Aus kangaroos play at beach
Aus kangaroos play at beach

Top 10 meest bijzondere dieren in Australië

Australië vormt, als eilandcontinent, een thuisbasis voor veel unieke diersoorten. Een aantal van deze dieren kent u waarschijnlijk; denk bijvoorbeeld aan de kangoeroe, de koala en de wombat. Maar Australië heeft nog veel meer bijzondere dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Benieuwd welke? Wij laten u graag kennis maken met de tien meest bijzondere dieren in Australië.

Australië is een veelzijdig land, waar zowel tropische zandstranden, rode woestijnen als besneeuwde bergtoppen te vinden zijn. Meer dan tachtig procent van alle planten en dieren in Australië is enkel op het eiland te vinden. Misschien komt u deze inheemse dieren niet allemaal tegen als u naar Australië reist. Maar als u de National Parks of wildlife parken bezoekt, kijk dan uit naar deze top tien bijzondere Australische dieren.

1. De helmkasuaris (Southern cassowary)

Met de unieke Helmkasuaris kunt u letterlijk oog-in-oog komen te staan. De vogel kan tot wel 180 centimeter groot worden en weegt normaliter rondom de zestig kilo. U herkent de Helmkasuaris meteen aan zijn zwaargebouwde lichaam met zwarte veren, het benige (en helmvormige) uitsteeksel op zijn kop en zijn blauwgekleurde hals. De Southern Cassowary leeft voornamelijk in regenwouden ten noorden van Queensland en is door zijn verlegen karakter niet makkelijk in het wild te spotten. Het dier is te zien bij verschillende accommodaties in Port Douglas en Mission Beach of bijvoorbeeld tijdens een begeleide tour.

© TravelEssence

2. De Tasmaanse duivel (Tasmanian Devil)

De Tasmanian Devil is een buideldier dat alleen voorkomt – de naam zegt het al – op het eiland Tasmanië. Het is één van Australisch meest unieke en bedreigde diersoorten. De Tasmaanse Duivel is ongeveer 70 tot 110 centimeter lang, heeft een grote kop en zwakke achterpoten. U herkent het buideldier aan zijn zwarte vacht met witte accenten. Ze overleven alleen in het wild, waarbij ze voornamelijk te vinden zijn in rotsachtige gebieden. U kunt ze ook in wildlife parken bewonderen zoals het Cradle Mountain - Lake St Clair National Park. Dit park is onderdeel van de Tasmanian Wilderness World Heritage Area. Het diersoort lijdt aan Devil Facial Tumor Disease (DFTD), waardoor een groot deel van de populatie sinds 1990 is uitgestorven.

Een inheemse Tasmaanse Duivel van dicht bij
© TravelEssence
© TravelEssence

3. De roodstaartraafkaketoe (Red-tailed black kaketoe)

Als u in de regio Victoria bent, hoort u ze in de verte al krijsen: de zwarte roodstaartraafkaketoe. De bedreigde Australische vogel, waar er naar schatting nog zo’n duizend van rondvliegen, staat bekend om zijn uitgesproken zwarte uiterlijk en roodgekleurde staart. Ze worden het meest aangetroffen in Eucalyptus bossen of langs waterstromen, vooral langs de Great Ocean Road en bij Mornington Peninsula. De zwarte kaketoes leven op een zeer specifiek dieet van zaden, waar ze zeer afhankelijk van zijn. Met de komst van landbouw werden de voedselbronnen en broedgebieden beperkt, waardoor de vogels zich nauwelijks konden voortplanten.

4. De Australische kraaghagedis (Frilled lizard)

Ze lijken op miniatuur draken, maar doen geen mens kwaad. De Australische kraaghagedis herkent u meteen aan de grote kraag rond zijn hals, die hij als een waaier uit kan slaan. De Frilled Lizard, ook wel Frill Neck of liefkozend Frilly genoemd, is zeventig tot negentig centimeter lang. De hagedis leeft vooral in Kakadu National Park, in de bomen van noordoostelijke kuststrook en komt soms voor in centraal Australië.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.

5. De wombat

De wombat is een stevig buideldier dat het uiterlijk heeft van zowel een das als een beer. U herkent de wombat aan zijn grijsbruine vacht, zijn kleine staart en zijn onbehaarde neus. De opening van de buidel van de wombat bevindt zich aan de achterzijde, zodat het jong niet bedolven raakt onder het zand tijdens het graven. Een wombat heeft een lengte van 70 tot 120 centimeter en komt voornamelijk voor in droge bossen. U treft wombats aan in het zuidoosten van Australië en op het eiland Tasmanië. Toch is de kans groot dat u ze niet in het wild tegenkomt - de dieren leven het grootste deel van de dag in een hol. Wilt u graag een wombat zien? Bezoek dan het Blue Mountains National Park of Kosciuszko National Park in New South Wales. Ze zijn ook te zien bij Wilsons Promontory National Park. Daar in de buurt kunt u verblijven in Bear Gully Coastal Cottages, waar wombats in holen onder de huisjes leven.

Wombat | Australia wildlife
© TravelEssence

6. De dingo

Dingo’s zien eruit als lieve huisdieren, maar vergis u niet: het zijn verwilderde honden die u niet even kunt aaien. De Dingo stamt af van de Indische steppewolf en is vermoedelijk zo’n vijfduizend jaar geleden door mensen meegenomen als huisdier naar Australië. Inmiddels leven Dingo’s zoals wolven en jagen zij op dieren als konijnen, knaagdieren en vogels. De Dingo herkent u aan zijn zandkleurige vacht met witte accenten en flinke staart. U kunt de honden in het wild tegenkomen op Fraser Island, in de regio Kimberley en in de noord en zuid Australische woestijnen.

Terreinwagen rijdt over een pad door de natuur waar ook een Dingo loopt op Fraser Island

7. De grijze vliegende vos (Grey-headed flying fox)

De grey-headed flying fox is de grootste vleermuis van Australië. Hij heeft een donkergrijs lichaam, lichtgrijze kop, bruingekleurde nek en de uitstraling van een hond. Daarom worden ze ook wel vliegende honden genoemd. Met uitgeslagen vleugels heeft de vos een spanwijdte van ongeveer één meter. U kunt de vliegende vossen in de beboste gebieden van Zuidoost-Australië tegenkomen, met name ten oosten van de Great Diving Range. Ze laten zich voornamelijk zien bij zonsondergang. De grey-headed flying fox wordt door de uitbreiding van de agrarische landbouw bedreigd. Kolonies dreigen uiteen te vallen en er wordt regelmatig op deze vossen gejaagd ter bescherming van de landbouw.

© Geoff Brooks

8. De kangoeroe

Als u aan Australië denkt, denkt u waarschijnlijk ook aan kangoeroes. Het buideldier fungeert inmiddels als boegbeeld van het land en is een echte must see als u het continent bezoekt. In Australië leven naar schatting tussen de dertig en veertig miljoen kangoeroes, van meer dan 55 verschillende soorten. Daarom is de kans dat u een kangoeroe ziet zeer groot. U komt de dieren voornamelijk in het wild tegen in de landelijke delen van Australië. Wilt u er zeker van zijn dat u een kangoeroe ziet? Bezoek dan Flinders Ranges, Kangaroo Island, Pebbly Beach in New South Wales of Tasmanies Maria Island. Het plaatsje Halls Gap dat in het hart van Gampians ligt, wordt dagelijks tussen half vijf en vijf vuur door kangoeroes overgenomen. Je ziet ze daar over straat en tussen de huizen door lopen.

© TravelEssence
© South Australian Tourism Commission

9. Het vogelbekdier (Platypus)

Het vogelbekdier komt uit Oost-Australië en Tasmanië, is een beschermde diersoort en behoort tot de cloacadieren – ’s werelds enige zoogdieren die eieren leggen. Het vogelbekdier heeft de uiterlijke kenmerken van maar liefst drie dieren: hij heeft het lichaam van een mol, de staart van een bever en de snavel van een eend. Het dier wordt ongeveer zestig centimeter lang en weegt één à twee kilo. Hoewel het vogelbekdier er zeer vriendelijk uitziet, moet u oppassen als u er eentje tegenkomt: het mannetje beschikt over een giftige angel op de achterpoten. Dit gif vormt geen gevaar voor mensen, maar kan wel zeer pijnlijk zijn. U kunt het vergelijken met een ernstige bijensteek. Ook voor het vogelbekdier geldt dat het moeilijk is deze in het wild te spotten, door zijn verlegen karakter. Op het land van Rose Gums Wildernis Retreat in de Atherton Tablelands is het vogelbekdier te bewonderen. Als je er verblijft, krijg je een kaart waarop je precies ziet waar het dier leeft.

© TravelEssence

10. De koala

Last but not least: de koala. U herkent de koala waarschijnlijk meteen als u hem ziet door zijn pluizige en beerachtige uitstraling. Hoewel de koala eruitziet als knuffelbare teddybeer, kunt u hem beter niet benaderen. Een koala kan zich flink verzetten door te bijten en krabben. In Australië settelen de koala’s zich in de buitenwijken van grote steden. Als u een koala tegenkomt, ziet u hem waarschijnlijk al slapend een eucalyptusboom omhelzen. Hij slaapt het grootste gedeelte van de dag – 22 uur. Helaas is de kans dat u een niet-slapende-koala ziet, vrij klein. Een koala in het wild zien? Breng dan een bezoek aan het Otway National Park, Magnetic Island, Morning Peninsula of Port Macquarie (Port Macquarie heeft een koalaziekenhuis)

Koala hangt in boom op Magnetic Island
© TravelEssence

Ontdek meer reisverhalen

Een close-up van een kiwi in Nieuw-Zeeland

Top 8 meest bijzondere dieren in Nieuw-Zeeland

Janne

'Mama voorstellen aan mijn nieuwe liefde'

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.