Cook Eilanden

Stop over Cook Eilanden op vluchten naar Australië | TravelEssence

De Cook Eilanden, genoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger James Cook, zijn een archipel van vijftien eilanden in de Southern Pacific. Ze zijn ontstaan door een combinatie van vulkanische activiteit en koraalgroei en liggen verspreid over 2,2 miljoen vierkante kilometer oceaan, waarmee ze tot de grootste landen ter wereld behoren. Met hun parelwitte stranden, lagunes en wuivende palmen, koraalriffen en daarachter de altijd blauwe oceaan, behoren ze tot de mooiste reisbestemmingen ter wereld, geliefd om de rust, de natuur en de warme vriendelijkheid van hun bewoners.

Activiteiten op Rarotonga

De Cook Eilanden vormen vooral een oase van rust, maar er is ook veel te zien en te doen. Zo is er het Te Vara Nui Cultural Village, waar u kennis kunt maken met de volkscultuur, inclusief muziek, zang en dans. U vindt er verschillende galeries en ateliers om te bezoeken en volop winkels met typische producten van de eilanden, zoals (gekweekte) parels. Golfliefhebbers kunnen onder anderen terecht op de Rarotonga Golf Club (9 holes). Tennis en squash behoren tot de mogelijkheden en wie de zee op wil kan een zeilboot of catamaran huren. De wateren rond de eilanden zijn helder en schoon. Als u gaat snorkelen of duiken kunt u onderzeese canyons, grotten en scheepswrakken, fantastische koraalformaties en allerlei gekleurde vissoorten zien. Duikuitrusting is te huur en begeleiding door ervaren gidsen is altijd mogelijk.

Honeymoon island Aitutaki

Behalve Rarotonga zijn er nog veertien andere eilanden. Niet allemaal zijn ze bewoond en een deel ligt ver weg van het hoofdeiland. Een eiland dat u beslist niet mag missen is Aitutaki, 220 kilometer ten noorden en ongeveer een uur van Rarotonga. Dit koraaleiland draagt de bijnaam ‘honeymoon island’ en dat is niet voor niets. Met witte zandstranden, blauw zeewater, wuivende palmbomen en een beschutte lagune met een omtrek van 45 kilometer, is Aitutaki niet alleen zeer in trek als trouwlocatie, maar ook als bestemming voor de huwelijksreis. Wie kennis wil maken met een echt paradijs moet er beslist naar toe. U kunt een cruise maken in de lagune: er zijn korte cruises, dagcruises en sunset cruises inclusief barbecue diner. Op zaterdag kunt u de lokale markt bij Aratunga Wharf bezoeken, waar zowel locals als toeristen graag komen.

Voor de ontdekkingsreiziger

Het twee na grootste eiland van de Cook Eilanden is Atiu. Atiu ligt op drie kwartier vliegen van Aitutaki en Rarotonga en wordt omringd door zes meter hoog koraalrif, het ‘Makatea’. In het midden van het eiland ligt een zeventig meter hoge heuvel met een platte top waarop vijf kleine dorpjes te vinden zijn; Teenui, Mapumai, Ngatiarua, Areora en Tengatangi. Met slechts vierhonderd inwoners, een paar cafés en weinig verkeer vormt Atiu het paradijs voor ontdekkingsreizigers. De lokale bevolking leeft er van de landbouw en visserij en neemt graag de tijd voor toeristen. Zo kunt u ‘Bush Beer’ met hen drinken en verhalen uitwisselen over uw eigen land en gewoonten. Ook vogelliefhebbers halen er hun hart op: op het eiland leven unieke vogels, zoals ‘Copeka Bird’. Het kleine vogeltje komt enkel voor in de Copeka grotten.

Praktische informatie

Het klimaat is warm en zonnig met temperaturen tussen de 21 en 28 graden Celsius. Juli/augustus is de koelste periode, november-maart de warmste met af en toe een tropische bui. Een visum is niet nodig voor een verblijf van maximaal 31 dagen; wel nodig is een geldig paspoort, dat na vertrek van de eilanden nog minstens zes maanden geldig moet zijn. Vereist is ook een bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming.