au Maguk Kakadu Nationalpark discover regions
Aus kakadu cultural tours example trip 2
aus kakadu national park crocodile
Bart australie kakadu
au Maguk Kakadu Nationalpark discover regions
Aus kakadu cultural tours example trip 2
aus kakadu national park crocodile
Bart australie kakadu
Ontdek het natuurschoon in Kakadu National Park

Kakadu National Park

Het Kakadu National Park, van wel 20.000 kilometer groot, is het grootste nationale park van het land en een van de interessantste, meest gevarieerde en ongerepte natuurgebieden. Een absolute must als u de Northern Territory bezoekt. Kakadu is afgeleid van Gagudju, de naam van de traditionele eigenaars, het Gagudju-volk, die het land in pacht hebben gegeven aan de Australische overheid.

Uitzicht over beplanting, water en waterval in Kakadu National Park
Ontdek de magie van Kakadu National Park
© Tourism NT | Shaana McNaught

De biodiversiteit in Kakadu

De ongelooflijke biodiversiteit van Kakadu wordt over de hele wereld erkend.

Het landschap en de natuur van het park, dat op de Werelderfgoedlijst is opgenomen, verandert dramatisch van het ene uiteinde van het park naar het andere. Het omvat kustlijnen met mangrovebossen, uitgestrekte steenlandschappen en eindeloze overstromingsvlakten en wetlands.

De savannebossen en laaglanden, die ongeveer 80% van het park uitmaken, herbergen een enorme variëteit aan planten en dieren.

Kakadu heeft zo’n 2.000 plantensoorten, ongeveer een derde van alle Australische vogelsoorten en ongeveer een vijfde van alle Australische zoogdieren.

Sommige van deze dieren zijn bedreigd of met uitsterven bedreigd en vele komen nergens anders ter wereld voor. Denk bijvoorbeeld aan de vliegende hond, rivier haaien, de wallaby en de dwergbuidelmarter.

Kakadu National Park | Australia holiday
Vaar over het prachtige water in Kakadu National Parks
Spot wildlife in Kakadu
© TravelEssence

Traditie en cultuur

Kakadu is een levend cultureel landschap. Generaties Bininj Mungguy hebben tienduizenden jaren op dit land gewoond en het verzorgd. Het land delen en verzorgen is altijd een deel van de geschiedenis van Kakadu geweest.

Kakadu werd in 1979 een nationaal park en werd in 1981, als een van de eerste in Australië, opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is één van de slechts vier plaatsen in Australië die zowel voor culturele als voor natuurlijke waarden op de lijst zijn geplaatst. Het park wordt erkend als "een levend cultuurlandschap met uitzonderlijke natuurlijke en culturele waarden".

Binnen Kakadu National Park zijn er ongeveer 19 clangroepen. Deze clans bestaan over het algemeen uit twee of meer familiegroepen die het eigendom van bepaalde stukken land delen. Deze grenzen worden generaties lang via de vader doorgegeven.

Vroeger, voor de Europese nederzetting, werden er wel 12 talen gesproken in het Kakadu gebied. Tegenwoordig worden er nog maar 3 talen gesproken. Aan de noordkant van Kakadu wordt er Gun-djeihmi en Kun-winjku gesproken en in de zuidelijke delen wordt er Jawoyn gesproken.

Luister naar oude verhalen van lokale gidsen
© Tourism NT | Helen Orr

Wat te doen in Kakadu National Park

Kakadu National Park is qua grootte te vergelijken met de helft van Nederland. U kunt u zich voorstellen dat hier ongelooflijk veel te doen is. U hoeft zich in Kakadu National Park dan ook geen moment te vervelen. Benieuwd wat u hier allemaal kunt doen? Wij zetten een aantal highlights voor u op een rijtje:

Bewonder rotstekeningen in Nourlangie Rock

Er zijn heel wat rotspartijen te vinden in Kakadu National Park. Een van de bekendste is Nourlangie Rock. Door de hoogte is deze rots is namelijk een goed uitzichtpunt. Zeker tijdens zonsondergang heeft u hier een magisch uitzicht. Ook vindt u hier rotstekeningen van de Aboriginals.

Ontdek Ubirr Rock en de art galleries

De tweede bekende rots is Ubirr. Ubirr ligt op rijafstand van Bowali Visitor Centre en is dus makkelijk te bezoeken. Ook deze rots staat bekend om de spectaculaire uitzichten, maar u vindt er meer dan dat. Bij Ubirr vindt u namelijk de beste rock art galleries. Deze muurschilderingen zijn ruim 20.000 jaar oud en daarmee een van de oudste tekeningen ter wereld.

Leer meer over de inheemse cultuur
© Peter Eve and TNT
Cultural Kakadu tour | Australia holiday
Kakadu is de thuisbasis van de oudste levende cultuur op aarde

Cruise door de Yellow Water Billabong

Zie de zon opkomen of ondergaan tijdens een bekroonde Yellow Water Billabong cruise in de buurt van Cooinda (vaart het hele jaar door). Een derde van alle vogelsoorten van Australië komt hier voor. Yellow Water met zijn vogelgezang is een must in Kakadu. U ziet er ook krokodillen, wallaby's, wilde paarden en buffels die rond de met lelies bedekte billabongs leven. Van juli tot november kunt u een 1,8 km lange wandeling maken over de uiterwaarden naar een uitkijkplatform op Home Billabong.

Ga op een Safari in Kakadu NP
© Lords Safaris
Er is meer dan genoeg te ontdekken in dit bijzondere park!
© Tourism Australia

Krokodillen spotten

Er zijn ongeveer 10.000 krokodillen in Kakadu - en dat is exclusief de jongen die uit het ei komen! Deze fascinerende wezens komen al miljoenen jaren voor.

Er zijn een paar manieren om deze prehistorische roofdieren veilig in het park te zien. Er zijn veilige platforms bij Cahills Crossing en Yellow Water, en twee cruises om uit te kiezen - de Guluyambi Cultural Cruise en Yellow Water Wetlands cruise.

Het einde van het droge seizoen (augustus tot november) is de beste tijd om de krokodillen te zien. Afhankelijk van het weer en het tijdstip van de dag kunnen ze zich opwarmen in de zon of verkoeling zoeken in de schaduw of in het water. Vraag voordat u een cruise boekt aan uw gids wat de beste tijd van de dag is om krokodillen te zien, want dat kan week tot week verschillen.

Spot krokodillen in Kakadu National Park
© https:www.lordssafaris.com
Een boot vaart door de ongerepte natuur van kakadu
Er zijn ongeveer 10.000 krokodillen in Kakadu
© https:www.lordssafaris.com

De beroemde watervallen van Kakadu

De watervallen van Kakadu weerspiegelen de magie van dit nationale park dat op de werelderfgoedlijst staat en zijn een belangrijke attractie voor bezoekers.

Van de torenhoge Jim Jim en Twin Falls tot afgelegen watervallen in moessonbossen, de watervallen weerspiegelen ook Kakadu's dramatische seizoensveranderingen.

In het droge seizoen blijven ze relatief rustig, met bushwalking en kamperen beide geweldige manieren om ze te ervaren. In het natte seizoen echter veranderen vele in bulderende stortvloeden waar rondvluchten hun epische kracht onthullen.

De meest bekende watervallen zijn de Jim Jim Falls (tevens ook de grootste), Twin Falls en de Gunlom Falls.

Bij de Twin Falls stroomt het water van de stenen kliffen in een natuurlijke poel waar u in kunt zwemmen om af te koelen. De 200 meter hoge waterval is op z’n best in het regenseizoen (november tot en met maart). Het nadeel is dat de waterval in die periode niet te bezoeken is.

Bewonder de beroemde Jim Jim Falls
© Tourism NT | Hello Emily
Kakadu National Park | Australia holiday
De watervallen van Kakadu zijn een absolute must-see

Beste reistijd

Het Kakadu National Park, dat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst prijkt, ligt op 256 kilometer ten oosten van de stad Darwin. U bereikt het park via de Stuart Highway en de Arnhem Highway. Het park is het hele jaar geopend en kent 2 seizoenen, nat (november-april) en droog (mei-oktober). Er zijn twee bezoekerscentra, Bowali en Warradjan, waar u alles te weten kunt komen over de dieren, de cultuur van de Aboriginals en de geologie van Kakadu. De beste tijd voor een bezoek is de periode mei-september. Zorg in elk geval dat u bent uitgerust met een insectenwerend middel, zonnebrandcrème, een hoed met brede rand en een muskietennet.

Kakadu NP is perfect voor dieren- en natuurliefhebbers
© https:www.lordssafaris.com
Luister naar oude verhalen van de inheemse cultuur
© Tourism NT | Helen Orr

Toegang tot Kakadu National Park

Voordat u naar Kakadu National Park gaat, is het belangrijk om uw onderzoek te doen. De traditionele eigenaars van Kakadu erkennen zes seizoenen in het park, maar gewoonlijk worden de seizoenen aangeduid als het natte seizoen of het droge seizoen.

Een groot deel van het park is niet toegankelijk tijdens het natte seizoen als gevolg van overstromingen, controleer dus of de gebieden die u wilt bezoeken open zijn tijdens uw reis door Australië. Kakadu National Park is Aboriginal land en is verpacht aan de directeur van het Nationaal Park. Tegenwoordig wordt het beheerd door de traditionele eigenaars in samenwerking met Parks Australia. Daarnaast hebben bezoekers een Kakadu Pass nodig om het park binnen te komen, ook kan het zijn dat u een permit nodig heeft om bepaalde gebieden te bezoeken.

Kakadu National Park is een van de cultureel rijkste regio's van Australië. U zult uw bezoek aan dit werkelijk spectaculaire gebied nooit vergeten. Geniet van de inheemse cultuur en adem de frisse lucht van het Australische platteland in. Er gaat nergens ter wereld iets boven Kakadu National Park, dus mis uw kans om het te bezoeken niet!

Indigenous Arnhemland | Australia holiday
Kakadu National Park is een must-see wanneer u in de Northern Territory bent
© TravelEssence
Sta versteld van de bijzondere biodiversiteit in Kakadu National Park

Arnhemland

Een bezoek aan Arnhemland, het authentieke reservaat voor de inheemse bevolking bij Kakadu National Park, is een unieke ervaring. Dit gebied is nooit gekoloniseerd en daardoor nog een echt stukje wildernis van Australië. De inheemse bevolking leeft hier nog grotendeels op traditionele wijze en de natuur is overweldigend. Het gebied is enkel te bezoeken met een vergunning die beperkt worden uitgegeven.

Een betere manier om Arnhemland te bezoeken dan met een lokale gids is er niet. Tijdens deze tour komt u meer te weten over de inheemse cultuur en zult u samen met een Aboriginal gids de Injalak Hill beklimmen. Deze plek heeft één van de meest fascinerende rotsschilderingen van Arnhemland en de gids zal u hier van alles over vertellen. De Injalak Hill is ongeveer honderd meter hoog en kent geen aangelegde wandelpaden, dus een redelijke conditie is van belang.

Na het beklimmen van de rots zult u het Injalak Arts and Crafts Centre bezoeken, waar u nog meer Aboriginal kunst kunt bewonderen, zoals schilderingen en met de handgeweven manden.

Ga er met een gids erop uit
Sta oog in oog met de wildlife in Kakadu
© https:www.lordssafaris.com

Lees meer over Nationale Parken in Australië

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.