Australië of Nieuw-Zeeland: praktische informatie om de juiste reisbestemming te kiezen

Australië of Nieuw-Zeeland? Zo kiest u waar u naartoe reist | TravelEssence
17 augustus 2018

Australië en Nieuw-Zeeland: deze landen staan op vele wensenlijsten als potentiële reisbestemmingen. Maar regelmatig krijgen wij de vraag welk land mooier is. Om eerlijk te zijn; wij hebben het antwoord niet. De keuze is namelijk een zeer persoonlijke. Wel delen wij onze praktische kennis met u om de keuze enigszins te vereenvoudigen!

Waar is het duurder: in Australië of Nieuw-Zeeland?

Van Nieuw-Zeeland wordt vaak gezegd dat het een duur land is. Maar over het algemeen zijn de Nieuw-Zeelandse prijzen te vergelijken met de prijzen in Nederland. Benzine en etenswaren in de supermarkt zijn iets goedkoper. Dit geldt overigens ook voor Australië. Voor beide landen geldt: in de grote steden en rondom bekende toeristische trekpleisters is het allemaal nét iets duurder dan erbuiten.

In de regel kunt u het zo duur maken als u zelf wilt. De kosten per dag hangen af van uw eigen wensen, behoeften en levensstijl. Als u regelmatig uit eten gaat, overnacht in luxe accommodaties of veel activiteiten onderneemt gedurende uw reis, dan kunnen de kosten oplopen. U bespaart als u bereid bent om zo nu en dan uw eten zelf klaar te maken, een dagje aan het strand door te brengen of al wandelend of fietsend de omgeving te verkennen.

Meer te weten komen over Australië of Nieuw-Zeeland? Informatie aanvragen Presentatiedag bezoeken

Vraag vrijblijvend informatie aan of bezoek een presentatiedag van TravelEssence.
Onze reisspecialisten vertellen u graag over hun ervaringen en beantwoorden al uw vragen.

Fiets het Otago Rail Trail in Nieuw-Zeeland Fiets het Otago Rail Trail in Nieuw-Zeeland

Hoe lang moet u reizen om er te komen?

Hoe lang u vliegt naar Australië of Nieuw-Zeeland, hangt af van uw aankomstbestemming en de duur van uw tussenstop. Down Under klinkt misschien heel ver weg, maar wist u dat u er in een dag al kunt zijn. Wellicht wilt u er meer tijd voor nemen en kiest u voor bijvoorbeeld een tussenstop in Hong Kong of Singapore.

Het grootste verschil zit in de reistijden in de landen zelf. Als u een goede indruk van Nieuw-Zeeland wilt krijgen, dan hoeft u niet maanden van huis te zijn. In zo’n vijf weken kunt u – met de auto en op een vrij rustig reistempo – zowel het Noorder- als het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland bezoeken en kennismaken met de veelzijdigheid van het land.

In hetzelfde tijdsbestek heeft u slechts een klein deel van Australië bezichtigd. Het land is namelijk enorm (voor uw beeld: Nederland past er zo’n 185 keer in) en vereist meer tijd én een aantal binnenlandse vluchten om hetzelfde doel te realiseren. Daarom is het raadzaam om bewust te kiezen voor de gebieden die u wilt zien: gaat u naar de oostkust, de Outback of toch het zuiden van het land?

“Neem de tijd. Veel reizigers proberen te veel te zien in te weinig tijd. Om heel Australië te zien zou u een jaar of zelfs meer moeten uittrekken. Heeft u minder tijd, probeer dan niet overal naar toe te willen racen om zoveel mogelijk te zien. Haast en stress verpesten uw reis. Selecteer uw locaties zorgvuldig!”
Andrew Morten, Founder TravelEssence

Wanneer waar naar toe?

De diversiteit van Australië ontdekken

Met een oppervlak van bijna 7,7 miljoen vierkante kilometer kent Australië verschillende klimaten en seizoenen. Elk moment van het jaar is er wel een regio te bezoeken. Om te weten wanneer het beste moment voor u is om te reizen, is het dus belangrijk om te weten wat u wilt gaan zien.

Noosa Beach in Australië Noosa Beach in Australië

Zo kunt u aan de East Coast perfect vertoeven aan het strand en bezoekt u een van de vele wijngaarden in het zuiden van het land. In het noordoosten vindt u het Great Barrier Reef en het oudste regenwoud ter wereld in Daintree National Park. In het midden ligt de Outback, waar Uluru-Kata Tjuta National Park écht een bezoek waard is. Maar ook het hoge noorden mag u niet missen; hier komt de geschiedenis van het land tot leven.

Meer weten? U kunt zich verder lezen over de beste reistijd naar Australië of misschien bezoekt u liever een van onze Australië presentaties.

Of toch naar Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland is qua oppervlakte misschien niet zo groot als Australië, maar beschikt over minstens zoveel diversiteit. Het lijkt wel of de wereld is samengevat in haar relatief kleine land: u vindt er zowel vulkanen, fjorden en borrelende modderpoelen als talloze berglandschappen, subtropisch regenwoud en witte zandstranden. Tijdens uw rondreis wordt u voortdurend verrast met een ander uitzicht.

Omdat Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld van de seizoenen in Nederland. Zo zijn de warmste maanden januari en februari en de koudste maand van het jaar is juli. Benieuwd wanneer wij aanraden om kennis te maken met de verschillende landschappen van Nieuw-Zeeland? Ontdek de beste reistijden.

Kennismaken met Aboriginals of Maori?

Beide landen werden ontdekt door Nederlanders: in Nieuw-Zeeland zette Abel Tasman als eerste Europeaan voet aan wal en in Australië was dat naar verluid Willem Janszoon. Maar beide landen werden al ver voor deze ontdekkingen bewoond; door de Aboriginals en de Maori. Twee inheemse volkeren die beide u met open armen ontvangen.

Maak kennis met de Aboriginals en de Maori

Zowel in Australië als Nieuw-Zeeland kunt u kennismaken met de inheemse bevolking. Het doorgeven van de geschiedenis en tradities, door middel van verhalen, is voor beide volkeren een belangrijk onderdeel van hun cultuur. Tijdens een ontmoeting maken zij u graag deelgenoot van hun verleden.

Rotsschildering van de Aborginal in Australië Aboriginal rotsschildering in Australië

In Australië kunt u op verschillende plaatsen kennismaken met de Aboriginals. De bekendste plek is waarschijnlijk wel het Red Centre. U ontdekt het tijdens een tocht met een lokale gids.

In het meest noordelijke gedeelte van het Northern Territory ligt het gebied Arnhemland. Nergens is de cultuur van de Aboriginals zo levendig en zijn de sporen van het verleden zo zichtbaar als hier. In 1931 werd Arnhemland officieel benoemd tot Aboriginal reservaat. De beste manier om dit gebied te verkennen is tijdens een meerdaagse tour onder leiding van een Aboriginal gids.

De identiteit van de Maori is nog steeds nadrukkelijk verweven met de huidige cultuur van Nieuw-Zeeland: zo wordt de Haka gedanst aan het begin van elke rugbywedstrijd en kreeg Whaganui River dezelfde rechten als een mens omdat deze door de Maori wordt beschouwd als een levende voorouder. Ga bijvoorbeeld op pad met Wikitoria, die u graag de traditionele cultuur en geneeskunde laat zien.

Wereldvrouw Wikitoria leert u alles over de Maori cultuur in Nieuw-Zeeland Wereldvrouw Wikitoria leert u alles over de Maori cultuur in Nieuw-Zeeland

Laat u goed voorlichten

Wij begrijpen dat een keuze maken tussen een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland niet eenvoudig is. Zelfs niet na het lezen van dit blog. U kunt daarom altijd een vrijblijvend bezoek brengen aan een van onze kleinschalige presentaties. Onze reisspecialisten vertellen u alles wat u wilt weten.

Bezoek onze kleinschalige landenpresentaties Kleinschalige presentatie bezoeken