Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Beste reistijd Nieuw-Zeeland | Wanneer vliegen?

Dichter bij de evenaar dan Nederland. Het hele jaar door te bezoeken.

Het weer in Nieuw-Zeeland is erg veranderlijk en daarom wordt er ook wel gesproken van vier seizoenen op één dag. Maar deze vier seizoenen zorgen wel voor de meest mooie ansichtkaarten, waar u doorheen rijdt tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland. De vraag is nu natuurlijk: wanneer ziet u de mooiste landschappen en heeft u kans op het beste weer tijdens uw reis? Na kort het klimaat besproken te hebben, delen wij met u de beste reistijd in Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland klimaat

De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn precies tegenovergesteld van de seizoenen in Nederland. Dit komt doordat Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt. Zo zijn de warmste maanden januari en februari en de koudste maand van het jaar is juli. Gedurende het hele jaar is het verstandig om u te beschermen tegen de zon, want Nieuw-Zeeland kent relatief weinig luchtvervuiling in vergelijking met vele andere landen. Hierdoor zijn de UV-stralen van het zonlicht erg sterk, zelfs als het bewolkt is. Het is ook verstandig om rekening te houden met regen tijdens uw reis door Nieuw-Zeeland. De gemiddelde regenval is namelijk hoog en verspreid over het hele jaar. In de noordelijke en centrale gebieden valt in de winter meer regen dan in de zomer, terwijl de winter op het Zuidereiland de minste regenval kent. Wij snappen dat het lastig is om uw koffer in te pakken met dit veranderlijke weer in Nieuw-Zeeland, neem daarom een kijkje bij onze inpak tips voor een reis Down Under.

TravelEssence beste reistijd in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft een gematigd zeeklimaat, waarbij een verschil is tussen noord en zuid. Doordat het Noordereiland dichter bij de evenaar ligt is het hier warmer dan op het Zuidereiland. De meeste Nieuw-Zeelanders wonen dan ook rondom de steden Auckland en Wellington op het Noordereiland. In deze delen van het land is het een stuk drukker, maar als u zich bedenkt dat het land met vier miljoen inwoners zeven keer groter is dan Nederland, dan valt het allemaal wel mee. Er is niet alleen een verschil tussen noord en zuid, maar ook tussen oost en west. De wind komt vanuit het westen en dit gebied is dan ook ruiger, natter en groener dan het oosten, waar de Zuidelijke Alpen de wind tegenhouden.

Wat zijn de beste reistijden?

Nieuw-Zeeland is het gehele jaar door goed te bereizen. De beste reistijd in Nieuw-Zeeland is daarom afhankelijk van uw wensen: houdt u van warme temperaturen of heeft u liever wat koelere dagen? Bepaal dus samen met ons uw eigen beste reistijd. Hierbij alvast een kort overzicht van de seizoenen.

Lente in Nieuw-Zeeland: van september tot en met november

De lente is een mooie periode om Nieuw-Zeeland te bezoeken, want net als in Nederland staan de bloemen dan in bloei en worden er dieren geboren. Van september tot en met november is ook het waterval seizoen, waarin het aantal watervallen zich vermenigvuldigt. De Milford Sound en Doubtful Sound zijn dan prachtige plekken om te bezoeken. De temperaturen in de lente liggen tussen de 5 graden en 18 graden. Is de lente uw beste reistijd? Dan is het verstandig om vroeg te boeken, wat het is een favoriete reisperiode onder velen.

Zomer in Nieuw-Zeeland: van december tot en met februari

TravelEssence beste reistijd in Nieuw-Zeeland

De stranden en meren zijn de perfecte verkoeling tijdens de zomermaanden in Nieuw-Zeeland. De temperaturen liggen dan namelijk tussen de 21 graden en 32 graden. Het is dan ook een goede periode om wateractiviteiten te ondernemen, zoals kajakken, snorkelen, zeilen en zwemmen met dolfijnen. De rode bloemen van de Pohutukawa bomen staan in de zomer in volle bloei en worden ook wel de kerstbomen van Nieuw-Zeeland genoemd. Maar ook de Franz Josef Glacier is een bezoek waard in de zomer. De gletsjer vormt een fijne plek om af te koelen en is uniek met een helderblauwe lucht en de weerkaatsing van de zon.

Van december tot en met februari is het niet alleen druk met internationale reizigers, maar het is ook de jaarlijkse vakantieperiode van de Nieuw-Zeelanders. Rondom kerst trekken zij naar de stranden en meren, waardoor dit het hoogseizoen in Nieuw-Zeeland is. Wij raden u dan ook aan om in een ander seizoen te reizen. Mocht u toch willen reizen in de Nieuw-Zeelandse zomer, boek dan vroeg om tijdens uw reis de beste locaties te kunnen bezoeken.

Herfst in Nieuw-Zeeland: van maart tot en met mei

TravelEssence beste reistijd in Nieuw-Zeeland

Van maart tot en met mei is de herfstperiode in Nieuw-Zeeland, die de mooie herfstkleuren van de natuur kent. Dit is qua weer de meest kalme periode van het jaar met temperaturen tussen de 7 graden en 21 graden. Deze temperaturen zijn perfect voor activiteiten als wandelen, fietsen en kajakken. Vanaf midden april worden de avonden een stuk kouder en eind april zijn de hogere bergpassen vaak al bedekt met sneeuw. Vooral met het laatste dient u rekening te houden als u met een huurauto door Nieuw-Zeeland reist.

Winter in Nieuw-Zeeland: van juni tot en met augustus

TravelEssence beste reistijd in Nieuw-Zeeland

Van juni tot en met augustus zijn de wintermaanden in Nieuw-Zeeland, dan zijn de bergen bedekt met sneeuw en valt er regelmatig regen. Deze periode is mooi voor wandelingen en fietstochten.

Afhankelijk van het gebied waar u reist, zult u een zachte winter of juist een strenge winter ervaren. In het noorden van Nieuw-Zeeland liggen de temperaturen een stuk hoger, namelijk tussen de 10 en 16 graden. Het wordt ook wel het ‘winterloze noorden’ genoemd. Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland kan het tijdens de winter sneeuwen en vriezen. Het is dan ook het skiseizoen in de regio’s Central Plateau, Canterbury en Central Otago.