Wat is er aan de hand met de cycloon Debbie in Australië?

Wat is er nu aan de hand met de cycloon Debbie in Australië? | TravelEssence
28 maart 2017

UPDATE - 31 maart 2017

Het leven in het noordoosten van Australië wordt langzaam weer opgepakt na de cycloon Debbie afgelopen dinsdag over het land waaide. Er is veel schade en er zijn overstromingen. De premier zegt dat dit een voorbeeld is van hoe de natuur het leven van Australiërs overhoop kan gooien, maar ze zijn wel wat gewend wat betreft orkanen. Ze zijn erg veerkrachtig, vertelt hij. Heel Australië ondersteunt de mensen uit de getroffen gebieden en zo’n 1300 mannen en vrouwen van defensie helpen mee om alles weer op de rit te krijgen.

De overstromingen leveren ook mooie beelden op, zoals deze surfers die goed gebruikmaken van de situatie:

Onze collega en reisadviseur Anouk heeft haar reis weer kunnen hervatten naar Magnetic Island. Zij is tijdens de cycloon erg goed opgevangen door de hosts van Moorings Bed & Breakfast. De eigenaar en zijn zoon reden zelfs een stuk met Anouk mee naar Townsville, zodat zij veilig verder kon reizen. Zij hadden walkietalkies, waardoor ze in contact waren met vrachtwagenchauffeurs die vertelden welke wegen wel en niet toegankelijk zijn. Anouk stuurde wat foto’s van na de cycloon:

BERICHT - 28 maart 2017

In de maanden januari tot en met maart is het orkaanseizoen in Australië. Een orkaan waait dan vanuit het oosten over het noorden of noordoosten van Australië. En dit jaar komt het natuurfenomeen op de laatste dagen van het seizoen. De cycloon Debbie bereikte op dinsdagnacht, rond een uur of drie lokale tijd, de Whitsundays. Rond het ochtenduur kwam de heftige storm aan land bij Queensland, tussen de dorpjes Ayr en Midge Point. Deze dorpjes liggen vlak bij Airlie Beach, een populaire plek onder reizigers.

Cycloon Debbie in Australië

Cycloon Debbie in Australië

Debbie bereikte Hamilton Island, één van de Whitsundays eilanden, met zo’n 178 kilometer per uur. Een aantal uur later kwam de cycloon aan land met een windsnelheid van 260 kilometer per uur. De cycloon Debbie heeft de op één na hoogste categorie van orkanen behaald, namelijk categorie vier. Er is hevige regenval, straten staan blank en danken zijn van huizen gewaaid. Gelukkig zijn er tot dusver geen slachtoffers gevallen. Wel zijn er al ruim 30.000 mensen geëvacueerd en ondergebracht in kelders. Hierbij gaat het voornamelijk om mensen uit de laaggelegen gebieden, uit vrees voor hoge golven. Inmiddels zitten ruim 38.000 mensen zonder stroom, doordat bomen op elektriciteitsdraden gevallen zijn.

Met deze aantallen gaat het om de heftigste orkaan sinds 1974, toen cycloon Tracy een groot deel van Darwin verwoestte. Voor Queensland is het niet de eerste keer dat de deelstaat getroffen wordt door een cycloon, want in 2011 richtte Yasi veel schade aan.

Cycloon Debbie in Australië

Wat is nou precies een cycloon?

Een cycloon is een ander woord voor een orkaan, dat een hele zware storm is met veel wind, regen en hoge golven. Zo’n orkaan of cycloon ontstaat in (sub)tropische gebieden aan zee. Koude luchtstromingen komen dan in aanraking met de hete luchtstroom rond de evenaar. Door deze combinatie kunnen heftige stormen ontstaan. Er wordt van een cycloon gesproken als de tropische storm een windkracht heeft van twaalf, dan hebben we het over windsnelheden vanaf 117 kilometer per uur. Vanaf windkracht acht krijgt elke tropische storm een eigen naam, zoals deze keer de naam ‘Debbie’.

Wat doet TravelEssence?

Wij van TravelEssence raden het onze klanten af om in deze periode naar het noorden en noordoosten van Australië te reizen. De beste periode om dit deel te zien is van mei tot en met oktober. Slechts een aantal klanten besloten deze maand naar het noordoosten te reizen. Wij hebben contact gehad met de klanten op bestemming en zij zijn veilig.

Onze reisadviseurs reizen vaak wel in het laagseizoen en zo ook Anouk. Zij zit op dit moment vast bij Airlie Beach, waar zij veilig opgevangen is in een kelder van de Moorings Bed & Breakfast.