Kris & Frieda

Kris & Frieda

Wat een reis!

Alles was goed geregeld, alles klopte: de vluchten, huurauto's, accommodaties. De stop-over in Hong Kong was al een hele ervaring. Zo’n megastad, maar bijzonder door de haven en de verschillende culturen.

Sydney verwelkomde ons in de regen, maar het onthaal in Regents Court Hotel was super vriendelijk. Goed uitgerust appartementje met een goed bed! De grote trekpleisters, zoals de Opera House, Harbour bridge en de oude haven zijn heel gezellig. Wij hebben van de ene ferry op de andere gehopt en hier en daar afgestapt om de haven en de baai, waarin Sydney ligt, te ontdekken. Het hoogtepunt was dan zeker de Whale Watching. Met de speedboot van "Totally Wild Whale Adventure" kwamen we snel op open zee en vonden we twee mooie walvissen die we de hele tijd volgden. Mooie ervaring! Langs de kliffen ook nog zeehonden gespot.

En dan The Red Centre. Wauw! Na een korte vlucht landden we op de piepkleine luchthaven van Ayers Rock middenin dit bijzondere landschap. Auto stond klaar. Accommodatie: Outback Pioneer Hotel in Yulara Resort. 's Avonds was het gezellig vertoeven in het Outback Restaurant waar je goed kon eten en het Australisch bier kon proeven. Op de duin naar de zonsondergang kijken mag je niet missen. Je hoeft niet per se weg te rijden hiervoor, want als je terug keert is je parkeerplaatsje ingenomen en kan je heus zoeken naar eentje.

De dag daarna reden we het National Park in. Geen idee waar al dat volk van het resort naartoe was, want het was er zalig rustig rijden. Na een kennismaking met de kunst en de Aboriginal-cultuur gingen we op pad voor enkele korte wandelingen langs deze wel speciale rotsformatie met verrassende natuur. Bijna alleen op de weg en zo'n 80 kilometer verder kom je op een mooi groot uitkijkpunt voor het gebergte van Kata Tjuta. Ongelooflijk, die oneindigheid. Daar word je stil van. En door de bijzonder vroege regenbuien stonden er overal prachtige bloemen.

De weg naar Kings Canyon was dikwijls eenzaam, met afwisselende landschappen en wilde kamelen. Een camping en het hotel, meer is er niet. Maar de wandeling naar boven geeft een machtig zicht op deze Kings Canyon! Ook de kleinere wandelingen in de omgeving zijn de moeite. Wederom een boeiende fauna en flora!

De rit met de 4WD naar de Macdonell Range is een avontuur op zich. In Glen Helen Homestead logeer je eenvoudig en rustig, ook het restaurant is een topper. In de hele Range zijn er vele korte wandelingen, lange wandelingen en kristalheldere waterpoelen om dit stuk natuur eenvoudig of uitdagend te exploreren.

Op naar The Top End. Korte vlucht naar Darwin. Huurauto stond weer klaar. Korte stop in Darwin met de Sunday Market waar je vele foodtrucks treft, de locals komen picknicken, de weeral prachtige zonsondergang op Mindle Beach. Leuke Bed & Breakfast, maar met de tropische temperaturen is het zwembad geen verfrissing meer. Met de airco op volle kracht reden we richting Katherine. Onderweg hebben wij Litchfield en Pine Creek meegenomen. Groene natuur, water, veel locals en een verlaten dorpje dat net uit een cowboyfilm komt. Geschiedenis troef.

Het verblijf in Nitmiluk Chatels is een verademing; de kangoroo's (walabi's) lopen er vrij rond. Heel vroeg trokken we op pad voor de korte rondwandeling met weerom verre uitzichtpunten over de Kayherine River. De hitte stuurde ons naar het uitnodigende zwembad. De Nabilil Dreaming Sunset Tour laat je kennismaken met het binnenste van de eerste twee kloven van Katherine Gorge en verwent je dan met een bijzonder diner, ter plaatse bereid. Heerlijk, rustgevend en alleen genieten.

Dan naar Kakadu National Park. Door de eerdere uitzonderlijk vroege regenval zijn er al poelen overgelopen en kruipen de krokodillen weer vrij rond. De vele kleinere wandelingen zijn dus al afgesloten. We probeerden nog naar de Motor Car Falls, maar met onze kleine wagen was het te moeilijk over deze zeer hobbelige weg. Dan maar de grote asfaltbaan en de uitzichtpunten waar er dikwijls ook kleine wandelingen zijn. Zonsondergang aan Nawurlandja met zicht op Nourlangie en zoveel meer.

Het verblijf in Cooinda Lodge was uitstekend. Weer zaten we aan de rand met vrij zicht op het bos, waar geregeld een wild paard langs kwam. Maar, een cruise op de Yellow River moet je doen: Morning Mist Cruise. Vergeet je camera niet. Ongelooflijk veel wildlife, grote- en kleine vogels in en rond het water en ja, ook krokodillen! Met nog massa's prachtige lotusbloemen en kleinere witte waterlelies. Goed georganiseerd en gidsen met veel kennis.

One Day Arnhemland Tour vanuit Jabiru is dan weer een andere ervaring. We maakten kennis met de Aboriginals, hun kunst, hoe ze het maken, hun oude rotstekeningen op de Injalak Hill. Na een rustige klim tussen enorme rotsblokken kregen we een picknick hoog boven de vlakte, onder overhangende rotsen en een adembenemend vergezicht op hun teruggegeven land. Een klein groepje toeristen in een onmetelijk landschap.

Point Stuart Wilderness Lodge. The End. Zo lijkt het wel. Zalig rustig, maar heet! Groot verkoelend zwembad en een hoop kwetterende kakatoes. Verzorgd ontbijt. Op weg naar de Mary River Wetlands Cruise springt een walabi voor de auto. Noodstop met goede afloop. De cruise verloopt rustig. Hier wat minder vogels (later op de dag) maar wel mooie exemplaren van krokodillen! Fascinerende beesten. De avondlijke safari verrast ons met de geboorte van een waterbuffel. De wilde kudde kijkt rustig toe en wij ook. Verder kleurrijke vogeltjes fladderen rond, de walabi's verdwijnen. Verzorgd ontbijt, heerlijke picknickdoos, fijn diner. Uitstekende kok dus.

Exploring the Tropical North. Korte vlucht naar Cairns waar we het ene ronde punt na het andere links draaiend moeten uitzoeken in het donker. Hartelijk ontvangen middenin de nacht bij onze Bed & Breakfast Coral Sea nabij Port Douglas. Het hoger gelegen huis Coral Sea Retreat met groot terras met tafel en salon, biedt een mooi vergezicht richting zee. Zeer gastvrij met lekkere ontbijtbordjes als schilderijen zo mooi. 's Morgens opgepikt door autocar naar Port Douglas voor ons snorkelavontuur met de boot Posiedon. Op volle snelheid naar het Outer Reef, goede uitleg, begeleiding en materiaal! En klaar voor de ontdekking van dit bijzonder natuurfenomeen. Magnifieke onderwaterwereld, koralen en vissen in helder water. Het is alsof je in een aquarium zwemt. Prachtig, zalig, warm water. Een lekkere lunch en nog interessante info over het rif. Deze dag was tot toch wel een hele bijzondere ervaring. Port Douglas zelf is een leuk havenstadje, toeristisch maar met charme.

Dan trokken we noordwaarts naar het oudste regenwoud: Daintree. Als je de rivier met de ferry bent overgestoken ben je in een andere wereld. Omringd door overweldigend groen van onder tot boven. Het Discovery Center leert je er alles over. Wandelen over de mooi aangelegde boardwalks maken je deel van het woud met zijn verschillende aspecten. We keken onze ogen uit naar al die planten en hoe deze in, op en door elkaar groeien. Fascinerend! En oh ja, daar wandelde een cassowari met jong over ons pad. Langs de Daintree Coast ontdekten we de vele stranden, verlaten en rustig om te kuieren, uitzichtpunten, kleine bistro's, een theeplantage met heerlijk zachte thee en zoveel meer. Op aanraden van onze gastheer deden we nog een riviercruise op de Coopercreek. Wederom troffen we crocs aan! En zo zagen we het mangrovebos ook mooi vanop het water. Onze sympathieke gastheer vertelde ons waar we wel en beter niet konden zwemmen. Overal staan waarschuwingsborden, maar de locals weten perfect waar het veilig is.

Ons verblijf in de Golden Orchid Cottage bij Epiphyte Bed & Breakfast was werkelijk bijzonder. Een grote blokhut, maar met vele ramen met zicht recht in het regenwoud. Het heeft een overdekte open buitenkeuken en verderop een privé terras met lounge midden in het groen, beter kon het niet zijn om tot rust te komen. Al is het wennen aan "the sound of nature" dat ook 's nachts niet stopt. Het ontbijt was steevast een bordje vol met exotische vruchten en vele zelfgemaakte confituren. We verlaten dit gebied door de bergen via de Tablelands en door de "Misty" Mountains. Onderweg nog de Curtain Fig Tree meegepikt en nog enkele makkelijk bereikbare watervallen. Een heel ander Australië, groen en regenachtig. Gelukkig maar voor één dag.

Onze laatste stop was dan Mission Beach, Licuala Lodge. Weerom zeer gastvrij en supervriendelijk. Prachtige tuin met mooi zwembad en verzorgde comfortabele kamer. Hier liep er wel dagelijks een cassowary vrij door de tuin. Geweldig zo'n groot beest. En dan nog één keer naar het Reef met de Big Mama Sailing. Klein groepje aan boord en zeilen maar. Hier ook weer prachtige onderwaterwereld en zalig rustig snorkelen. Hier geen dunne suites en dus wel verbrand ondanks de zonnebrandcrème! Maar wederom een mooie ervaring. Op de terugweg nog een grote Spaanse makreel aan de haak!

Nog een dagje luieren en profiteren van dit aangename klimaat. We verwonderen ons op het mooie lege strand, de prachtige kuststrook, de rustige sfeer.

Dan gaat de rit huiswaarts, te beginnen naar Cairns. Rijden op de hier wel drukkere "highway" met de vele wegenwerken en de "traintrucks" is nog niet te vergelijken met de Europese stresswegen. Langs de bananen- en suikerrietplantages, door dorpen met allemaal laagbouw, golvend landschap komen we in de stad Cairns. Hier kuieren we nog langs de prachtige boulevard met zwembad in het park om een laatste smoothie te drinken en wat souvenirs te kopen.

Aan de luchthaven leveren we de laatste keer onze auto in. We hebben geen brokken gemaakt en hebben geen panne gehad. Met de boardingpas in de hand laat ik een traantje. Het was zo'n mooie reis. Met een hele hoop foto's op zak weten we thuis al dadelijk wat te doen want iedereen is nieuwsgierig naar al dat moois. We hebben ons lijstje afgemaakt: krokodillen, cassowari's, barrière reef, Yulara, Kakadu, Arnhemland, Daintree, en zoveel meer hebben we gehad.

Dank aan Sebastiaan die onze wensen goed heeft omgezet en steeds onze vragen heeft beantwoord en het hele team van Travel Essence om dit te realiseren.