Aus great barrier reef diving example trip
Aus great barrier reef diving example trip

Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is een natuurwonder van onze planeet. Een kleurrijke onderwaterwereld vol leven, die u niet wilt missen als u in Australië bent. U kunt bij het rif snorkelen, een helikoptervlucht of cruise maken… of het koraal al duikend van dichtbij bekijken. En daar hoeft u geen ervaren duiker voor te zijn. Wij vertellen u graag meer over het rif en hebben een aantal mooie duiklocaties voor u op een rij gezet.

Het Great Barrier Reef ligt aan de noordoostkust van Australië en strekt zich uit van de Lady Elliot Islands bij de kust van Zuid-Queensland tot aan de Golf van Papoea Nieuw-Guinea. Het is – met een lengte van meer dan 2600 kilometer en maar liefst drieduizend individuele riffen – ’s werelds grootste koraalrif. Om u een beeld te geven: het oppervlak is ongeveer gelijk aan dat van Groot-Brittannië.

Een helikopter vliegt over de heldere koraalzee van het Great Barrier Reef
Sta versteld van de schoonheid van het Great Barrier Reef
Staat duiken in het Great Barrier Reef al op uw bucketlist?
© Passions Of Paradise

Het koraal werd in 1981 geselecteerd voor de Werelderfgoedlijst en vormt de thuisbasis van meer dan vijftienhonderd vissoorten en vijfduizend weekdieren. Er leven ook talloze sponsdieren, anemonen, zeewormen en schaaldieren. Daarnaast is het Great Barrier Reef van wetenschappelijk belang: de dugong (zeekoe) en grote groene schildpad leven er en worden met uitsterven bedreigd.

Het ontstaan van het Great Barrier Reef

Het rif is in twintig miljoen jaar gebouwd door kleine, ongewervelde zeediertjes, ook wel koraalpoliepen genoemd. Het is geen enkel ander levend wezen gelukt om zo’n groot bouwwerk op aarde te creëren. De poliepen scheiden kalk uit waardoor er een buisachtig skelet ontstaat in het water. Dit skelet ontwikkelt zich tot een koraalschot en uiteindelijk tot koraalbank.

Tussen het Great Barrier Reef en de kust bevindt zich een lagune, een soort ‘meer’ met een diepte van minder dan honderd meter. Aan de zeezijde duikt het koraalrif duizenden meters de diepte in waardoor het koraal wordt onderworpen aan het geweld van de zee. Hier groeit het rif het sterkst, maar gaat ook het meeste koraal verloren. Het losgerukte materiaal wordt vaak teruggeworpen en vormt nieuwe rotspartijen. De ontwikkeling van Great Barrier Reef is een aanhoudend proces van afbraak en wederopbouw.

Duiken bij het Great Barrier Reef

U duikt in helder water, zwemt langs kleurrijke koraalriffen en komt allerlei tropische vissen tegen. En wie weet ziet u zelfs schildpadden, dolfijnen of walvissen onderwater. Aan de oostkust van Australië zijn diverse duikscholen te vinden, waar u onder begeleiding van professionele duikers uw eerste duik kunt maken en ook uw PADI diploma (Professional Association of Diving Instructors, ook wel duikbrevet genoemd) kunt halen. Met een PADI op zak kunt u overal ter wereld duiken.

Of u een bekwame duiker bent of niet… een duik maken bij het Great Barrier Reef is een ervaring die u niet snel vergeet.

Eén van deze duikscholen is Mission Beach Dive, gevestigd in Mission Beach, tussen Cairns en Townsville. Vanuit Mission Beach bent u snel bij het Great Barrier Reef. U kunt ervoor kiezen om een dag op pad te gaan en bij twee locaties te duiken. Ziet u het niet zitten om te duiken maar wilt u niets van het koraal missen? Dan is snorkelen het perfecte alternatief! Het water is zó helder, dat u ook al snorkelend het kleurrijke rif kunt verkennen. Aan boord wordt aan het einde van de dag de barbecue aangestoken. Zo kunt u onder het genot van een echte Aussie BBQ uitrusten en napraten over het duiken.

Coral Sea Dreaming vertrekt vanuit Cairns en biedt meerdaagse tochten aan. U vertrekt met maximaal twaalf personen op een ruim zeilschip naar het rif, waar u kunt duiken (of snorkelen) bij The Three Sisters en The Whale Depth. Tijdens het duiken of snorkelen heeft u minstens twintig meter zicht onderwater en kunt u het koraal duidelijk zien liggen.

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.