Taal en geld in Nieuw-Zeeland

Taal en geld in Nieuw-Zeeland | TravelEssence

Voorbereid op reis gaan zorgt voor een ontspannen begin van uw rondreis door Nieuw-Zeeland. Bij de start van uw reis wilt u zich niet druk hoeven maken over hoe u moet betalen in Nieuw-Zeeland, wat de valuta is en welke taal u eigenlijk moet spreken. Wij vertellen u daarom wat u moet weten over de taal en het geld in Nieuw-Zeeland.

Alles over de valuta in Nieuw-Zeeland

Betalen in Nieuw-Zeeland, hoe zit dat? Wat is de munteenheid, moet u fooi betalen en waar kunt u geld wisselen? Hieronder leest u alles wat u moeten weten voor uw rondreis door Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeelandse munteenheid

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). Deze munteenheid herkent u aan het bekende dollar teken $ of NZ$ om het te kunnen onderscheiden van de andere soorten dollars. De eenheden van de munten en biljetten zijn gelijk aan die van ons en ook in Nieuw-Zeeland wordt er afgerond op tien cent:

  • Munten: 10 cent, 20 cent, 50 cent, $1 en $2
  • Briefgeld: $5, $10, $20, $50 en $100

Alle producten en diensten hebben een tax (GST) van 15%. U kunt deze tax helaas niet terugvragen.

Betalen in Nieuw-Zeeland

Heeft de betaalautomaat een logo met Maestro en/of Cirrus? Dan kunt u hier gewoon met uw bankpas pinnen. Met een Nederlandse bankpas kunt u maximaal €500,00 per dag opnemen. Op veel plekken, zoals in winkels en restaurants, kunt u ook direct met uw pinpas betalen. U bent goedkoper uit wanneer u met uw bankpas betaalt, want voor het betalen met een creditcard betaalt u een hogere toeslag. Creditcards, zoals MasterCard, Visa en American Express, worden wel bijna overal geaccepteerd. De banken in Nieuw-Zeeland zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:30 uur tot 16:30 uur. Betaalautomaten (ATM’s) vindt u vaak bij banken, maar ook in winkelstraten en winkelcentra.

Let op: zet het betaalprofiel van uw bankpas voor uw reis door Nieuw-Zeeland op wereldwijd. Dit zetten banken standaard uit om misbruik tegen te gaan. U dient dit zelf via uw bank te activeren.

Geld wisselen

Bij banken en wisselkantoren in Nieuw-Zeeland kunt u gemakkelijk geld wisselen. Deze vindt u op de internationale vliegvelden en in de meeste stadscentra. Hotels wisselen ook geld, maar doen dit vaak wel tegen een minder gunstige koers. Er is geen limiet aan de hoeveelheid contant geld dat u mee mag nemen naar of van Nieuw-Zeeland. Maar wilt u meer dan 10.000 NZ$, of de waarde daarvan in andere valuta, meenemen? Dan dient u dat aan te geven bij de Nieuw-Zeelandse douane en een Border Cash Report in te vullen.

Fooi geven

Wanneer u uit eten gaat is het belangrijk om te weten dat het niet verplicht is om fooi te geven. Uiteraard wordt het wel gewaardeerd als u voor goed eten en vriendelijk personeel ongeveer 10% fooi betaalt. Op de rekeningen in restaurants, bars en hotels staat geen service charge.

De talen van Nieuw-Zeeland: Engels en Maori

Een woordje van de lokale taal spreken is in Nieuw-Zeeland gelukkig niet zo moeilijk. Wij Nederlanders spreken bijna allemaal wel een woordje Engels. Ondanks dat 23% van de bevolking Maori spreekt, kunt u ook met hen in het Engels communiceren. De Maori spreken namelijk vaak twee talen: hun eigen Maori taal en Engels. Uiteraard vinden zij het wel leuk als u hen verrast met een woordje Maori, daarom geven wij u een kort lesje:

Maori is een taal die lijkt op Indonesische dialecten en de Polynesische talen. Het alfabet heeft slechts vijftien letters, bevat geen s-klanken en kent moeilijke uitspraken. Wat dacht u bijvoorbeeld van de langste plaatsnaam ter wereld: Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­pokai­whenua­ki­tana­tahu. Gelukkig zijn de onderstaande uitspraken minder moeilijk:

  • Kia ora - Hallo
  • Kia ora tātou - Hallo allemaal
  • Nau mai, haere mai - Welkom
  • Kei te pēhea koe? - Hoe gaat het?
  • Kei te pai - Goed
  • Ka kite anō - Tot ziens