Christchurch: de kunst van wederopbouw

Christchurch: de kunst van wederopbouw
19 oktober 2016

Op 22 februari 2011, om 12:51 uur, beefde de grond onder Christchurch. Een aardbeving – met een kracht van 6.2 op de schaal van Richter – verwoestte de volledige binnenstad. Vijftigduizend mensen werden werkloos en een derde van de bewoners raakte haar huis kwijt. Het leger sloot het stadscentrum af en verklaarde het tot een ‘Red Zone’. Inmiddels zijn we zes jaar verder. De gevolgen van de ramp zijn nog altijd zichtbaar, maar de inwoners van Christchurch laten zich niet uit het veld slaan. Zij streven ernaar om van Christchurch in 2019 de meest leefbare stad ter wereld te maken. Een bezoekje waard, want dankzij de vechtlust en creativiteit van de inwoners is het nu al een inspirerende plek.

Aardbevingen zijn niet nieuw voor Christchurch. De omgeving van de stad wordt jaarlijks door duizenden aardbevingen getroffen want Nieuw-Zeeland behoort tot de ‘Pacific Ring of Fire’. In dit ringvormige gebied rondom de Stille Oceaan schuiven aardkorsten onder elkaar waardoor er regelmatig vulkaanuitbarstingen, (zware) aardbevingen en tsunami’s voorkomen.

De aardbeving op 22 februari was uitzonderlijk heftig. Het hypocentrum – de locatie onder de aardkorst waar de aardbeving ontstond – lag vlak onder het aardoppervlak waardoor de beving veel schade veroorzaakte. De meeste slachtoffers vielen bij de instorting van het gebouw van Canterbury Television en ook de kathedraal van Christchurch was voor een groot deel verwoest.

Creatieve wederopbouw

Wederopbouw: inwoners slaan handen ineen

In de eerste weken na de aardbeving hielpen de inwoners elkaar om zonder telefoon, stroom en schoon water toch zo normaal mogelijk te leven. In samenwerking met de overheid doen ze er alles aan om de stad nieuw leven in te blazen.

Het ‘Christchurch Central Recovery Plan’, dat in 2019 voltooid moet zijn, heeft als doel om van Christchurch de meest leefbare stad ter wereld maken. Intussen is er een moderne bushalte gebouwd en is de Margaret Mahy Playground gerealiseerd, een groot avontuurlijk speelplein voor kinderen. Ook wordt er hard gewerkt aan een theaterwijk, een toekomstgericht Convention Center en een innovatiewijk bij scholen voor hoger beroepsonderwijs. Daarnaast nodigt de stad straatartiesten uit om Christchurch te verfraaien met graffiti.

Creatieve oplossingen voor het behoud van een gezellige stad

De aardbeving heeft de stad voor een groot deel verwoest. Op de plaatsen waar voorheen gebouwen en huizen stonden, worden nu kunstwerken geplaatst en knusse plekjes gerealiseerd. Met tijdelijke, creatieve oplossingen houden de inwoners de stad gezellig en leefbaar. Zo stuit u mogelijk op diverse bloemenperkjes en moestuintjes of kunt u minigolf spelen op de hoek van een straat. Ook het winkelcentrum Re:Start is een mooi voorbeeld van deze creatieve wederopbouw: het centrum met 31 winkels en streetfood kraampjes bestaat volledig uit vrolijk gekleurde zeecontainers. Wilt u een film kijken of genieten van een muziekavond? Breng dan een bezoek aan Pallet City. Dit paviljoen is opgebouwd uit drieduizend helderblauwe pallets en is bij uitstek dé plek voor een leuk avondje uit.

Christchurch bezoeken? Dan zijn dit de beste tips:

  • De gerestaureerde tram (waarin u ook kunt dineren) doorkruist het stadscentrum.
  • Op de plaats van de voormalige kathedraal liet de Japanse architect Shigeru Ban een kerk optrekken van 24 meter lange kartonnen buizen.
  • Het Isaac Theatre Royal uit 1908 was ook flink beschadigd, maar werd volledig gerenoveerd waarbij de nieuwste bouwtechnieken werden toegepast maar de oude stijl bleef behouden. Het theater is intussen heropend.
  • In het museum Quake City, dat twee jaar na de aardbeving werd geopend, kunt u een tentoonstelling bezoeken over de stad voor en na de natuurramp.