Ans en Alex

Ans en Alex

The West- Coast: Whitebait and Wetlands

(10 tot en met 13 november 2012)

Bruce Bay is een metropool met zes inwoners, op korte afstand gelegen van een van de grote attracties van NZ: de gletsjers van Fox en Franz Jozef. We logeren in Mahitahi lodge ( voor drie nachten) in een b+b met diner. Jacqui, onze gastvrouw kookt met hart en ziel, uiteraard lamsvlees maar ook hertenvlees (geschoten door een vriend) en kreeft en whitebait, gevangen door John, haar man. Haar toetjes zijn echt uit de kunst, onder andere pavlova op zijn Australisch, en niet te vergeten crème brulee met eigen gerookte zalm, maar dat dan als voorgerecht. De wijn betrekken ze van een bevriende wijnboer uit Nelson, die in de buurt een vakantiehuisje heeft, we zullen hem en zijn vrouw op een van onze avonden hier ontmoeten.

Zondag druilt het nog steeds een beetje en de lucht is bewolkt, de toppen van het gebergte zijn nauwelijks zichtbaar, de wandeling naar Foxglacier laten we echter niet bederven door een flinke bui. Een gletsjer is een hier een vreemd gezicht, een enorme brede bevroren rivier, komend uit een hooggebergte die zich een weg wil banen door een bedding van rotsblokken die omzoomd is door het regenwoud. Op het parkeerterrein scharrelt een Kea rond, een gewiekste papagaai die alles wat los en vast zit probeert te jatten, het schijnen net zo’n intelligente dieren te zijn als chimpansees. Het lijkt ons geen echt vliegweer (morgen maken we immers een helikoptervlucht) en voor de zekerheid willen we een en ander checken, het hagelt gigantisch als we het kantoor bereiken. Morgen is het weer prima, zonnig en er wordt, net als vandaag trouwens, gevlogen, krijgen we te horen. Inderdaad maandag is het stralend weer: vol goede moed en gestoken in thermisch ondergoed op weg naar Franz Jozef. We checken in, krijgen uitleg over de kleding die we gaan dragen, het meisje dat ons onder haar hoede heeft, wordt weggeroepen en komt even later onthutst terug: alle vluchten voor vandaag zijn afgelast, het waait te hard op de gletsjer , zo hard zelfs dat de piloot die een testvlucht maakte er niet vrolijk van werd. En wij ook niet. Dan maar de wandeling om zodoende de gletsjer al was het maar van een afstand te bekijken. Inderdaad aan de voet van de Franz Jozef waai je al zowat uit je thermisch ondergoed, kun je nagaan hoe het boven is.

We zijn weer vroeg terug in Bruce Bay, John heeft aangeboden om met ons een wandeling te maken. Eerst het roeibootje oppikken, dan een kort ritje met de auto, de rivier overroeien en door het bos naar het strand. Daar krijgen we een spoedcursus goudzoeken: hoe diepzwarter het zand (het zand op het strand is hier zwart) des te groter de kans op goud. Spade vol en spoelen, John vindt slechts wat “golddust”, daar hebben we niets aan.

Ans en Alex, Gemert