Los Angeles

Stop over Los Angeles op vluchten naar Australië | TravelEssence

Los Angeles is een bijzondere Amerikaanse stad, al is het maar omdat de volledige naam erg lang is: El Pueblo de Nuestra Señora Reina de Los Angeles del Rio de Porciúncula (Het Dorp van Onze Lieve Vrouw, Koningin van de Engelen, aan de rivier de Porciúncula). Geen wonder dat deze stad in het dagelijks gebruik kortweg Los Angeles wordt genoemd of beter nog: LA. In de loop van de tijd is deze stad, de grootste van Californië en na New York de grootste van de VS, naar alle kanten uitgedijd, zodat ze nu tot de grootste agglomeraties ter wereld behoort.

In de stad Los Angeles wonen ongeveer 4 miljoen mensen, in de agglomeratie bijna 13 miljoen mensen. Vaak wordt beweerd dat LA een saaie, monotone stad is zonder kern, maar dat is niet juist. Er is wel degelijk een interessante Downtown, die ruwweg wordt begrensd door Temple Street, Main Street, Spring Street en First Street. Hier vindt u de City Hall, het zakencentrum met de nodige wolkenkrabbers, het Music Center en andere historische en culturele gebouwen.

Smeltkroes van culturen

Over het algemeen is LA een smeltkroes van culturen. Zo is het bijvoorbeeld een van de grootste boeddhistische centra ter wereld met meer dan 300 boeddhistische tempels. Wie van winkelen houdt kan hier zijn hart ophalen: in het Jewelry District langs Broadway bij Seventh Street, op de Grand Central Market, in het Garment District (veel kledingzaken) en in de California Mart.

Het beste uitzicht over Los Angeles hebt u vanaf het uitkijkplatform bovenop de City Hall. Op heldere dagen is er een schitterend uitzicht op het centrum van LA, maar ook over de hele stad, die tot in de verre verte wordt doorsneden door superbrede autosnelwegen, de freeways. Iets ten noorden van de City Hall ligt het Pueblo de Los Angeles State Historic Parc met de Plaza waar LA in 1781 is ontstaan. Er zijn hier in de omgeving van Olvera Street volop huizen in Spaans-traditionele stijl, souvenirwinkels en restaurants. Vlakbij zijn ook Chinatown en Little Tokyo, met veel etnische restaurants en winkels.

Unieke musea

LA heeft enkele musea die tot de beste van de wereld gerekend worden: het J. Paul Getty Museum in Malibu, het California Museum of Science and Industry, het Museum of Contemporary Art en het Natural History Museum. Eenmaal in Los Angeles is een bezoek aan Hollywood natuurlijk niet te missen. Ga even kijken bij het exotische Chinese Theatre aan de Hollywood Boulevard. In de trottoirs van de Walk of Fame vindt u meer dan 1500 bronzen sterren met de namen van beroemdheden. Wie hoopt een ster in levende lijve tegen te komen heeft de meeste kans in Beverly Hills en op Rodeo Drive, een van de meeste exclusieve winkelstraten in de VS. Orange County, in het zuiden van LA, is vooral bekend vanwege de Universal Studio’s, Disneyland in Anaheim en Knott’s Berry Farm in Buena Park.

Stranden in overvloed

Wilt u liever naar het strand? Ook dan is er keus genoeg. Van noord naar zuid: Malibu, Santa Monica State Beach, Venice Beach, Manhattan Beach, Redondo Beach, Hermosa Beach, Long Beach, Huntington Beach, Newport Beach en Laguna Beach. In Marina del Rey, ten zuiden van Venice, de grootste jachthaven ter wereld, kunt u een rondvaart maken. En vanwege het zachte klimaat, kunt u altijd naar hartenlust van dit alles genieten, want LA heeft een mediterraans klimaat met hete, droge zomers en zachte winters.