au Maguk Kakadu Nationalpark discover regions
Aus kakadu cultural tours example trip 2
aus kakadu national park crocodile
Bart australie kakadu
Ontdek het natuurschoon in Kakadu National Park

Kakadu National Park

Het Kakadu National Park, in het noorden van Australië, is het grootste nationale park van het land en een van de interessantste, meest gevarieerde en ongerepte natuurgebieden, een indrukwekkende tropische wildernis en een absolute must als u dit deel van Australië bezoekt. Het park is geweldig uitgestrekt, ca. 20.000 vierkante kilometer, en van groot belang qua cultuur, flora en fauna. Kakadu is afgeleid van Gagudju, de naam van de traditionele eigenaars, het Gagudju-volk, die het land in pacht hebben gegeven aan de Australische overheid. De wetenschap heeft becijferd dat er in het gebied al minstens 25.000 jaar sprake is van menselijke aanwezigheid.

Flora en fauna

Het landschap bestaat uit moerasgebieden, savannes en bossen, afgewisseld met ruige rotspartijen, ravijnen, watervallen, grotten, termietenheuvels, zoetwatermeren en –poelen, de zogenaamde billabongs, kreken en indrukwekkende rivieren. Er is een zeer gevarieerde flora met ca. 1200 verschillende plantensoorten en een dito dierenleven met een grote verscheidenheid aan vogels; ca. een derde van alle in Australië voorkomende vogelsoorten is hier vertegenwoordigd. Verder leven er 60 soorten zoogdieren, 75 soorten reptielen, ca. 50 soorten zoetwatervissen, waaronder de befaamde barramundi, grote aantallen zout- en zoetwaterkrokodillen en een beperkt aantal buffels. De meest voorkomende vogelsoorten zijn ganzen - men schat het aantal eksterganzen (Anseranas semipalmata) op ca. 2 miljoen exemplaren - papegaaien, duiven, eenden, reigers, aalscholvers, ijsvogels, pelikanen, lepelaars, visarenden, cookaburra’s en op ooievaars lijkende jabiru’s (Xenorhynchus asiatica).

Kakadu National Park | Australia holiday
Vaar over het prachtige water in Kakadu National Parks
Spot wildlife in Kakadu

Bezienswaardigheden in het park

In het Kakadu National Park hoeft u zich beslist niet te vervelen. U kunt er vogels observeren, vissen, wandelen onder leiding van een Aboriginal-gids, een boottocht maken op de South Alligator River of op een van de billabongs, zoals de Yellow Water bij Cooinda, het park per vliegtuig of helikopter vanuit de lucht verkennen (vooral in het natte seizoen aan te bevelen als de watervallen op hun mooist zijn), een bezoek brengen aan de Ranger Uraniummijn en aan indrukwekkende watervallen, zoals de Jim Jim Falls en Twin Falls. Deze spectaculaire watervallen, midden in het regenwoud, zijn enkel per 4WD en doorgaans alleen in het droge seizoen bereikbaar. Om bij de Twin Falls te komen dient u eerst zwemmend een kreek over te steken of gebruik te maken van de Twin Falls Boat Shuttle. Aan de voet van de waterval kunt u heerlijk zwemmen, net als trouwens bij de Jim Jim Falls, en als u de moed hebt om naar de top te klimmen, wacht u daar een onvergetelijk uitzicht.

Praktische informatie over het park

Het Kakadu National Park, dat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst prijkt, ligt op 256 kilometer ten oosten van de stad Darwin. U bereikt het park via de Stuart Highway en de Arnhem Highway. Het park is het hele jaar geopend en kent 2 seizoenen, nat (november-april) en droog (mei-oktober). Er zijn twee bezoekerscentra, Bowali en Warradjan, waar u alles te weten kunt komen over de dieren, de cultuur van de Aboriginals en de geologie van Kakadu. De beste tijd voor een bezoek is de periode mei-september. Zorg in elk geval dat u bent uitgerust met een insectenwerend middel, zonnebrandcrème, een hoed met brede rand en een muskietennet.

Het oosten van het park, dat grenst aan Arnhem Land, wordt gekenmerkt door ruige rotspartijen met watervallen, ravijnen en tot 200 meter hoge klippen. Deze omgeving is rijk aan vele duizenden jaren oude rotsschilderingen van de Aboriginals, waarvan u die in Ubirr en Nourlangie beslist gezien moet hebben. Op diverse plaatsen in het park kan worden gekampeerd en er is hotel/motelaccommodatie in Cooinda en in het Kakadu Holiday Village.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.