‘Hairy panic’ in het zuiden van Australië

'Hairy panic' in het zuiden van Australië
19 februari 2016

Het stadje Wangaratta, in het zuiden van Australië, lijkt te zijn veranderd in een decor van een horrorfilm. Huizen zijn volledig overwoekerd door onkruid. Het Australische tuimelkruid, dat inmiddels beter bekend staat als ‘hairy panic’, groeit als kool door de extreem droge zomer. Daarom zijn inwoners van Wangaratta dagelijks in de weer met het opruimen van de plant.

De oorzaak? Naar alle waarschijnlijk heeft een lokale boer zijn veld niet goed onderhouden, waardoor het grassoort vrij spel kreeg. Op sommige plaatsen groeit het tuimelkruid zelfs tot dak hoogte.

Hairy panic

Gevaarlijk voor schapen

Het tuimelkruid komt in elke Australische staat voor. Niet alleen zorgt het hard groeiende kruid voor rotzooi; het is ook gevaarlijk voor schapen. Als zij het te veel eten, veroorzaakt het mogelijk ‘yellow bighead’ – een ziekte waarbij hoofd en nek opzwellen. Het gras is niet giftig voor dieren wanneer het volledig is uitgedroogd.

Geen hulp

Bewoners krijgen geen hulp van lokale autoriteiten bij het opruimen van de ‘hairy panic’, want het vormt namelijk geen brandgevaar. Volgens weersvoorspellingen blijft het deze week droog en warm in Wangaratta.

Bronnen: News.com.au & BBC News