Nz mt cook glacier guiding

7x reis alvast mee met deze Nieuw-Zeelandse films en programma's!

Films kijken over het land waar u naartoe gaat, levert een hoop voorpret op. Droom weg bij beelden van glooiende groene heuvels en met sneeuw bedekte vulkanen in Nieuw-Zeeland of kom juist meer te weten over de Maori. Met deze films en programma's over Nieuw-Zeeland waant u zich vast in het land van de Kiwi's. Maar wees gewaarschuwd! Na het zien van onze selectie wilt u gelijk uw koffer pakken om de locaties met eigen ogen te bekijken.

Whale Rider

Whale Rider is een must-see voor als u geïnteresseerd bent in de Maori. Daarbovenop is het dé perfecte film voor een gezellige avond op de bank met de hele familie. Het is een modern sprookje dat de Maori cultuur en geschiedenis op een eigentijdse manier toont. De film vertelt het verhaal van het twaalfjarige meisje Pai die bij haar grootouders woont in het plaatsje Whangara, gelegen aan de oostkust van het Noordereiland. Haar moeder en tweelingbroer stierven bij haar geboorte, haar vader is vertrokken.

Pai’s familie stamt af van de Maori leider Paikea, die meer dan duizend jaar geleden op de rug van een walvis aankwam in Nieuw-Zeeland. De traditie wil dat de eerstgeboren zoon aan het hoofd van de stam staat. Haar grootvader Koro is de huidige opperhoofd en vindt het onacceptabel dat Pai de nieuwe leider zal worden. Hij gaat daarom binnen de stam op zoek naar een jongen die deze rol op zich kan nemen. Doordat hij een man van traditie is, weigert hij te zien welke kwaliteiten er schuilen in zijn kleindochter. Dit zorgt ervoor dat Pai wil bewijzen aan haar grootvader dat zij wel degelijk het nieuwe stamhoofd kan worden, ook al is dat tegen duizenden jaren van tradities in.

Whale Rider brengt niet alleen de spanningen tussen de Maori-cultuur en het moderne leven mooi in beeld, maar ook de prachtige natuur van de oostkust van het Noordereiland.

Boy

De film Boy, geregisseerd door Nieuw-Zeelands bekendste regisseur Taiki Waititi, is een favoriet van onze Nieuw-Zeelandse Product Manager Brooke. Het gaat over de elfjarige jongen Boy die samen met zijn broer Rocky op de boerderij van zijn oma woont in Waihau Bay. Zijn moeder is overleden en zijn vader zit in de gevangenis. Als zijn oma voor een paar dagen weg is, duikt ineens zijn vader op. Boy is blij om zijn vader te zien wie hij jarenlang heeft geïdealiseerd, maar gaande weg komt hij er achter hoe zijn vader echt is.

Volgens onze collega Brooke geeft deze grappige 'coming of age' film inzicht in het leven van arme Maori’s in Nieuw-Zeeland. Het beeld dat in de film wordt geschetst is af en toe behoorlijk schrijnend, vooral als het gaat over alcoholmisbruik en geweld. Echter, de serieuze onderlaag van de film wordt met humor doorbroken, wat ervoor zorgt dat de toon nooit al te zwaar wordt.

Hunt for the Wilderpeople

Als u het ons vraagt mag de film Hunt for the Wilderpeople ook zeker niet op uw filmlijstje ontbreken. De Nieuw-Zeelandse film draait om de stadse Ricky Baker, een opstandige jongen die van pleeggezin naar pleeggezin gaat. Hij wordt uiteindelijk geplaatst bij de liefhebbende tante Bella en de chagrijnige oom Hec op het Nieuw-Zeelandse platteland. Hier lijkt hij uiteindelijk zijn plek te hebben gevonden, maar dan dreigt jeugdzorg Ricky weg te halen. Ricky slaat samen met Hec op de vlucht de wildernis in. Wat volgt is een ware nationale klopjacht op dit merkwaardige duo. Hunt for the Wilderpeople is een film die u zowel doet lachen als af en toe een traantje weg laat pinken. Daarnaast kunt u heerlijk wegdromen bij de prachtige beelden van de natuur rondom Auckland.

Bride Flight

De volgende film is er een van eigen bodem. Bride Flight volgt de drie Nederlandse jonge vrouwen Ada, Marjorie en Esther die het naoorlogse Nederland willen ontvluchten door een nieuw leven op te bouwen in Nieuw-Zeeland met hun verloofdes, die hen vooruit zijn gereisd. De vrouwen ontmoeten elkaar en de charmante Frank tijdens de beroemde luchtrace van Londen naar Christchurch in 1953. Wat ze niet weten is dat hun levens voor altijd verbonden zullen blijven door deze ontmoeting. De mooie beelden van Christchurch, Waimakariri River, Queenstown en Central Otago spatten van het scherm. Tijdens het kijken zult u zeker momenten hebben waarbij u elkaar aanstoot met de zin: “Dat gaan wij straks ook allemaal zien.”

In de ban van de natuur van Nieuw-Zeeland

Ook het landschap van Nieuw-Zeeland speelt een glansrijke rol in verschillende films. Op weinig andere plekken ter wereld vindt u zoveel contrasten in één land. Van diepblauwe meren tot indrukwekkende gletsjers. We kunnen natuurlijk niet om de Lord of the Rings trilogie en The Hobbit heen. De verfilming van de boeken van J.R.R. Tolkien vond grotendeels plaats in Nieuw-Zeeland, waarin de mooiste landschappen de revue passeren. Na het succes van deze films hebben verschillende regisseurs het Nieuw-Zeelandse landschap omgetoverd tot decors in talloze films, van The Chronicles of Narnia tot King Kong. Zet één van deze films op om een voorproefje te krijgen van al het natuurschoon dat u kunt vinden op het Noordereiland en Zuidereiland.

Programma's en documentaires over Nieuw-Zeeland

3 op Reis

Voor het programma 3 op Reis maakte BNN, in samenwerking met TravelEssence, een rondreis over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In de eerste aflevering doet presentatrice Geraldine de Tasman Glacier en Lake Tekapo aan. Vervolgens bezoekt zij het avontuurlijke Wanaka in de tweede aflevering. De laatste aflevering staat in het teken van Makarora, Mount Aspiring National Park en Queenstown. Laat u zich verbazen over de wisselende landschappen van Nieuw-Zeeland.

Chasing Great

Naast mooie natuur, heeft Nieuw-Zeeland ook een ijzersterk rugbyteam: All Blacks. Mocht u een sportliefhebber zijn dan zal deze documentaire u zeker interesseren. Richie McCaw wordt gezien als een van de beste en succesvolste rugbyspelers ooit. Een jaar lang hebben filmmakers McCaw gevolgd, waarin we onder andere de laatste dagen van hem als aanvoerder van zijn team zien.

3 Op Reis

Als dé specialist op het gebied van maatwerk reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland werkt TravelEssence regelmatig samen met het programma 3 Op Reis. Zo maakte Geraldine Kemper, in samenwerking met TravelEssence, een rondreis over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De eerste aflevering vindt u hier, de tweede aflevering hier en de derde aflevering hier.

Ontdek meer reisverhalen

Man op reis Tijd

Man op reis in Australië: wat is tijd?

Het informatiecentrum van de Glasshouse Mountains oogt fris, in het aanpalende parkje staan de barbecues standaard… lees meer

Man op reis keuze5

Man op reis in Nieuw-Zeeland: keuze

“Het kon twee kanten op gaan dachten we,” zegt Pete, terwijl hij op zijn terras een flesje American Pale Ale-bier… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.