Jan-van-gent kolonies in Hawkes Bay in Nieuw-Zeeland

Jan-van-gent kolonies in Hawkes Bay in Nieuw-Zeeland
Locatie Hawkes Bay
Omgeving Bij het strand, In de natuur
Duur Halve dag
Groepgrootte meer dan 10 personen
Moeilijkheid Geschikt voor iedereen
Natuur
Cultuur
Adrenaline
Green
 

Duizenden vogels die af en aan vliegen, rondcirkelen, neerstrijken en met z’n allen voor zoveel rumoer zorgen dat je er als toeschouwer stil van wordt. Goede kans dat u verzeild bent geraakt op Cape Kidnappers. Hier bevindt zich namelijk de grootste kolonie jan-van-gents op het vasteland met een geschat aantal van minstens 15.000.

Cape Kidnappers is de naam van een baai en een kaap in Hawkes Bay aan de oostkant van het Noordereiland op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de stad Napier. De merkwaardige naam is afkomstig van ontdekkingsreiziger kapitein James Cook die hier in 1769 voet aan wal zette en nog maar net kon voorkomen dat Maori’s enkele van zijn bemanningsleden ontvoerden.

Naar de kaap met een tractor

Een bezoek aan de kaap is een unieke ervaring. Op de eerste plaats vanwege de vogels, maar ook vanwege de geologie. De kaap kun je wandelend langs het strand bereiken, maar dat kan alleen bij laag water.

Maar er is ook een andere, meer comfortabele manier, namelijk per tractor met aanhanger. De aanhangers die gebruikt worden zijn speciaal voor dit doel gebouwd en ze zijn veilig en comfortabel. Onderweg geeft de gids uitleg over de vogels, maar ook over de bijzondere geologie van het gebied. Ontdek hoe de natuur de grillige kustlijn heeft gevormd. Vindt sporen van vroegere aardbevingen, fossielen en door water en wind gevormde inhammen.

De excursie

De excursie is alleen in de periode oktober tot mei mogelijk. In de wintermaanden is de kaap gesloten vanwege het nestelseizoen. U vertrekt vanuit Clifton en de excursie duurt ongeveer vier uur. Eenmaal ter plekke staat u oog in oog met de duizenden vogels, die zich niet laten verstoren. Nergens ter wereld is er op het vasteland een kolonie van deze omvang te vinden en kunt u de vogels van zo dichtbij observeren. Het is een van de voornaamste attracties van het Noordereiland die u niet mag missen.