoals Brisbane. In de zomer (november t/m maart) kunt u zonnig weer verwachten met kans op onweer. De luchtvochtigheid kan dan ook hoog zijn. In de wintermaanden (juni t / m augustus) is het weer mild en zonnig, met een gemiddelde temperatuur van 10 tot 20 graden celsius.

Woestijnklimaat - Het midden van Australië bestaat grotendeels uit woestijnlandschap, met een droog klimaat. In de zomer is de temperatuur hoog en in de winter kan het vriezen.

Middellandse Zee klimaat - In sommige zuidelijke delen van Australië vindt u een mediterraan klimaat, met milde en regenachtige winters en zonnige zomers.

Gematigd klimaat - Het zuidelijke deel van Australië heeft een gematigd klimaat. De regenval is over het algemeen verdeeld over de seizoenen. Hier beleeft u warme tot hete zomers en koele tot koude winters.

Beste reistijd Australië

Australië

De beste reistijd naar Australië is afhankelijk van uw wensen. Wij geven u de beste tips en ons advies voor uw reis door Australië.

Lees meer

Leuke dingen om te weten voordat u naar Australië reist

Ontdek leuke feitjes over Australië en leer een aantal woorden Aussie slang! Deze dingen moet u weten voordat u op reis gaat.

Lees meer

Ontdek meer over Australië

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.