Taal en geld in Australië

Alles wat u moet weten over taal en geld in Australië | TravelEssence

Bij aankomst in Australië wilt u zich niet druk hoeven maken over welke taal er gesproken wordt en wat de valuta van dat moment is. U wilt zo snel mogelijk gaan genieten van uw rondreis. Ga daarom voorbereid op reis om op een ontspannen manier te beginnen aan uw rondreis door Australië. Wij vertellen u alles over de taal en het geld in Australië.

Meer over het geld in Australië

De munteenheid en de betaalmogelijkheden, hoe zit dat in Australië? Kunt u er makkelijk geld wisselen en wat zijn daarvoor de regels? Is het geven van fooi gebruikelijk en zo ja, hoeveel geef je dan? Hieronder leest u wat u moet weten over het geld in Australië.

Australische munteenheid

In Australië wordt er betaald met de Australische dollar (AUD). U kunt deze munteenheid herkennen aan het dollar teken $, maar ook aan A$ of AU$ waarmee deze dollar wordt onderscheiden van de andere soorten dollars. De eenheden van de munten en biljetten zijn gelijk aan die van Nederland. Prijzen worden ook afgerond naar de dichtstbijzijnde vijf dollarcent.

  • Munten: 10 cent, 20 cent, 50 cent, $1 en $2
  • Briefgeld: $5, $10, $20, $50 en $100

Belastingen GST en WET

Voor producten en diensten in Australië zijn er twee soorten belastingen die u bij vertrek kunt terugvragen onder het Tourist Refund Scheme (TRS). Dit is de 10% van GST (Goods and Services Tax) en de 29% van WET (Wine Equalisation Tax). GST is hetzelfde als BTW en WET is voor producten als wijn en soortgelijke dranken.

Betalen in Australië

Bij alle betaalautomaten met het logo van Maestro en/of Cirrus kunt u geld pinnen met uw bankpas. De banken in Australië zijn doorgaans geopend van maandag tot en met donderdag van 09:30 uur tot 16:00 uur en op vrijdag van 09:30 uur tot 17:00 uur. Betaalautomaten (ATM’s) vindt u vaak bij banken, maar ook in winkelstraten en winkelcentra. Let er wel op dat u het betaalprofiel van uw bankpas op wereldwijd zet voor uw reis door Australië. Dit zetten banken standaard uit om misbruik tegen te gaan. U dient dit zelf via uw bank te activeren.

De bekende creditcards (MasterCard, Visa en American Express) worden in grote steden en bij hotels, restaurants, winkels en tankstations in Australië geaccepteerd. U heeft tijdens uw reis ook een creditcard nodig voor bijvoorbeeld het huren van een auto. Houd er wel rekening mee dat het betalen met een creditcard in veel gevallen duurder is dan betalen met een bankpas. Reist u naar de afgelegen gebieden van Australië, dan raden wij u aan voldoende contant geld mee te nemen.

Geld wisselen

In Australië is het mogelijk om geld te wisselen bij banken, hotels en vliegvelden. De meest gunstige koers heeft u op het vliegveld of bij de banken in de steden. Er is geen limiet aan de hoeveelheid contant geld dat u mee Australië in mag nemen. Wel dient u bedragen van AU$ 10.000 of meer aan te geven bij de douane. Ook wanneer u de waarde daarvan in andere valuta mee het land in of uit wil nemen.

Fooi geven

Wanneer u in Australië in een restaurant gaat eten hoeft u geen fooi te betalen. Op de rekening is namelijk een service charge inbegrepen, waardoor er geen fooi wordt verwacht. Gaat u in een duur en luxe restaurant eten? Dan is het gebruikelijk om een fooi van 10% achter te laten. In hotels en taxi’s wordt ook geen fooi verwacht. Wel wordt vaak klein wisselgeld achtergelaten of er wordt naar boven afgerond.

De taal van Australië: Engels

De lokale taal spreken tijdens de reis door Australië is gelukkig niet zo moeilijk. Wij Nederlanders spreken bijna allemaal wel een woordje Engels. De officiële taal van Australië is dan ook Engels. Het accent is wel heel anders dan het Brits of het Amerikaans. Australiërs korten veel af en gebruiken soms woorden die in het Brits of Amerikaans niet bekend zijn. De Aboriginals spreken de taal van hun eigen stam, maar in de steden en dorpen spreken zij ook Engels.