AUS - couples - culinary experience
AUS - couples - culinary experience

De Australische keuken

Ga op reis en geniet van Australië's meest uitstekende eten en wijn. Proef lokale Australische producten, gastronomische smaken, wijn van wereldklasse, ambachtelijke bieren, ciders en whisky's, zelfgekweekte groenten en tropisch fruit, de beste oesters ter wereld, en meer!

Geniet van fish and chips aan het strand of proef wijn in de wereldberoemde Barossa Valley. Ga uit brunchen en zit onder schaduwrijke bomen in Saint Kilda of proef de beste zeevruchten van Australië. Wat uw smaak ook is, Australië heeft voor ieder iets bijzonders te bieden.

Een man zet een tafel klaar op het strand voor dinner
Australië is vol met bijzondere en unieke dineerervaringen
Neem de Aussie-levensstijl in u op tijdens uw vakantie in Australië

Wat is de Australische keuken?

Wanneer u door Australië reist, zult u kennismaken met veel nieuwe smaken. Van inheemse ingrediënten en de Aussie-favorieten tot spannende fusions en Australische chef-koks die alleen koken met lokaal geteelde producten. We hebben een aantal populaire en wat minder bekende ingrediënten en gerechten voor u op een rij gezet.

Inheemse ingrediënten

Wilt u echt authentieke Australische smaken proberen? Er zijn ingrediënten die uniek en typisch Australisch zijn. Voeg ze toe aan uw gerechten tijdens uw reis door Australië! Hier zijn er een paar om in de gaten te houden:

  • Bush tomatoes
  • Wattle seeds
  • Finger lime
  • Kakadu plum
  • Lemon myrtle
  • Quandong
  • Sea Parsley
  • Snowberries
  • Warrigal Greens
Eetbare planten volgens de Aboriginals in Queensland Australië
Wilt u genieten van de unieke smaken van het Australische land?
© TravelEssence
Een Aboriginal in de natuur in Australië
Leer meer over de Australische keuken van een inheemse gids

Traditioneel - Bush 'tucker'

Al meer dan 40.000 jaar gebruiken inheemse Australiërs het land om zich te voorzien van voedsel. Zorg ervoor dat u tijdens uw reis door Australië traditionele inheemse gerechten proeft. Zoals de Aboriginals, die leven op een eiwitrijk dieet, bekend als 'bush tucker' of als 'bush food'. Ze gebruikten technieken zoals speervissen en jagen om zichzelf van voedsel te voorzien.

Insecten zoals witchetty grubs (soort larven) waren enorm populair. U kunt deze kleine beestjes ook zien in veel Aboriginal-schilderijen. Het was het belangrijkste voedsel voor insecten in de woestijn en het was een belangrijk ingrediënt in het dieet van de inheemse Australiër. Leer meer over bush tucker (eten) met onze deskundige en lokale gidsen in Australië. Ze laten u graag kennismaken met hun leven en tradities.

Aboriginal fishing | Australia cultural holiday
Leer speervissen met een van onze lokale inheemse gidsen

Lokaal geteeld

Wist u dat Australië een grote landbouwproducent en -exporteur is? Australische boeren zijn trots op hun producten van eigen bodem. De belangrijkste gewassen die in Australië worden verbouwd, zijn:

  • Tarwe
  • Rijst
  • Suikerstok
  • Katoen
  • Grove korrels (gerst, haver en maïs)
  • Oliehoudende zaden (koolzaad, zonnebloemen, sojabonen en pinda's)
  • Peulvruchten (kikkererwten en lupine)
  • Fruit en groenten

Tot de vruchtensoorten behoren sappige tropische variëteiten zoals mango's, passievruchten, papaja's, lychee, drakenfruit en ananas.

Suikerriet groeit 12 - 16 maanden voordat het wordt geoogst
Het eerste katoenzaad werd in 1788 naar Australië gebracht

Barbecue

Aussies houden van barbecueën! Het maakt een groot deel uit van hun levensstijl en wordt in de volksmond ook wel 'barbie' genoemd. Vooral in de zomer is het een populaire bezigheid, met een koud biertje in de hand. Een 'Aussie barbie' bestaat voornamelijk uit biefstuk, worstjes en lamsvlees. Het vlees wordt geserveerd met koude salades, sausjes, brood en verse zeevruchten.

U hoeft ook niet vreemd op te kijken als u een gebarbecued worstje op een broodje kunt kopen bij de ingang van grote bouwmarkten. Worstjes ter plekke gebarbecued en verkocht, al dan niet voor een goed doel. Dit heet een ‘sausage sizzle’!

Wilt u een keer in Aussie stijl barbecueën? Door het hele land staan barbecues die gratis gebruikt kunnen worden. Voornamelijk vindt u deze in parken en soms aan het strand. Ontspan in een schaduwrijk park en geniet van de Australische levensstijl. Spot wildlife, zoals allerlei vogels in de omgeving. Gebruik ook eens lokaal geproduceerde producten uit de regio!

Geniet van verse lokale producten, bereid op de barbecue
© Unsplash | Michelle Tsang
'Fry a shrimp on the barbie' is een bekend gezegde, maar eigenlijk wordt dat nooit gedaan

Australische favorieten

Aussies zijn trots op hun eten en op hun Australische producten. Hier zijn een paar:

  • Vegemite
  • Tim tams
  • Pavlova
  • Lamingtons
  • Fish & chips
  • Meat pies
  • Barramundi
  • Chicken parmigiana
  • Damper
  • Anzac biscuits
  • Macadamia nuts
  • Salt and pepper calamari
Fish and chips | New Zealand holiday
Eet fish & chips als een local: aan het strand
Pavlova is een klassiek Australisch dessert

Uiteten

Bent u klaar om op een culinair avontuur te gaan in Australië? Er is keuze in overvloed! Daarom voorzien we u van een paar tips.

Wanneer u in Australië uit eten gaat, kan het zijn dat u ‘BYO’ op het raam van het restaurant ziet staan. Dit betekent "Bring Your Own". Dit principe is gemaakt voor restaurants die geen vergunning hebben om alcohol te schenken. Wilt u toch een wijntje bij uw maaltijd? Dan mag u in BYO-restaurants zelf een fles wijn meenemen. Vaak betaalt u wel een kleine 'corkage fee' vergoeding hiervoor.

Aussies eten graag buiten de deur en de dresscode is, afhankelijk van het restaurant, vaak informeel. Over het algemeen is het geven van fooien niet standaard, maar het wordt zeker op prijs gesteld. Als u een fooi wilt geven, is het gebruikelijk om 10% van de rekening te fooien.

Geniet van unieke restaurants in unieke omgevingen
© TravelEssence
Een culinair voorgerecht met gerookte zalm en salade in Nieuw-Zeeland
Welke restaurants gaat u bezoeken in Australië?

Zeevruchten

Bent u dol op zeevruchten? Australië zal uw smaakpapillen zeker prikkelen. Een groot deel van de Aussie-cultuur draait om zeevruchten. Populair in Australië zijn vers gevangen kreeft, tonijn, oesters, sardines, zalm en garnalen. Verse garnalen zijn het hele jaar populair, maar met Kerst helemaal! Er zijn tal van restaurants die gespecialiseerd zijn in visgerechten.

Een bord met verse oesters in Tasmanië
Houdt u van verse oesters?
© Adam Gibson

Bent u een vleesliefhebber?

Australiërs genieten van een verscheidenheid aan vlees en exporteren rundvlees naar meer dan 100 landen over de hele wereld. Behalve rundvlees zijn er ook tal van andere heerlijke vleeswaren om te proberen. Proef eens een krokodillenburger of een stuk emoe vlees. Wat dacht u van een kangoeroe steak?

Ga naar de Outback en geniet van een echte barbecue
Een chef-kok giet jus over een culinair hoofdgerecht met lamsrack
Proef pure kwaliteit in de beste restaurants van Australië

Veganistisch & vegetarisch

Bent u veganist of vegetariër? Geen zorgen, ook dan biedt Australië genoeg opties! Meer dan 2,5 miljoen Australiërs zijn vegetarisch. Met een frisse en moderne kijk op eten, kunt u bij de meeste eetgelegenheden een vegetarische / veganistische optie of vervanging vinden.

Proef kleurrijke veganistische en vegetarische gerechten
© Anna Pelzer

Koffie

Australië heeft een fantastische koffiecultuur. Niet alleen in de gerechten zijn Australiërs innovatief, maar ook op het gebied van koffie. In elke stad en op bijna elke straathoek kunt u genieten van een heerlijke kop koffie. Wat dacht u van een Australische flat white (koffie met veel melk)? Probeer zeker ook andere koffiespecialiteiten!

Ervaar de levendige koffiecultuur van Melbourne
Een cappuccino met een kunstwerkje in de koffie
Bewonder 'koffiekunst' die overal in Australië te vinden is

Wijn

Australië heeft meer dan 60 wijnregio's. De meerderheid is te vinden in Victoria en New South Wales. Enkele bekende regio's zijn de Hunter Valley, Barossa Valley, Margaret River en Yarra Valley.

Australië is de vijfde grootste exporteur van wijn ter wereld. Het land verbouwt met succes een grote reeks druiven, maar Shiraz is misschien wel de meest bekende. Welke is uw favoriet?

Een absolute must-do: ga op wijntour langs bekende wijngaarden
© Tourism and Events Queensland

Ontdek meer over Australië

Uniek en persoonlijk

Accommodaties in Australië

Met TravelEssence krijgt u een vakantiereis waarbij zelfs uw accommodatie een ervaring op zich is. Of u nu op zoek… lees meer

Aboriginal with rock art Fam Plukker

Man op reis in Australië: Katherine

Onze reisexperts staan u graag te woord!

Wilt u meer weten over een rondreis door Australië?

Neem gerust op met een van onze reisexperts. Zij hebben de beste lokale tips en adviezen.