Aardbevingen in Nieuw-Zeeland: wel of niet op reis?

Aardbevingen in Nieuw-Zeeland: wel of niet op reis?
02 december 2016

Op 14 november 2016 werd Nieuw-Zeeland letterlijk wakker geschud: een hevige aardbeving – met een kracht van 7,8 op de Schaal van Richter – trof het Zuidereiland in de nacht. Hierdoor werd de toeristische plaats Kaikoura van de buitenwereld gescheiden en moesten vele Nederlandse toeristen hun reis tijdelijk staken. Maar waarom wordt Nieuw-Zeeland regelmatig getroffen door aardbevingen en is het veilig om ernaar toe te reizen?

De lokale bevolking bekijkt de schade aan SH1 bij Kaikoura | bron REUTERS.

14 november 2016 om 00:02 uur, Nieuw-Zeelandse tijd. Nieuw-Zeeland wordt opgeschrikt door een van ’s werelds heftigste aardbevingen uit 2016. Het epicentrum ligt vijftien kilometer onder het Zuidereiland, zestig kilometer ten zuidwesten van Kaikoura. Vier meter hoge golven ontstaan bij de Oostkust, de grond scheurt op meerdere plaatsen en aardverschuivingen veranderen het Nieuw-Zeelandse landschap, zo ook in Kaikoura. Daar wordt een belangrijke snelweg volledig weggevaagd, waardoor de bewoners en ruim twaalfhonderd toeristen vast komen te zitten.

TravelEssence klanten worden geëvacueerd met een vliegtuig

Onder wie zestig toeristen van TravelEssence. Zij zijn geschokt, maar ongedeerd en worden door de reisorganisatie met een vliegtuig geëvacueerd, waarna ze hun reis hervatten. Sinds de eerste beving worden er honderden naschokken gemeten.

Nu klinkt Nieuw-Zeeland – in bovenstaande tekst – niet echt als een fijne vakantiebestemming. Misschien staat u op het punt om een reis naar Nieuw-Zeeland te boeken en bedenkt u zich vanwege de laatste ontwikkelingen. Of u heeft al een reis geboekt, maar ziet ertegenop om op vakantie te gaan. Lees – voor u uw reis wilt annuleren – even verder, want we lichten de unieke geologie van Nieuw-Zeeland graag uit.

Wat veroorzaakt aardbevingen in Nieuw-Zeeland?

Om antwoord te geven op deze vraag, gaan we miljoenen jaren terug in de tijd. Nieuw-Zeeland behoorde ooit tot het supercontinent Gondwana (ook wel bekend als Gondwanaland), samen met de landen Australië, Antarctica, Afrika, Zuid-Amerika en India. Gondwana viel 135 miljoen jaar geleden langzaam uiteen, als gevolg van convectiestromingen. Dit zijn stromingen die ontstaan door temperatuurverschil in de Aarde. Nieuw-Zeeland werd gescheiden van Australië en ligt nu op twee tektonische platen, de Indo-Australische plaat en de Pacifische plaat. De breuklijn loopt van het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland via Wellington, Lake Taupo en Rotorua naar het noorden.

Deze twee tektonische platen zijn voortdurend met elkaar in beweging en botsen regelmatig, waardoor er veel geologische activiteit in Nieuw-Zeeland wordt waargenomen: van grote vulkanen op het Noordereiland zoals Taupo, White Island en Tarawera tot enorme bergketens op het zuidereiland, zoals de Southern Alps. En ook komen er door die botsingen veel aardbevingen voor.

 • White Island
  White Island
 • Geologische activiteit
  Geologische activiteit
 • Geothermische activiteit
  Geothermische activiteit
 • De zuidelijke alpen
  De zuidelijke alpen

Wel of niet op vakantie naar Nieuw-Zeeland?

Dan blijft de vraag: is het wel of niet verstandig om naar Nieuw-Zeeland te reizen? Ondanks de kans op aardbevingen, is het een van de veiligste landen ter wereld. De politiek is er stabiel, geweldsmisdrijven komen er zelden voor en Nieuw-Zeelanders staan bekend als een vriendelijke en behulpzame bevolking. De natuur vormt het grootste risico: in de wildernis slaat het weer wel eens onverwacht om, vooral in de wintermaanden van juni tot en met augustus. Daarom is het verstandig om altijd voldoende kleding en voedsel mee te nemen als u op pad gaat.

Wat betreft de aardbevingen: zolang u alert blijft, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten opvolgt en contact houdt met uw reisorganisatie, is er geen reden tot paniek. Ook kunt u het laatste nieuws omtrent aardbevingsactiviteit online bekijken. De overheid van Nieuw-Zeeland is bewust van de aardbevingsgevoeligheid en is er altijd op voorbereid: de hulpdiensten zijn er – mocht het nodig zijn – snel ter plekke. Daarnaast zijn de inwoners van Nieuw-Zeeland mensen die graag hun handen uit de mouwen steken om elkaar te helpen ten tijde van aardbevingen.

De reizen van de Nederlandse toeristen, die drie dagen vastzaten in Kaikoura, werden direct hervat zodra zij waren geëvacueerd. Ze konden toch nog van de resterende vakantiedagen of -weken genieten.

Wat te doen tijdens een aardbeving?

De kans is klein, maar er bestaat een mogelijkheid dat u tijdens uw reis naar Nieuw-Zeeland een aardbeving ervaart. Daarom leggen wij hieronder uit wat u het beste kunt doen in deze situatie:

 • Als u zich in een huis bevindt, zoek dan zo snel mogelijk een veilige plek op. Blijf binnen en wacht tot het beven is gestopt.
 • Als u zich buiten bevindt, blijf dan uit de buurt van gebouwen, bomen, straatverlichting en elektriciteitsmasten.
 • Als u in de buurt van het strand bent, verplaats u dan zo snel mogelijk naar hoger gelegen gebieden in verband met tsunamigevaar.
 • Als u aan het rijden bent, stop dan zo snel mogelijk op een open plaats en blijf in de auto zitten, met de veiligheidsgordel om tot het beven is gestopt.
 • Als u zich in een bergachtig gebied bevindt, wees dan alert op vallend puin of aardverschuivingen.