Musea in Nieuw-Zeeland

Musea in Nieuw-Zeeland

Van alle musea in Nieuw-Zeeland staat Te Papa Tongarewa met stip bovenaan. Het staat in de hoofdstad Wellington en is het nationale museum van het land. Zowel de architectuur als de inrichting zijn heel bijzonder. Om te laten zien dat Nieuw-Zeeland twee verschillende culturen heeft, de eeuwenoude Maori-cultuur en die van de Europese immigranten, is het gebouw opgesplitst in twee afzonderlijke delen, die echter in het hart samenkomen om te benadrukken dat beide culturen aan de bron staan van één ondeelbaar land: Nieuw-Zeeland.

In Auckland is een bezoek aan het Museum of Transport and Technology (MOTAT) zeer de moeite waard en bij een bezoek aan het Auckland War Memorial zult u zeker onder de indruk raken van de offers die Nieuw-Zeelanders in de loop van de tijd gebracht hebben tijdens diverse oorlogen en vredesmissies.

Soms is een stad een compleet museum zoals bijvoorbeeld Napier in Hawke’s Bay aan de oostkust van het Noordereiland. In 1931 werd het getroffen door een verwoestende aardbeving en vervolgens herbouwd in art-decostijl, vandaar de naam Art Deco City. Iets totaal anders is het Kauri Museum in Matakohe op het Noordereiland. Hier draait alles om het hout en de hars van de kauri-bomen, de geschiedenis van de mensen die er hun hele leven mee gewerkt hebben en de producten die ervan worden gemaakt. Beslist even gaan kijken als u onderweg bent van of naar het Waipoua Kauri Forest met de beroemde reuzenbomen.