Natuur in Australië

Ontdek de natuur in Australië | TravelEssence
Tasmanië

Met bijna 7,7 miljoen vierkante kilometer is Australië een paradijs aan verschillende landschappen, met naar schatting ruim een miljoen soorten planten en dieren. Van de indrukwekkende berggebieden en routes met oneindige uitzichten tot tropische regenwouden en de uitgestrekte Outback. Ook de kust van Australië is een waar paradijs met ongerepte stranden en kleurrijk onderwaterleven. Maar er is nog veel meer.

Natuur in Australië per gebied

Tijdens een autorondreis rijdt u door de veelzijdigheid van de landschappen van Australië. Om u een beeld te geven welke natuur u waar in Australië kunt vinden, delen wij kort de hoogtepunten per gebied met u.

Zuiden en zuidoosten van Australië

Alleen al de deelstaten South Australia, Victoria en New South Wales kennen een grote veelzijdigheid aan natuur. Zo vindt u er diverse wijngebieden, zoals McLaren Vale en Barossa Valley. Vlak bij Sydney vindt u Blue Mountains National Park met 92 soorten eucalyptusbomen en kliffen van wel 300 meter hoog. Een ander nationaal park met indrukwekkende Australische natuur is de Grampians, waar u mooie wandelpaden, watervallen en uniek wildlife vindt. Wilsons Promontory is een nationaal park in het zuidelijkste puntje van Australië en Great Otway National Park is een van de weinig plekken waar u koala’s in het wild ziet.

Flinders Ranges is de Outback van het zuiden en Kangaroo Island is de plek voor de dierenliefhebber. Op dit eiland vindt u naast de kangoeroe ook maar liefst vijfhonderd zeeleeuwen bij Seal Bay Conservation Park.

  • Seal Bay op Kangaroo Island
    Seal Bay op Kangaroo Island
  • Kangoeroes in de Grampians
    Kangoeroes in de Grampians

Noordoosten van Australië

Tot de bekendste natuur in Australië behoren het grootste koraalrif en het oudste regenwoud ter wereld. Oftewel, het Great Barrier Reef langs de noordoostkust van Australië en Daintree National Park op zo’n twee uur rijden van Cairns. Maar ook het grootste zandstrand ter wereld op Fraser Island vindt u in de deelstaat Queensland. De paradijselijke stranden van Australië vindt u onder andere bij Mission Beach en op de eilanden langs de kust.

Midden, noorden en noordwesten van Australië

Nergens anders ter wereld komt u zulke uitgestrekte oranjekleurige vlaktes tegen als in de Outback van Australië. U vindt de Outback onder andere in Uluru-Kata Tjuta National Park, in het midden van Australië. Dit nationale park staat bekend om de enorme rode rotsformatie Ayers Rock. Deze typerende Australische natuur vindt u ook in het hoge noorden, namelijk in de Kimberley en Arnhemland. The Kimberley wordt ook wel de laatst verlaten wildernis van Australië genoemd met ruige bergen, rotspartijen en watervallen. Arnhemland is een Aboriginal reservaat en afgesloten van de buitenwereld. Met speciale toegangsbewijzen kunt u ervaren hoe de Aboriginals hier leven.

Australische Outback in Arnhemland

Tasmanië, het eiland ten zuiden van Australië

Een heel ander soort wildernis vindt u op het eiland Tasmanië. Met 37% aan beschermd natuurgebied en zeker twintig nationale parken is dit een waar paradijs voor de natuurliefhebber. Verder zijn er veel dieren te spotten, met in het bijzonder de Tasmaanse Duivel. Dit buideldier kwam zo’n 3.000 jaar geleden voor in Australië, maar is nu alleen nog te vinden in beschermde natuurgebieden op Tasmanië. De reden hiervoor is dat het dier bedreigd wordt met een besmettelijke vorm van kanker, waarbij er een tumor op de snuit van het dier ontwikkelt en zij niet meer kunnen jagen of eten.

Bent u een wijnliefhebber? Ontdek dan ook de wijngebieden op Tasmanië.

Het landschap in het westen van Australië

Dat het oosten van Australië een van de meest indrukwekkende natuurfenomenen onderwater kent, weten we nu inmiddels. Maar wist u ook dat het westen een kleurrijk koraalrif heeft? Het koraalrif draagt de naam Ningaloo Reef en is extra bijzonder door de aanwezigheid van de walvishaai. De westkust van Australië is daarnaast ook een paradijs voor surfers met surfspots die omgeven zijn door de mooiste natuur.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle gebieden het hele jaar door te bezoeken zijn. Wij raden u dan ook aan u te verdiepen in de beste reistijd voor Australië.

Zwemmen met walvishaaien bij het Ningaloo Reef in Australië