San Francisco

Stop over San Francisco op vluchten naar Australië | TravelEssence
Foto door Franco Folini

San Francisco, ‘City by the Bay’, is qua sfeer en uitstraling totaal verschillend van andere grote steden in de VS. “Een stukje Europa in de States”, wordt wel gezegd, onder andere vanwege de piepende kabeltrammetjes en de vele, in pasteltinten geschilderde Victoriaanse huizen. De straten zijn er steil (San Francisco is op 43 heuvels gebouwd), de mensen tolerant en de sfeer is gemoedelijk. Het is een stad waar Europeanen zich gemakkelijk thuis voelen. Tegelijkertijd is het een van de populairste toeristenbestemmingen in de VS, een financieel centrum en een eldorado voor liberale denkers en al wie zich alternatief voelt.

San Francisco heeft een paar sterke punten: de ligging aan de schitterende baai (een natuurlijk bassin dat gevoed wordt door 16 rivieren) en het grote aantal bezienswaardigheden. Het is ook een kosmopolitische stad, met grote Chinese, Japanse, Russische, Koreaanse en Latijns-Amerikaanse bevolkingsgroepen die voor verscheidenheid en kleurige afwisseling zorgen. Chinatown en Japan Town (Nihonmachi) zijn wijken die u beslist gezien moet hebben en waar u geproefd moet hebben van gerechten uit de verschillende keukens.

Bijzondere bezienswaardigheden

Een van de voornaamste bezienswaardigheden is de Golden Gate Bridge, hét handelsmerk van de stad. De brug is 2,7 kilometer lang en 95 meter boven het wateroppervlak. De brug is bijna overal vanuit de stad te zien, maar een ideale plek zijn de Marin Headlands aan de noordkant, waar u een schitterend uitzicht hebt op het oranjerode bouwwerk met de stad op de achtergrond.

Ook uniek in San Francisco is de Cable Car, een nationaal monument. De tram is in 1869 bedacht door de Brit Andrew Hallidie die een systeem ontwierp van trams die zich niet motorisch voortbewegen, maar met behulp van een bewegende kabel vlak onder het straatoppervlak. Door middel van een klauw kan de bestuurder (gripman) de verbinding tussen kabel en tram verbreken dan wel herstellen, waardoor de tram stopt dan wel verder rijdt. Tip: ga in de tram nooit vlak achter hem staan: je krijgt gegarandeerd een opstopper als hij de remklauw hanteert!

Winkelen en sightseeing

Het hart van San Francisco is Union Square, statig, elegant, een beetje à la Parijs en omgeven door chique winkels en dure hotels. U kunt in de aangelegen straten terecht voor mode, schoenen, horloges en sieraden. Leuk winkelen (en heerlijk eten!) kunt u ook op en rond Grant Avenue, de slagader van Chinatown. Fisherman’s Wharf is een andere attractie (al is die wel erg commercieel geworden), en dan zijn er nog het prachtige Golden Gate Park, de Twin Preaks met het beste uitzicht over stad en baai, de Coit Tower (uitzicht en oude muurschilderingen), de wijk Haight-Ashbury, waar in de jaren ’60 hippies en bloemenkinderen rondhingen en de Presidio met het bijzondere Palace of Fine Arts.

Voor een goed overzicht van stad en omgeving is een rondvlucht ideaal (kan per helikopter of watervliegtuig) en supergezellig is een tocht met de veerboot richting Sausalito en Tiburon of zomaar de baai rond. Onderweg passeert u dan de beruchte Alcatraz-gevangenis, die ook bezichtigd kan worden. Water speelt in San Francisco een grote rol: de stad is er aan drie kanten mee omgeven en vanwege al die heuvels hebt u op heel veel plekken een schitterend uitzicht over stad, baai en oceaan, mits dat niet geblokkeerd wordt door mist, die vooral in de lente en het najaar onverwacht kan komen opzetten en hardnekkig blijft hangen.