Nieuws: Australië blijkt veel langer bewoond te zijn dan we dachten!

Nieuws: Australië is al veel langer bewoond dan we dachten | TravelEssence
21 juli 2017

En dat al zo’n 65.000 jaar. Hoe we dit nu ineens weten? Er zijn duizenden sporen van Aboriginals aangetroffen in een grot in het noorden van Australië. Down Under blijkt dus al veel eerder bewoond te zijn door de mens, namelijk zo’n 5.000 jaar eerder dan we dachten. Betekent dit dat de mens samen heeft geleefd met gigantische dieren?

Waar zijn de Aboriginal sporen gevonden?

De conclusie wordt getrokken door onderzoekers die de opgravingen deden in een grot van de rots Madjedbebe. Deze grot is te vinden in het noorden van Australië in Kakadu National Park. Al sinds de jaren zeventig worden hier opgravingen gedaan. Eerder werden hier namelijk sporen gevonden die erop wezen dat de eerste mensen tussen 50.000 en 60.000 jaar geleden voet op de bodem van Australië zetten.

Nieuws: Australië blijkt veel langer bewoond te zijn dan we dachten!

Wat is er gevonden in de grot?

De nieuwe opgravingen in deze grot, in het noorden van Australië, wijzen er dus op dat de eerste mensen zo’n 65.000 jaar geleden al in Australië leefden. Maar waar baseren de onderzoekers dit dan op? Ze kijken naar de diepste sedimentenlagen, waarbij in de allerdiepste laag ongeveer 11.000 objecten gevonden zijn. Deze sedimentenlaag is zo’n 65.000 jaar oud en veel van de gevonden objecten laten de aanwezigheid van de mens zien. Aan de positie van deze objecten kunnen onderzoekers zien dat ze uit hetzelfde jaar komen als de sedimentenlaag. Zo is er bijvoorbeeld een tijger gevonden, bedekt met rood pigment, en is er gereedschap aangetroffen.

Een indrukwekkende vraagstelling duidt nu: betekent dit dat mensen Australië bereikt hebben voordat hier gigantische dieren, ook wel megafauna zoals reusachtige kangoeroes, leefden? Dit zou een interessante bevinding zijn, omdat het nog altijd niet duidelijk is of mensen betrokken waren bij het uitsterven van deze megafauna.