NZ museum auckland city art
NZ museum auckland city art
Musea in Nieuw-Zeeland

Ontdek de vele musea in Nieuw-Zeeland

Van alle musea in Nieuw-Zeeland staat Te Papa Tongarewa met stip bovenaan. Het staat in de hoofdstad Wellington en is het nationale museum van het land. Zowel de architectuur als de inrichting zijn heel bijzonder. Om te laten zien dat Nieuw-Zeeland twee verschillende culturen heeft, de eeuwenoude Maori-cultuur en die van de Europese immigranten, is het gebouw opgesplitst in twee afzonderlijke delen, die echter in het hart samenkomen om te benadrukken dat beide culturen aan de bron staan van één ondeelbaar land: Nieuw-Zeeland.

Kunst in het Te Papa Museum in Wellington
© TravelEssence

In Auckland is een bezoek aan het Museum of Transport and Technology (MOTAT) zeer de moeite waard en bij een bezoek aan het Auckland War Memorial zult u zeker onder de indruk raken van de offers die Nieuw-Zeelanders in de loop van de tijd gebracht hebben tijdens diverse oorlogen en vredesmissies.

Soms is een stad een compleet museum zoals bijvoorbeeld Napier in Hawke’s Bay aan de oostkust van het Noordereiland. In 1931 werd het getroffen door een verwoestende aardbeving en vervolgens herbouwd in art-decostijl, vandaar de naam Art Deco City. Iets totaal anders is het Kauri Museum in Matakohe op het Noordereiland. Hier draait alles om het hout en de hars van de kauri-bomen, de geschiedenis van de mensen die er hun hele leven mee gewerkt hebben en de producten die ervan worden gemaakt. Beslist even gaan kijken als u onderweg bent van of naar het Waipoua Kauri Forest met de beroemde reuzenbomen.

Te Papa Museum Wellington | New Zealand holiday

#1 Te Papa Tongarewa, Wellington

Te Papa Tongarewa is het nationale museum van Nieuw-Zeeland. Het werd in 1998 geopend en het is een must als u de hoofdstad Wellington bezoekt, want hier wordt heel het land in al zijn facetten belicht. Het museum ligt in het centrum van Wellington en valt op door zijn bijzondere architectuur naar ontwerp van Ivan Mercep. In zowel het interieur als het exterieur is veel symboliek verwerkt. Zo hebben de drie stenen die de ingang markeren de betekenis van respectievelijk Moeder Aarde, de oorspronkelijke Maori-bevolking en alle inwoners van het land die krachtens het Waitangi-verdrag het recht hebben om er te wonen.

Het gebouw omvat een centrale hal die de scheiding en tevens de verbinding vormt tussen de noordelijke en de zuidelijke vleugel die respectievelijk gewijd zijn aan de Maori en de Paheka (Europeanen). Vanuit de noordelijke vleugel kijkt u uit over de haven, vanuit de zuidelijke op de stad. In de centrale hal vindt u de expositie Signs of a Nation met als onderwerp het Verdrag van Waitangi dat in 1840 werd gesloten tussen de Maori-opperhoofden en de Britse kolonisten, een document dat wordt beschouwd als de geboorteakte van het huidige Nieuw-Zeeland.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is Rongomaraeroa, een marae of gemeenschapshuis uit de Maori-cultuur dat dient om elkaar te ontmoeten, te debatteren en te vieren.

Te Papa Museum Wellington | New Zealand holiday

De collecties van het museum omvatten een vijftal thema’s: kunst, geschiedenis, het gebied van de Stille Oceaan, de Maori en het milieu. Naast de permanente collectie zijn er regelmatig deelexposities. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur (op donderdag van 10.00 tot 21.00 uur). De entree is gratis. Er worden rondleidingen gegeven en het museum beschikt over een café en een bibliotheek.

Te Papa Museum Wellington
© TravelEssence
De buitenkant van het Te Papa Museum in Wellington

#3 Auckland War Memorial Museum

Het Auckland War Memorial Museum is opgericht als herdenkingsmonument voor de 12.000 inwoners van de provincie Auckland die het leven lieten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Maar behalve voor de beide wereldoorlogen is er ook aandacht voor de burgeroorlogen in Nieuw-Zeeland, de Boerenoorlog in Zuid-Afrika in de 19e eeuw, de diverse internationale conflicten en de betrokkenheid van Nieuw-Zeelandse troepen bij recente vredesmissies van de VN.

In het World War I Sanctuary staan op de Roll of Honour de namen vermeld van de gevallenen van wie voor een groot deel de laatste rustplaats onbekend is. De World War II Hall of Memories bevat de namen van Aucklanders gevallen in de twee wereldoorlogen, in Korea, tijdens het Maleisisch-Borneoconflict en in Vietnam.

Auckland | New Zealand holiday
Auckland Museum van buiten op een grasveld

De Colours Gallery is gewijd aan het gebouw zelf met z’n mooi glas-in-loodramen, inscripties en decoraties en andere bouwkundige details en belicht de ontwikkeling van eenvoudige cottage uit 1852 tot een van de belangrijke musea van het Zuidelijk Halfrond. Het museum zal niet nalaten grote indruk op u te maken. Het is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur; de entree is gratis, maar een donatie ad NZ$ 10,-- per persoon is welkom. Het museum heeft een café en een winkel.

#4 Ferrymead, Christchurch

Ferrymead Park is een replica van een dorp uit het begin van de 19e eeuw met daarin alles wat in zo’n dorp thuishoort zoals woonhuizen, een school, kerk, gevangenis, treinstation, gemeentehuis, postkantoor, drukkerij en winkels. Ook zijn er exposities en demonstraties met o.a. tractoren, brandweerauto’s, vliegtuigen, trams en treinen, modeltreinen, radio’s etc.

Deze collecties zijn eigendom van particuliere verenigingen en worden beheerd door vrijwilligers die de voorwerpen restaureren en tentoonstellen. Ferrymead is in 1960 opgericht door een groep enthousiaste mensen met de bedoeling het verleden te doen herleven en voor de toekomst te bewaren. De plek heeft historische betekenis, want hier werd in 1863 de eerste spoorlijn in Nieuw-Zeeland in gebruik genomen.

Ferrymead Museum | New Zealand holiday
Ferrymead Museum | New Zealand holiday

Ferrymead is dagelijks geopend. De entree bedraagt NZ$ 17,-- per persoon. Dit is de standaard toegangsprijs die tevens recht geeft op een rit met een historische elektrische tram. Op dagen dat de stoomtrein in actie is (elke eerste zondag van de maand en alle zondagen in december, januari en februari) is de entreeprijs NZ$ 22,-- per persoon.

In de hoofdstraat bevindt zich een tearoom en er zijn souvenir- en cadeauwinkels. Een bezoek aan Ferrymead is een leuk en leerzaam uitje waarbij u een stap terug in de tijd zet.

#5 Kauri Museum, Matakohe

In Matakohe aan de westkust van het Noordereiland, op ca. 1 uur rijden ten noordwesten van Auckland, staat een van Nieuw-Zeelands opmerkelijkste musea die u niet mag overslaan als u onderweg bent van of naar het beroemde Waipoua Kauri Forest. Hier draait alles om hout, het hout van de kauriboom. Door middel van oude foto’s en nagebouwde interieurs van historische huizen krijgt u een beeld van hoe de pioniers in een ver verleden geleefd en gewerkt hebben en wat het hout en de hars van de kauribomen voor hen betekenden.

Het museum heeft de grootste collectie van kaurihout gemaakte meubels en kaurihars ter wereld. Plus een gerestaureerd historisch machinepark en een door stoom aangedreven zaagmolen. De licht ontvlambare hars van de kauri werd door de Maori gebruikt voor verwarming en verlichting, als pigment bij het maken van tatoeages en als kauwgom.

Kauri Museum Matakohe | New Zealand holiday
Explore Waipoua Forest | New Zealand nature

Op het terrein staan gebouwen uit de pionierstijd zoals een compleet ingerichte school en een kerk uit 1867, gebouwd van – hoe kan het anders? – kaurihout. Het beeld bij de ingang van het museum stelt een moa voor, een lang geleden uitgestorven loopvogel; deze is gemaakt van wrakhout afkomstig van de kusten van Northland.

Het Kauri Museum is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur; de entree bedraagt NZ$ 25,-- per persoon. In de souvenirwinkel kunt u allerlei producten van kaurihout en sieraden van gepolijste kaurihars bewonderen en aanschaffen.

#6 The Museum of Transport and Technology

Het Museum of Transport and Technology (MOTAT) is het grootste museum van Nieuw-Zeeland op het gebied van transport, technologie en sociale geschiedenis. Het museum toont voorbeelden van het erfgoed van Nieuw-Zeeland en van Auckland op het gebied van transport en heeft tot taak het behoud van dat erfgoed alsmede educatie en recreatie. Uw bezoek is een boeiende, interactieve reis waarop u kennis maakt met de ontwikkelingen en successen die Nieuw-Zeeland vanaf het begin van de 19e eeuw hebben gevormd tot wat het nu is. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. luchtvaart, treinen en trams, transport over de weg, het leger en telecommunicatie.

Motat Museum | New Zealand holiday
Motat museum | New Zealand holiday

Maak een rit in een historische tram (vertrek elke 30 minuten, duur: 25 minuten), neem een kijkje in het Victorian Village en de Walsh Memorial Library en sluit u aan bij een van de dagelijkse rondleidingen. Trek in elk geval ruim tijd uit voor uw bezoek, want er is veel om te bekijken en van te genieten. Het MOTAT is gevestigd op 2 locaties: Great North Road, Western Springs en het nabijgelegen Meola Road, waar u de indrukwekkende Aviation Display Hall vindt.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor een bedrag van NZ$ 16,-- per persoon hebt u toegang tot beide locaties.

#7 Shantytown, West Coast

Levende historie in een nagebouwd goudzoekersstadje, dat is wat u aantreft in Shantytown tussen Greymouth en Hokitika aan de westkust van het Zuidereiland op 3 kilometer afstand van Highway 6. Het is een leuk en leerzaam uitje voor jong en oud en een welkome onderbreking van uw reis langs de westkust van Nieuw-Zeeland. Het complex omvat ca. 30 gebouwen en winkels waarin het verleden tot leven komt en er wordt nog steeds bijgebouwd.

Er is een museum met duizenden objecten en historische foto’s. Tot de attracties behoren een rit met een historische stoomtrein, een nagebouwd Chinatown, een oude zaagmolen, een smederij en veel “oude” huizen.

Shanty Town Museum | New Zealand holiday

Er is ook een Magical Theatre waarin het leven van de vroegere bewoners op een speciale manier tot leven komt. En u kunt een wandeling maken in het regenwoud. De populairste attractie, vooral bij kinderen, is dat je zelf met een goudpan goud mag zeven, met de garantie dat, als je goud vindt, je dat ook mag houden.

Shantytown is dagelijks geopend van 08.30 tot 17.00 uur. De laatste stoomtrein vertrekt om 16.00 uur. De entree bedraagt NZ$ 31,50 per persoon, voor kinderen van 5 tot 17 jaar NZ$ 15,50 per persoon. Hierbij is een rit met de stoomtrein en bezoek aan het theater inbegrepen. U kunt audioapparatuur huren met uitleg in 3 talen.

Ontdek meer over Nieuw-Zeeland

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.