Klasien & Louk

Klasien & Louk

We zitten al weer helemaal in de routine... Maar we hebben een heerlijke vakantie gehad. Alleen al het feit dat het een (relatief) lange tijd was en dat het lang duurde voor de terugreis in beeld kwam, was erg fijn.

De tussenstop in HongKong was een heel goed idee. Qua jetlag maar ook omdat HongKong ons meteen in de vakantie trok, omdat het zo anders is dan een Europese stad. We hebben veel en lang gelopen, een dag in de regen, maar dat maakt daar niet uit. Grappige contrasten tussen China Town en de wolkenkrabbers en het moderne zakenleven. Het museum voor de medische geschiedenis vonden we leuk.

Verder zat de reis goed in elkaar. Aangenaam rustig tempo, geen gejakker. Om 6 uur is het er donker dus hadden we tijd om te lezen, en tv te kijken (cadeautje voor ons dat Abbott moest aftreden, interessante nieuws analyses in kranten en op tv). De kampeertocht in Alice Springs was een hoogtepunt. Prachtig dat landschap. We hebben mooie wandelingen gemaakt, en het was ook lekker om 400 km te rijden met muziek op de iPod aan en te voelen hoe uitgestrekt dat land is. Ook tijdens ritten zoals van bijvoorbeeld Tintanara naar de Grampians zagen we amper andere autos. Geen andere toeristen in de Coorong, in de Mallee... Veel leegte.

Naast de vele verschillende prachtige landschappen (regenwoud en de prachtige stranden, outback, Barossa Valley, Coroong, Mallee, Grampians, kust..) kregen we langzaam maar zeker ook gevoel voor de verschillende verhalen over Australië, het emigratie verhaal over 'hardship', ondernemingsgeest en eigen verantwoordelijkheid, en het verhaal over de oorspronkelijke bewoners en de uitermate ongemakkelijke relatie tot Aborignals (terwijl we er waren benoemde Turnbull voor het eerst een staatssecretaris met Aboriginal roots.). Op veel plekken zagen we verwijzingen naar de relatie met de geallieerden in de 20e eeuw (goed boek gelezen van Flanagan over o.a. de Australiërs die moesten werken aan de Birma spoorlijn), maar ook de hedendaagse focus op Azië en met name China. Het werd ons wel duidelijk hoezeer de geo-politieke verhoudingen veranderen. Terwijl we begonnen met veel natuur, werd de geschiedenis van het land steeds interessanter voor ons.

De B&B's, huisjes en hotels waren allemaal prima. Het was steeds een leuke verrassing waar en bij wie we zouden belanden. We moesten erg lachen om de elektrische dekens in veel B&B's, maar ik was er wel blij mee, want 's nachts was het soms koud. Wel veel mooi weer gehad, veel zon bij een aangename temperatuur!

De fietstocht in Sydney was ook leuk. Louk vond Sydney het leukst, ik vond Melbourne leuker, onconventioneler, minder toeristisch (maar het was ten dele ook erg druk vanwege de 'grand final' van het Australian rugby). Mooi hotel in Sydney! Alleen de zeiltocht met Big Mama is niet doorgegaan door een te harde wind: het Great Barrier Reef hebben we dus helaas gemist.

Kortom, het was echt heerlijke trip, we hebben genoten. Een ontspannen en aangenaam land om te bereizen met gemakkelijke mensen, down to earth, iedereen praat en maakt contact. Alles liep heel soepel: vluchten, auto's, huisjes - allemaal goed geregeld.