Tongariro Crossing

Tongariro Crossing
Locatie Tongariro Crossing
Omgeving In de bergen, In de natuur
Duur Hele dag
Maaltijd Inclusief lunch
Moeilijkheid Goede conditie nodig, Niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar, Niet geschikt voor minder valide
Natuur
Cultuur
Adrenaline
Green
 

Wandelen in het Tongariro National Park op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland betekent wandelen in de schaduw van 3 reusachtige, actieve vulkanen: Mt Tongariro, Mt Ngaurahoe en Mt Ruapehu. Het gebied is 300.000 jaar geleden ontstaan door erupties en de werking van gletsjers in de IJstijd. De Tongariro Crossing van Mangatepopo tot Ketetahi is ca. 19 kilometer lang en zeer populair als dagwandeling. U moet er wel een goede conditie voor hebben, over voldoende uithoudingsvermogen beschikken en gewend zijn in moeilijk terrein te lopen.

Het eerste deel van de tocht is tamelijk vlak en volgt een goed beloopbaar pad dat soms over vlonders voert in vochtig gebied. Daarna gaat het omhoog langs de Mangatepopo-stroom en langs oude lavavelden. Het deel tussen Soda Springs en South Crater is steil; u klimt via lavavelden en ander vulkanisch afval tot 1600 meter boven zeeniveau. Tussen South en Red Crater is het landschap dramatisch van vorm en zijn de vergezichten werkelijk adembenemend. Geen wonder dat dit gebied dienst heeft gedaan als decor voor Lord of the Rings. De afdaling vanaf Red Crater is lastig; het pad is slecht begaanbaar met veel los gesteente. Na Blue Lake, een bergmeer en heilige plaats voor de Maori, en North Crater gaat het pad in zigzagvorm naar beneden naar Ketetahi, eindpunt van de tocht.

De Tongariro Crossing kan in groepsverband en onder begeleiding van een gids worden gemaakt, maar is ook mogelijk op eigen gelegenheid.