39.000 Nieuw-Zeelanders eigenaar van een strand in Abel Tasman

39.000 Nieuw-Zeelanders eigenaar van een strand in Abel Tasman | TravelEssence
Foto door Johnston Brown
08 juni 2017

Het gebeurt niet elke dag dat het mogelijk is om een strand te kopen, maar vorig jaar overkwam het de Nieuw-Zeelanders. Gezamenlijk kochten ruim 39.000 Kiwi’s met elkaar een strand in het Abel Tasman National Park. Of eigenlijk hebben zij met elkaar het strand gered, zodat toekomstige generaties er voor altijd welkom blijven. Het laat zien hoe meegaand en trots de Nieuw-Zeelanders zijn op hun land.

De Give a Little campagne gebeurde al begin 2016, maar blijft een leuk weetje om met u te delen.

Give a Little voor het strand in Abel Tasman

Op een gezellige kerstdag in 2015 had een groep zwagers het over de gang van zaken in Nieuw-Zeeland. Dingen als rugby, cricket, politiek en de woningmarkt kwamen aan bod. Maar vooral de mooiste plekken op aarde waren het gespreksonderwerp tijdens deze kerst. Ze kwamen tot de ontdekking dat een van die plekken in Nieuw-Zeeland te koop was, namelijk een stuk strand in het Abel Tasman National Park op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

De mannen waren er van overtuigd dat zij niet de enige waren die dit stuk strand wilden behouden en blijven delen met iedereen in Nieuw-Zeeland. Zij hoopten dan ook dat Give a Little een campagne zou worden die aansluit bij de visie en kijk op het leven van de Nieuw-Zeelanders. Alles waarvan zij overtuigd waren en wat zij hoopten werd werkelijkheid. Samen met 39.249 Nieuw-Zeelanders haalden zij $2.259.000 op, waardoor zij het strand als cadeau konden geven aan de volgende generaties.

Give a Little campagne in Nieuw-Zeeland, Abel Tasman National Park

Het geld hebben zij in een korte tijd weten op te halen. In december 2015 ging het strand namelijk in de verkoop voor twee miljoen dollar, waarna al veel nationale- en internationale kopers geïnteresseerd waren. Op 22 januari 2016 startte de campagne Give a Little en op 15 februari 2016 was het geld al binnen. Dit maakt het strand voor altijd eigendom van de Nieuw-Zeelandse bevolking, die het vanaf nu ‘the best beach on the planet’ noemen.

Meer over het gekochte strand in Awaroa Inlet

Het strand ligt dus in het Abel Tasman National Park en om precies te zijn in Awaroa Inlet. U kunt er alleen komen via een wandelpad, per boot of per vliegtuig. Het ongerepte strand met zijn bossen is achthonderd meter lang en staat in de lijsten van de mooiste stranden ter wereld.

Het bijzondere aan het strand was dat het Riparian Rights had, ook wel oeverrechten genoemd. De nieuwe eigenaar van het strand had daardoor de mogelijkheid om het strand voor allerlei doeleinden te gebruiken. Ook voor doeleinden, waardoor de bevolking niet meer welkom was op het strand. Iets waar de zwagers dus bang voor waren. Het strand was de enige met deze rechten in Awaroa Inlet en deze rechten maakten het een unieke particuliere verkoop.