Rugby in Nieuw-Zeeland: waar nationale sport écht tot leven komt

Rugby in Nieuw-Zeeland: waar sport écht tot leven komt | TravelEssence
31 augustus 2018

Waar wij met het WK voetbal in het oranje juichen voor onze leeuwen, klopt het hart van elke Nieuw-Zeelander sneller bij het zien van een ovale bal en een zwart shirt. Nieuw-Zeeland is ’s werelds beste rugbyland ooit. Maar waarom is het zo bijzonder?

Rugby is groot in Nieuw-Zeeland. De nationale sport vormt misschien wel dé essentie van de cultuur waarbij Kiwi’s en Maori in sterke verbinding staan. Alles wijkt voor rugby. Dat blijkt maar weer in 2011.

Een natuurramp lag op de loer toen in dat jaar een containerschip vastliep voor de Nieuw-Zeelandse kust. 350 ton zware stookolie verdween in het water van de oceaan. Toch werd de ingelaste televisie-uitzending over deze gebeurtenis gewoon onderbroken voor de opstelling van de All Blacks tegen Australië. Het is de moeite waard om een rugbywedstrijd bij te wonen als u er een rondreis maakt. Maar wat maakt een wedstrijd bijwonen zo bijzonder?

De opwinding van Nieuw-Zeelandse rugby

Na het Nieuw-Zeelandse volkslied houdt iedereen in het stadion zijn adem in en leggen de tegenstanders hun armen over elkaars schouders. Zoals aan het begin van elke wedstrijd stellen de All Blacks zich op – klaar om hun tegenstanders te imponeren.

De Haka wordt uitgevoerd om hun strijdlust kenbaar te maken. De eeuwenoude oorlogsdans stamt uit de tijd van de Maori-krijgers. De dans heeft iets magisch en zet de tegenstanders al op psychologische achterstand. Daarom probeerden de Schotten de rituele dans al eens – zonder succes – te verbieden.

Deze populaire sport gaat gepaard met talloze regels. Zo is het doel van de spelers om de bal over de zogeheten tryline van de tegenstander te drukken óf tussen de palen te schoppen. Hierbij levert een try vijf punten op (als de bal tegen de grond wordt gedrukt) en een drop-goal slechts drie (waarbij de bal tijdens het spel op het doel wordt getrapt). Dat doen zij door de bal enkel achterwaarts te spelen en spelers te tackelen om de bal te bemachtigen.

Er vinden regelmatig lokale wedstrijden plaats die u als reiziger kunt bijwonen om de sfeer te proeven. En ook zonder kennis van het spel is het bijzonder om een wedstrijd bij te wonen. Neem contact op met onze reisspecialisten om te vragen naar de mogelijkheden.

Ook een rugby wedstrijd in Nieuw-Zeeland bijwonen? Informatie aanvragen

All Blacks, het sterrenteam van de wereld

Maak kennis met All Blacks, het nationale team van Nieuw-Zeeland. All Blacks wordt door velen beschouwd als het beste rugbyteam ter wereld. In 2015 sleepten ze voor de derde keer het wereldkampioenschap binnen nadat ze met 34-17 wonnen van hun aartsrivaal Australië.

De allereerste rugbywedstrijd van het team vond plaats in 1893, tegen spelers uit de Australische regio New South Wales. In 1903 speelde het team z’n eerste interland in Sydney, waarna ze in 1987 voor het eerst wereldkampioen werden.

All Blacks dankt zijn naam aan het zwarte tenue dat de spelers dragen. Deze opvallende verschijning bleef niet onopgemerkt waardoor het team in Engeland de bijnaam ‘All Blacks’ kreeg.

Het rugby stadium Taranaki New Plymouth

Geen wedstrijd kunnen bijwonen? Bezoek dan het museum

Kunt u tijdens uw rondreis geen wedstrijd bijwonen? Stop dan even bij het New Zealand Rugby Museum in Palmerston North (ten zuidoosten van Wanganui).

Hier vindt u de grootste collectie aan rugby-items uit Nieuw-Zeeland. Van foto’s en video’s tot de befaamde tenue’s van The All Blacks en de meest unieke objecten die met rugby te maken hebben.