au- discover national parks-fraser island beach
Au fraser island personal detailed solo see and do
Au fraser island hike beach friends see and do adventurous
Ontdek de paradijselijke stranden van Fraser Island

Fraser Island

De kust in het zuiden van de deelstaat Queensland is een van de populairste vakantiebestemmingen van Australië. Hier ligt Fraser Island. Het is 140 kilometer lang en 5 tot 25 kilometer breed en staat te boek als het grootste eiland van de Australische oostkust en het grootste zandeiland ter wereld. Bij de Aboriginals, die er al minstens 5000 jaar hebben gewoond, heette het eiland K’geri (paradijs), een niet onterechte naam zoals u zult ervaren als u er een bezoek brengt.

Het uitzicht op het heldere water van Fraser Island
Geniet van prachtige zonsondergangen op Fraser Island

Herkomst van het eiland

Fraser Island werd en wordt nog steeds gevormd door zand dat afkomstig is van rivieren in New South Wales en dat door de stroming naar het eiland wordt aangevoerd. Het eiland dankt zijn naam aan het echtpaar James en Elizabeth Fraser die in 1836 de ramp met het schip Stirling Castle overleefden en hier terechtkwamen.

Klimaat

Het eiland heeft een tropisch klimaat, dichte mangrove- en eucalyptusbossen, heuvels, duinen en regenwoud. Het is de enige plek ter wereld waar op hoogtes van meer dan 200 meter boven zeeniveau regenwouden voorkomen. Er zijn kristalheldere zoetwatermeren, zoals Lake Bowrrady en Lake McKenzie, uitgestrekte stranden, zoals de Seventy Five Mile Beach in het oosten en hotels in diverse categorieën en campings. Sinds 1992 prijkt Fraser Island op de Werelderfgoedlijst.

Wandel over de paradijselijke stranden van Fraser Island
Fraser Island | Australia holiday
Het kraakheldere water van Fraser Island

Ontdek het eiland

De noordelijke helft van het eiland wordt in beslag genomen door het in 1979 gestichte Great Sandy National Park, een gebied waar u uitgebreid kunt wandelen en dat rijk is aan diverse planten- en diersoorten. Ook vanuit Central Station, vroeger het centrum van de houtindustrie op het eiland, kunt u mooie wandelingen maken. Tot de meest populaire attracties van Fraser Island behoren de soms tot 240 meter hoge zandduinen. Vroeger werd hier zand afgegraven voor commerciële doeleinden, maar daarmee is men gestopt toen het eiland tot beschermd natuurgebied werd uitgeroepen. De oostkust is zeer in trek bij vogelaars vanwege de grote verscheidenheid aan vooral trekvogels, die het eiland gebruiken als tussenstop op hun reis van Australië naar Siberië. Rond het eiland liggen verscheidene scheepswrakken. Het enige zichtbare wrak is dat van de Maheno op Seventy Five Mile Beach. Om Fraser Island te verkennen hebt u een 4WD nodig: de wegen zijn onverhard en vaak overdekt met mul zand. Ook worden de stranden soms als autoweg gebruikt. Als u niet zelf wilt rijden, kunt u deelnemen aan diverse excursies per terreinwagen die er worden georganiseerd.

U vindt Fraser Island ter hoogte van Hervey Bay en Maryborough, ten noorden van Brisbane, de hoofdstad van Queensland. Er zijn verschillende veerverbindingen tussen het vasteland en het eiland, onder andere vanuit Hervey Bay en Rainbow Beach. De belangrijkste plaatsen op het eiland zijn Orchid Bay, Happy Valley, Eurong en Ungowa.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.