Te Urewera National Park

Te Urewera National Park in Nieuw-Zeeland

Het Te Urewera National Park in het midden van het Noordereiland is een van de minder bekende natuurparken van Nieuw-Zeeland, maar beslist een gebied waar je als natuurliefhebber volledig aan je trekken komt. Dichte regenwouden, begroeide rivierbeddingen, rotsformaties, bergtoppen en meren vormen samen een uniek en ongerept landschap. Door de geïsoleerde ligging en beperkte toegankelijkheid zijn de flora en fauna van het gebied redelijk ongerept bewaard gebleven. Het is de traditionele leefomgeving van de Maori van de Tuhoe-stam (“kinderen van de mist”) die bekendstaan om hun gastvrijheid. Het park is het op drie na grootste natuurpark van Nieuw-Zeeland (2127 vierkante kilometer groot en gesticht in 1954) en wordt in tweeën gedeeld door Highway 38 die in 1930 werd opengesteld en zich slingert door een oerwoudachtig landschap. Het is de enige manier om bij de grootste attractie van het gebied te komen: Lake Waikaremoana, “het meer van het kabbelende water” in de taal van de Maori. Het meer met zijn grillige vorm en talloze inhammen is 243 meter diep, ligt op 585 meter boven de zeespiegel en is ca. 2200 jaar geleden bij een aardverschuiving gevormd. Op de meeste plaatsen reikt het oerwoud pal tot aan de oever behalve aan de oostkant waar steile kliffen oprijzen zoals de 611 meter hoge Panekiri Bluff. Hier hebt u een fantastisch uitzicht op het meer, de vele inhammen en het oerwoud. Bent u liefhebber van een stevige wandeling, dan kunt u terecht op de Waikaremoana Track, een 46 kilometer lange wandelroute rondom het meer, een van de Great Walks van Nieuw-Zeeland. U moet er wel 3 tot 4 dagen voor uittrekken en reserveren in het Aniwaniwa Visitor Centre is verplicht. Dichtbij dit centrum is beperkte accommodatie aanwezig en verspreid in het park vindt u hutten om te overnachten. Er is ook eenvoudige accommodatie in de plaatsjes Ruatahuna en Tuai. Ten oosten van Lake Waikaremoana ligt nog een tweede, kleiner meer van grote schoonheid: Lake Waikareiti.

Activiteiten in het park

Het Te Urewera National Park en het aangrenzende Whirinaki Forest Park bieden nog veel meer mogelijkheden voor wandelingen en trektochten, bij voorkeur onder leiding van lokale gidsen van de Tuhoe-stam die u kennis laten maken met de ecologie van het bos en onderweg verhalen vertellen over de geschiedenis en de mysteries van deze unieke omgeving. Heel bijzonder en zeer de moeite waard is de Te Urewera Tree Planting Trek, een wandeling onder leiding van een lokale gids waarbij u door zelf inheemse bomen aan te planten meehelpt aan het herstel van het regenwoud waar dat door ontbossing schade heeft opgelopen. Behalve wandelen is vissen een populaire bezigheid; de meren zitten vol met forel. Vogelaars kunnen rekenen op een ontmoeting met parkieten, duiven, tui, kaka en kiwi.

Bereikbaarheid

Het te Urewera National Park ligt tussen de Bay of Plenty en Hawke’s Bay op het Noordereiland. Dichtstbijzijnde grotere plaatsen zijn Rotorua (via Highways 5 en 38), Murupara en Wairoa (via Highway 38).