Nationale parken in Nieuw-Zeeland

Nationale parken in Nieuw-Zeeland | TravelEssence

Voor de mooiste vakantiefoto’s gaat u naar Nieuw-Zeeland, want met maar liefst dertien nationale parken verspreid over het Noordereiland en Zuidereiland is Nieuw-Zeeland een paradijs aan afwisselende natuur. Op deze natuur zijn de locals erg trots, ze zorgen er goed voor en laten het u maar al te graag zien. Hand in hand met nationale parken in Nieuw-Zeeland gaat een uniek dierenleven. Dus natuurfanaten en dierenliefhebbers, met meer dan 30.000 vierkante kilometer aan natuur is er genoeg te ontdekken per voet, boot, auto of helikopter.

Onze 7 favoriete nationale parken in Nieuw-Zeeland

In totaal zijn er dus dertien Nieuw-Zeelandse nationale parken met elk zijn eigen unieke natuur en dierenleven. Al deze nationale parken zijn natuurlijk een bezoek waard, maar om op een rustige manier uw rondreis door Nieuw-Zeeland te maken, is het beter om keuzes te maken. Wij delen daarom onze zeven favorieten. Van stranden en regenwouden tot fjorden en gletsjers.

Nationale parken in Nieuw-Zeeland: Fiordland National Park

Fiordland National Park - zuidwesten van het Zuidereiland

Met 1,2 miljoen hectare en veertien fjorden is Fiordland National Park een waar natuurparadijs, maar het is ook de natste plek ter wereld door de vele regenval en watervallen. De twee fjorden Milford Sound en Doubtful Sound zijn de hoogte­punten van dit nationale park, waarbij de Doubtful Sound onze favoriet is. Meer afgelegen en minder toeristisch dan de Milford Sound is Doubtful Sound dé plek om op ont­dekkingsreis te gaan naar de allermooiste natuur van Nieuw­-Zeeland. De ontdekkingsreis per boot gaat langs eeuwenoud regenwoud, ruige bergen, inhammen, watervallen en rotswanden. Voor de wandelaars onder ons is er maar liefst 500 kilometer aan wandelpaden in Fiordland National Park te vinden.

Nationale parken in Nieuw-Zeeland: Abel Tasman National Park

Abel Tasman National Park - noordwesten van het Zuidereiland

Vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman mag deze natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. Het gebied dat nu Abel Tasman National Park is, werd in 1642 door deze Nederlander ontdekt. Vandaag de dag is dit nationale park het smalste van Nieuw-Zeeland en de plek voor avontuur. U kunt er onder andere wandelen, kajakken, zwemmen en snorkelen. Maar ook wanneer u wilt ontspannen bent u aan het juiste adres op de goudgele stranden van Abel Tasman National Park. En wie weet ziet u ook dieren als dolfijnen, zeehonden en pinguïns.

Nationale parken in Nieuw-Zeeland: Tongariro National Park

Tongariro National Park - midden van het Noordereiland

Tongariro National Park is met de drie actieve vulkanen Tongariro, Ruapehu en Ngauruhoe het vulkanische centrum van Nieuw-Zeeland. Het gebied is ruim 300.000 jaar geleden ontstaan door erupties en de werking van de gletsjers in de IJstijd. Middenin het gebied vindt u Lake Taupo, een kratermeer dat ontstaan is tijdens de grootste vulkaanuitbarsting ter wereld. Dit nationale park kent ook een van de mooiste wandelroutes van Nieuw-Zeeland, namelijk de Tongariro Alpine Crossing.

Nationale parken in Nieuw-Zeeland: Mount Aspiring National Park

Mount Aspiring National Park - westen van het Zuidereiland

Aan het zuidelijke puntje van de Zuidelijke Alpen vindt u Mount Aspiring National Park dat de perfecte plek is voor het Nieuw-Zeelandse ‘tramping’. Iets wat wij hiken noemen en wat u in dit nationale park doet langs rivieren, gletsjermeren, valleien en bergen met besneeuwde toppen. Een andere manier om dit nationale park in Nieuw-Zeeland te ontdekken is per helikopter of jetboat. Of wat dacht u van een hiken, vliegen en varen in een dag? Dan gaat u een dag op pad naar de Siberia Valley, Makarora River en Wilkin River.

Nationale parken in Nieuw-Zeeland: Arthur's Pass National Park

Arthur’s Pass National Park - midden van het Zuidereiland

Als we het dan toch over de Zuidelijke Alpen hebben, dan mogen we Arthur’s Pass National Park niet vergeten. Dit Nieuw-Zeelandse nationale park staat niet alleen bekend om zijn contrasten, maar ook om de hoogste bergpas van de Zuidelijke Alpen. Deze bergpas wordt ook de Arthur’s Pass genoemd en was vroeger een belangrijke weg voor de Maori tijdens het jagen. De Arthur’s Pass is een mooie autoroute vanwege de indrukwekkende bruggen, met sneeuw bedekte bergen en helderblauwe rivieren.

Nationale parken in Nieuw-Zeeland: Mount Cook National Park

Aoraki/Mount Cook National Park - westen van het Zuidereiland

Waarom Aoraki/Mount Cook National Park in ons rijtje van favoriete nationale parken in Nieuw-Zeeland staat? Omdat het gebied de hoogste berg en de langste gletsjer van Nieuw-Zeeland kent. Mount Cook is met 3764 meter de hoogste berg en de Tasman Glacier is maar liefst 27 kilometer lang. Verder telt het nationale park 23 bergtoppen die hoger zijn dan 3.000 meter. Doordat dit gebied ver weg van steden ligt, is er geen kunstlicht. Dus ja, dit gebied is ook nog eens onderdeel van het enige International Dark Sky Reserve in Nieuw-Zeeland, waar u de mooiste sterrenhemels bewondert.

Nationale parken in Nieuw-Zeeland: Whanganui National Park

Whanganui National Park - westen van het Noordereiland

Wandelpaden en vogels spotten, maar vooral de 290 kilometer lange rivier, maken Whanganui National Park een bijzonder nationaal park. Met deze lengte staat de Whanganui River op de derde plek van langste rivieren in Nieuw-Zeeland. De rivier loopt door de bossen en is met 239 stroomversnellingen een populaire plek om te kajakken. Maar ook voor de Maori is deze rivier erg belangrijk. Zij zien de Whanganui River als hun voorouder en mochten de rivier na 150 jaar van onderhandelen dan eindelijk dezelfde rechten geven als de mens.