Tijdzones in Australië

Tijdzones in Australië
Foto door Tamsin Slater

Als wij ‘s ochtends aan het ontbijt zitten, dan is het in Australië tijd voor het avondeten. Australië is te verdelen in drie tijdzones: Australian Eastern Standard Time (AEST), Australian Central Standard Time (ACST) en Australian Western Standard Time (AWST). Het tijdsverschil met Nederland hangt dus af in welke tijdzone u bent. Hieronder vertellen wij u over de Australische tijdzones en hoeveel tijdsverschil er is met Nederland.

Welke staten en steden vallen onder de drie tijdzones in Australië?

Australian Eastern Standard Time

Onder de tijdzone Australian Eastern Standard Time vallen Queensland, New South Wales (behalve de plaats Broken Hill), Victoria, Australian Capital Territory en Tasmanië. Het tijdsverschil met het oostelijke deel van Australië, waaronder de steden Sydney, Canberra, Brisbane en Melbourne vallen, is negen uur.

Australian Central Standard Time

De staten South Australia met de stad Adelaide en Northern Territory met de stad Darwin, en de plaats Broken Hill vallen onder de tijdzone Australian Central Standard Time. Het tijdsverschil met het middelste deel van Australië is 8,5 uur.

Australian Western Standard Time

West Australia met de stad Perth heeft de Western Standard Time waardoor er zeven uur tijdsverschil is met Nederland.

Als het in Nederland zomertijd is, trekt u een uur van het tijdsverschil af. Maar net als in Nederland kennen grote delen van Australië ook een zomertijd. Deze loopt niet gelijk met onze zomertijd. Vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen natuurlijk omgekeerd aan Nederland. Wij vertellen u graag meer over de beste reistijd voor uw rondreis door Australië.

Horloge om de pols, tijdzones Australië

Zomertijd in Australië

De bovenstaande tijden kunnen afwijken vanwege de Australische zomertijd in de maanden oktober tot en met eind maart. Officieel begint de Australische zomertijd op de eerste zondag van oktober en eindigt deze op de eerste zondag van april.

New South Wales, Victoria, South Australia, Tasmanië en Australian Capital Territory zetten de klok een uur vooruit wanneer de zomertijd ingaat. Als het in Australië zomertijd is, rekent u een uur bij het tijdsverschil.

Niet alle delen van Australië kennen een zomertijd. In Queensland, Northern Territory en West Australia is geen zomertijd.

Jetlag door tijdsverschil

Als u gaat reizen naar Australië dan is een jetlag onvermijdbaar. Dit komt uiteraard door het tijdsverschil. Maar toch kunt u een aantal dingen doen om het effect van een jetlag te verminderen. Zo kunt u uw dag - en nachtritme aanpassen en blijven bewegen aan boord. In ons blog geven wij u meer tips voor hoe u het minst last kunt hebben van een jetlag.