Wim, Gré, Coby & Ernst

Wim, Gré, Coby & Ernst

Wat een verrassing gisterenavond. Twee kistjes met twee flessen Nieuw-Zeelandse wijn. We zullen er eentje doorgeven aan Coby en Ernst, en ervan genieten. De dames (en soms ook de heren) zaten vaak aan de Pinot Gris, die zo lekker wordt verbouwd en gebotteld in Marlborough. Leuke verrassing met de Pinot Noir, hartelijk dank daarvoor.

Voor wat betreft onze reiservaringen kijken we met veel plezier terug. De vliegtuigmaatschappijen zijn ons goed bevallen. De start in Hong Kong was op Chinees nieuwjaar, dus hebben we na het ontbijt op het vliegveld naar vuurwerk en draken kunnen kijken.

Het verblijf in Historic Stone House in Queentown was heel goed. We hebben rondom Queenstown veel gezien (niet meegedaan met) van de avonturen die zo populair zijn bij jongeren, veel studenten en backpackers. Arrowtown, Arthurs Point en Shotover River, Kawarau Gorge mooi allemaal.

Doubful Sound

De overnight cruise in de Doubtful Sound was twee dagen regenachtig, het regent daar 200 dagen per jaar, en dat had een aparte charme. Als je bijvoorbeeld ineens tientallen watervallen naar beneden ziet komen. Het eten, de kajuit en vissen was heel fijn, we hebben veel knorhanen en zelfs een haai gevangen. Uiteraard zijn we ook nog naar de Glow Worms geweest. Tijdens ons verblijf op de boot was er een zware zeebeving net buiten Christchurch die met spectaculaire beelden overal het nieuws haalde. Gelukkig hebben we er niets van gemerkt. We hebben de gehele reis verder wel steeds op geonet gekeken, van al die aardbevingen/aardbevinkjes worden ze daar niet warm of koud meer. We hadden onze gehele reis vaak geen telefoon en wifi, dat is ook wel eens plezierig. Het zorgde er wel voor dat nu.nl, websites geonet en de schitterende encyclopedie van teara vaak werden geraadpleegd. Het weer was na de Sound overigens heel goed: niet onder de 20 graden, vaak zo’n 25 graden.

Het Zuidereiland

Wanaka als stadje is eigenlijk leuker dan Queenstown dat nog meer toeristisch is. De eco-tour naar het Mou Waho eiland was heel verhelderend, met een goede en bevlogen gids. We hebben Mount Aspiring National Park gezien en een hele mooie route richting Rob Roy gletsjer gereden, door een tiental fords heen.

De volgende stop was Lake Tekapo. Hier hebben we een bezoek gebracht aan de sterrenwacht. Een nogal technisch verhaal, wel leerzaam (het Observatorium van Alastair Brickell - een heel bijzondere en vooral ook aardige man - in Coromandel op later moment was helemaal het einde!).

In Kaikoura verbleven we in Bamboo Hideaway, mooi en heel apart. De walvistocht die we maakten was in een woord geweldig: twee potvissen gezien en zien duiken, orka’s om ons heen en onder ons veel dolfijnen. We hadden geluk dat de dolfijnen net weer terug waren; na de zware zeebeving waren ze een paar dagen weggetrokken. Ook hebben we mooie grote vogels gezien en een zeehondenkolonie. We kregen van Lynn en David Paua shells cadeau!

Voor de volgende locatie reden we een stuk langs de kust over een mooie route naar Waihopai Valley. Wanneer eindigt die gravelweg? Leuk die accommodatie met watervoorziening vanuit een waterreservoir en een mooi en apart huis. Wat een mooie nachtlucht! Jenny rijdt ons de gehele dag rond, langs afgronden en een landingsstrip in de bedding van een rivier. We sloten de dag af met bramen plukken. Wat een mooie valleien!

Het Noordereiland

We varen over met de Interislander. In Picton hebben we eerst het zeeaquarium bezocht waar we mooi beeld van het zeeleven kregen. In Wellington hebben we vervolgens uiteraard het schitterende nationaal museum Te Papa gezien. Het hotel was goed en best wel apart. En natuurlijk zijn we ook nog met de cable car naar boven gegaan.

Op weg naar Turangi bezochten we de Nederlandse molen in Foxton. We verbleven in Oreti Apartments, deze liggen heel mooi en zijn goed ingericht. Vanaf hier hebben we het Tongariro National Park bezocht en de bergen en waterval van Lord of the Rings gezien.

Onderweg naar Rotorua kwamen we langs de indrukwekkende Huka Falls. We reden door naar Lakeside lodge: een luxe accommodatie, ruim en heel mooi aan het meer. We hebben hier ook gebruik gemaakt van de barbecuekunsten. Het huis ligt nog verder weg dan de beschrijving doet geloven! De dag met Wiki was geweldig. We hebben veel opgestoken, van de Maoricultuur en de samenwerking met de Britten die sinds 1967 nog meer respect voor de Maori’s betoonden. Het was een mooie rondrit. Haar neef vertelde over de vestiging in Rotorua (Ohinemutu Village), we kwamen langs heilige plaatsen, hebben vervolgens lekker bij Wiki geluncht en Kawakawa thee gedronken, en genoten van de thermale baden in Waikite Valley.

We sloten af in Coromandel bij Stargazers B&B. ’s Avonds hebben we steeds simpel en lekker gegeten in een restaurantje in Kuaotunu. We bezochten de Waiau Falls en zagen Kauri bos. Zoals eerder gezegd, het sterrenkijken bij Alastair was een geweldig leuke verrassing. De accommodatie was weer uit de kunst.

Het ontbijt verzorgden we op vrijwel alle locaties zelf: boodschappen bij de supermarkt New World halen, en in alle accommodaties konden we toast maken. Lunch: vaak bij de Subway, een goede formule. Avondeten vaak in een eetcafé, de heren met een lekker biertje en de dames vaak aan de pinot gris.

Kortom: goede accommodaties, schitterende locaties, fijne kleinschalige belevingen, goede gastheren en dames, uitstekende mix van cultuur en natuur. Onze complimenten!!