Once-in-a-lifetime ervaring: een expeditie naar Antarctica

Once-in-a-lifetime ervaring: een expeditie naar Antarctica | TravelEssence
08 juni 2018

Bent u avontuurlijk ingesteld, heeft u zeebenen, schrikken temperaturen van -30 °C u niet af en heeft u altijd pinguïns in de vrije natuur willen zien? Dan moet u misschien een expeditie naar Antarctica van de Nieuw-Zeelandse organisatie Heritage Expeditions eens overwegen. Eindeloze witte vlaktes, enorme ijsbergen en bijzonder wildlife. Een expeditie naar Oost-Antarctica en de sub-Antarctische eilanden is zeker een once-in-a-lifetime ervaring!

De Rosszee, ontdekt in 1841 door de Engelsman James Clark Ross, is een enorme baai in Antarctica, ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland, en is één van de meest afgelegen plekken op aarde. Vanwege het ondoordringbare ijs is de Rosszee een stuk lastiger te bereiken dan het Antarctische schiereiland. Het is slechts twee maanden per jaar gedeeltelijk bevaarbaar, waardoor het door heel weinig mensen wordt bezocht. De Rosszee is daarom nog een van de weinige plekken op aarde waar de mens nog niet overheerst en een broedplaats voor orka’s, walvissen en unieke soorten pinguïns zoals de keizerspinguïn.

Pinguïns op Antarctica. Op expeditie naar Antarctica met Heritage Expeditions Foto door Heritage Expeditions and Kovsyanikova

Heritage Expeditions organiseert sinds 1985 expedities naar dit deel van de wereld in combinatie met sub-Antarctische eilanden als Macquarie en Campbell. Oprichter Rodney Russ werkte als bioloog voor New Zealand Wildlife Service. Door zijn werk met bedreigde diersoorten werd hij geconfronteerd met het belang van een goede bescherming van de aarde. Om dit te waarborgen moeten meer mensen dit belang inzien was zijn gedachte. Daarom begon hij met het organiseren van verantwoorde expeditiereizen, in de hoop dat mensen terugkeren als ambassadeur voor het continent en een milieuvriendelijke wereld.

Schip van Heritage Expeditions naar Antarctica Foto door Heritage Expeditions and SOtt

Tijdens de 30-daagse expeditietocht “In the Wake of Scott and Shackleton” treedt men in de voetsporen van ontdekkingsreizigers als Scott en Shackleton. Zij ondernamen verschillende tochten naar Antarctica tijdens de vorige eeuw. Vanuit de haven van Port of Bluff, gelegen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, maakt u aan boord van het voormalige onderzoeksschip ‘Spirit of Enderby’ de avontuurlijke tocht langs verschillende sub-Antarctische eilanden naar de Rosszee-regio. Maximaal vijftig reizigers kunnen mee, waardoor er een knusse sfeer op het schip hangt. Het schip wordt bemand door een deskundig en enthousiast team. Vertrekdata voor deze expeditie zijn in januari en februari 2019.

Antarctica expeditie met Heritage Expeditions Foto door Heritage Expeditions and E. Bell

In december van dit jaar is er nog de mogelijkheid om de kustlijn van oost-Antarctica, ook wel bekend als de Commonwealth Bay, te ontdekken tijdens de 26-daagse expeditiereis “In the Wake of Mawson”. De expeditie is vernoemd naar de Australische ontdekkingsreiziger Douglas Mawson, die met zijn Australian Antarctic Expedition van 1911-1914 heeft bijgedragen aan de ontdekking van delen van Antarctica. Aan boord van het kleine voormalige Russische onderzoeksschip ‘Akademik Shokalskiy’ maakt u de tocht naar het blauwe continent.

Beide expedities doen plaatsen aan waar weinig mensen voet aan wal hebben gezet. Van varen in een zodiac langs drijvende ijsbergen, oog in oog staan met een kolonie pinguïns tot het bezoeken van honderd jaar oude hutten die dienden als uitvalsbasis voor verschillende expedities waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Ervaar zelf de puurheid en ongereptheid van Antarctica.

Wilt u ook vanuit Nieuw-Zeeland een expeditie maken naar Antarctica? Neem dan contact met ons op. Voor de komende expedities zijn nog enkele plekken beschikbaar.