Nieuw 5-dollarbiljet geïntroduceerd in Australië

Nieuw 5 dollarbiljet in Australië
15 april 2016

Kent u ze nog, de unieke en kleurrijke designs van ons briefgeld in het guldentijdperk? Mooi waren ze hè. Sinds de komst van de euro zien onze biljetten er een stuk neutraler uit. Maar in het buitenland valt er nog voldoende te ontdekken op het gebied van briefgeldontwerp. Zoals in Australië.

De Australische dollarbiljetten worden gekenmerkt door de contrasterende kleuren en de afmetingen van de biljetten (de $5 is het kleinst en de $100 het grootst). Het briefgeld is gemaakt van polypropeen en daardoor resistent tegen een wasmachinebeurt. Ook is het moeilijk om deze te vervalsen. Ondanks de ‘kracht’ van de Australische dollarbiljetten, werd het zogeheten ‘Next Generation Banknote Program’ in het leven geblazen. Met andere woorden: de geliefde briefjes krijgen een make-over.

Wat vinden de Australiërs ervan?

Afgelopen woensdag presenteerde de centrale bank van Australië het nieuwe design van het 5-dollarbiljet. Een kleurrijk geheel en een totaal ander ontwerp dan het huidige biljet. Maar de Australiërs zijn er – op z’n zachtst gezegd – niet echt blij mee. “What have you done? They are horrendous! Actually the most Disgusting design in world mintage history. Truy appalling”, is een van de reacties die op Twitter werd geplaatst nadat het biljet was gepresenteerd. Ook termen als ‘monopolygeld’ en ‘kleurplaat’ komen voorbij.

Wij zijn benieuwd: wat vindt u van het nieuwe (onderste) biljet?