Nz catlins coastline barton matthews5 discoverpage detail best travel time
Nz catlins coastline barton matthews5 discoverpage detail best travel time

Het Noordereiland of Zuidereiland bezoeken?

Weet u al waar u het liefst naartoe wilt: het avontuurlijke Noordereiland, het ruige Zuidereiland of tóch allebei? En wat is het verschil eigenlijk tussen deze twee eilanden?

Het is verleidelijk om heel Nieuw-Zeeland in slechts 4 weken te verkennen, maar vergis u niet: het benodigde reistempo ligt zo hoog dat u geen tijd overhoudt om de mooiste hoogtepunten van het land te ontdekken.

Daarom raden wij u aan om een rustige reisstijl aan te nemen. Dat betekent dat u voldoende tijd dient te nemen voor het hele land óf een keuze moet maken tussen de 2 eilanden.

Maar welke wordt het dan? Om de keuze ietwat te vereenvoudigen, hebben wij de verschillen op een rij gezet.

Ga op pad met Wikitoria en ontdek de thermale baden van Rotorua | New Zealand holiday

De verschillen tussen het Noorder- en Zuidereiland

Het Noordereiland

Noordereiland is qua oppervlak misschien kleiner dan het Zuidereiland, maar telt wel de meeste inwoners. Maar liefst driekwart van de Nieuw-Zeelanders woont er, van wie de helft in en rondom de stad Auckland.

U kunt er ook kennismaken met de inheemse cultuur. In het noorden maakt u kennis met the Maori way of life. Bezoek bijvoorbeeld de stad Rotorua, waar vanuit enkele Maori-tochten worden georganiseerd. Samen met uw Maori-gids bereidt u een traditioneel Hangi-diner en luistert u naar de verhalen over de (over)grootouders. Vlak bij het plaatsje Napier kunt u zelfs een Maori-dorp bezoeken. Hier zijn de archeologische kenmerken behouden en leert u hoe de Maori er vroeger leefden.

Niet alleen de cultuur, maar ook de natuur is de moeite waard! Deze is immers zeer divers: Zo vindt u mooie kustlijnen, verlaten baaien en eeuwenoude regenwouden in het subtropische noordwesten. Hier vindt u ook reusachtige kauribomen, die wel duizenden jaren oud zijn. Het centrale deel wordt juist gekenmerkt door het vulkanische landschap en de thermale bronnen, waar u kunt ontspannen in warmwaterbronnen en bubbelende modderpoelen.

De belangrijkste kenmerken van het Noordereiland op een rij

Tip! Reserveer minimaal 3 weken om het beste van het Noordereiland te zien.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.

De hoogtepunten van het noorden à la TravelEssence

Ontvluchten op het beschermde Kapiti Island

Kapiti Island is een klein paradijs van 2 bij 10 kilometer, net uit de kust van het Noordereiland. Het beschermde natuurgebied behoort tot Nieuw-Zeelands belangrijkste natuurreservaten waar dagelijks slechts 50 mensen tot worden toegelaten. Hier leven namelijk zeer zeldzame vogels die nooit voorkomen op het vasteland zoals Zadelrugspreeuwen, de Takahe en de Red Crowned papegaai. Daarnaast bestaat een groot deel van Kapiti uit ongerept bosgebied, waar bomen tot wel 30 meter hoog zijn!

Kauri-bomen planten bij Whangarei Heads

Whangarei Heads ligt in het oosten van het Noordereiland en was een van de eerste gebieden in Nieuw-Zeeland waar de Europese kolonialen zich vestigden. Hier vormde de houtindustrie met Kauri bomen een belangrijke inkomstenbron. Om het natuurlijk erfgoed te behouden en uw ecologische voetafdruk enigszins terug te dringen, krijgt u de mogelijkheid op het terrein een boom te planten.

Ontdek de Maori cultuur in Te Urewera

Te Urewera is de grootste wildernis van het Noordereiland en vormt de thuisbasis van de Tuhoe Maori stam. In dit gebied bevindt zich ook Lake Waikaremoana, een meer dat zich tussen de dichtbegroeide oerbossen van het Te Urewera National Park bevindt. Over het meer bestaan verschillende legendes. Deze verhalen komen tot leven tijdens een van de trektochten door het historische gebied Te Urewera. De lokale Tuhoe gids vertelt verhalen over de geschiedenis en de cultuur van de Maori's uit dit gebied. Vergeet niet om uw regenjas mee te nemen want in dit gebied kan het plots flink regenen!

Te Urewera waterfall | New Zealand nature
© TravelEssence

Het Zuidereiland

Het Zuidereiland is groter dan het Noordereiland. Hoewel het eiland ook een mooie kustlijn heeft, staat het meer bekend om de gebergten die het binnenland sieren. Denk bijvoorbeeld aan de Southern Alps met de indrukwekkende gletsjers Franz Josef Glacier en Fox Galcier. En natuurlijk Aoraki/Mt. Cook, de grootste berg van Nieuw-Zeeland. Of reis naar Lake Wakatipu, waar de rotsige hellingen van The Remarkables aan de oevers staan.

U vindt in het zuiden meer natuur, rust en ruimte. Hier wonen namelijk relatief weinig mensen: u kunt zelfs een halve dag rijden zonder mensen tegen te komen! De afstanden zijn dan ook wat groter dan op het Noordereiland: gemiddeld zit u zo’n 5 uur in de auto. Gelukkig wordt u onderweg getrakteerd op de mooiste uitzichten vol ongerepte landschappen.

De grootste stad is Christchurch, waar de Engelse invloeden duidelijk zichtbaar zijn. De architectuur doet Engels aan en wordt afgewisseld met botanische tuinen. Bent u een liefhebber? Vergeet niet te stoppen in Marlborough, het grootste wijngebied van Nieuw-Zeeland. Hier vindt u maar liefst 65 wijnhuizen waar de beste Sauvignon Black wordt geschonken.

De belangrijkste kenmerken van het Zuidereiland op een rij

Tip! Reserveer minimaal 3 weken om het beste van het Zuidereiland te zien.

Een verkeersbord dat rijders erop wijst dat zij moeten uitkijken voor pinguïns bij de Otago Peninsula!

De hoogtepunten van het zuiden à la TravelEssence

Reis naar het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland

In het uiterste zuiden van het Zuidereiland liggen The Catlins, verdeeld over de regio’s Otago en Southland. Dit mooie, verlaten gebied is niet bekend bij toeristen waardoor u hier in alle rust van Nieuw-Zeeland kunt genieten.

In dit gebied reist u langs regenwouden, woeste kustlijnen, kliffen, rotsformaties en zeegrotten. Met een beetje geluk ziet u zelfs geeloogpinguïns, zeeleeuwen en dolfijnen.

Dolfijnen spotten tijdens een excursie

Als u gegarandeerd een glimp van dolfijnen wilt opvangen, raden wij aan om deel te nemen aan een speciale dolfijnen-excursie. Zo kunt u op de boot stappen bij Kaikoura en de dolfijnen vanaf de boot observeren. Het is soms zelfs mogelijk om met deze bijzondere dieren te zwemmen!

Met een Maori-gids op stap

Niemand vertelt zulke mooie verhalen als onze Maori-gids Johnny. Hij neemt u mee naar de ‘pancake’ rotsformaties en een oude Maori grot, waarna u verder reist naar zijn woonplaats. Hij kent het gebied uit zijn broekzak en vertelt verhalen over zijn voorouders en het gebied.

Tijdens deze tour gaat u off-road, door het regenwoud, terwijl u uitkijkt op de granieten toppen van Paparoa Range en het dichtbeboste laagland. Ook ziet u herten die afstammen van edelherten, die meer dan honderd jaar geleden vanuit Schotland naar Nieuw-Zeeland werden gebracht.

Unique encounter with dolphins | New Zealand wildlife

Voldoende tijd? Breng dan beide eilanden een bezoek

In de meest ideale situatie heeft u voldoende tijd om beide eilanden aan te doen. Denk aan minimaal 6 à 8 weken!

Wij raden aan om uw rondreis in het zuiden te beginnen en in het noorden te eindigen, omdat:

Ontdek meer reisverhalen

Aboriginal with rock art Fam Plukker

Man op reis in Australië: Katherine

Man op reis sashimi5

Man op reis in Nieuw-Zeeland: sashimi aan het meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.