Eten en drinken Australië

Eten en drinken in Australië | TravelEssence

Heeft u zich altijd afgevraagd wat typisch Australisch eten is? Dan is het antwoord dat behalve het bush food van de Aboriginals, deze niet echt bestaat. Net zoals het land zelf, is de huidige Australische keuken een unieke mengelmoes van internationale invloeden. Immigranten uit alle hoeken van de wereld hebben hun stempel gedrukt op de Australische gastronomie, wat ook wel Mod Oz wordt genoemd. Zo smullen de Aussies van meat pies afkomstig uit de Engelse keuken en Europese gerechten met een Aziatische twist. Niet alleen kunt u veelzijdig eten in Australië, maar ook heerlijke wijnen drinken. Wij nemen u mee op een culinaire ontdekkingstocht door Australië.

Wat te eten in Australië?

Wat is er nou leuker dan genieten van heerlijk eten tijdens uw reis door Australië? Niet alleen is het eten van lokale gerechten een feestje voor uw smaakpapillen, ook kennismaken met de lokale keuken draagt bij aan de beleving van het land. Laat u verleiden door deze Australische specialiteiten.

Barbie: een belangrijk onderdeel van de Australische cultuur

Aussies zijn gek op de barbie en daarmee bedoelen we natuurlijk niet de pop, maar de barbecue. De Australiërs grijpen elke gelegenheid aan om de barbecue aan te steken. Er wordt van alles op de barbecue gegooid: van hamburgers, kangoeroevlees tot aan vis. Daarbij drinken ze graag een biertje of een goed glas wijn.

Pavlova: de eeuwige strijd tussen Australië en Nieuw-Zeeland

De Russische ballerina Anna Pavlova was de inspiratiebron voor dit dessert tijdens haar tour Down Under in de jaren twintig. Het is alleen de grote vraag of dit toetje uit Australië of Nieuw-Zeeland komt. Hoe dan ook, deze heerlijke meringue taart met vers fruit en room blijft lekker en kunt u proeven in Australië.

Eten en drinken in Australië, pavlova

Lamingtons: de nationale cake van het land

Wanneer u in Australië bent dan moet u de nationale cake van het land hebben geproefd. Lamingtons zijn vierkante sponscakejes omhuld met een laagje chocolade en geraspte kokosnoot.

Tropisch fruit: sappige mango’s

Het fruit vliegt u om de oren in Australië, want in iedere staat vindt u verschillende fruitsoorten. Van sappige mango’s, zoete ananassen en bananen uit het tropische noorden tot perziken, passie- en citrusvruchten uit Victoria. Maar ook op Tasmanië vindt u fruitsoorten, zoals appels en kersen.

Vis- en schaaldieren: fish and chips aan de kust

Bent u gek op vis- en schaaldieren? Dan bent u in Australië aan het goede adres. De Australische keuken staat vooral bekend om zijn seafood. Vooral de rivierkreeft, barramundi en fish and chips aan de kust zijn om te smullen.

Eten en drinken in Australië, heerlijke vis aan de kust

Wijn in Australië

Australiërs drinken graag een koud biertje, maar ze ontkurken ook met alle plezier een flesje wijn. Aan het einde van de achttiende eeuw brachten Britse kolonisten de eerste druivenstokken naar Australië. Door hun kennis over het wijn maken, zorgden Franse en Duitse immigranten ervoor dat de Australische wijnbouw in de negentiende eeuw groeide. Echter ontbrak het hen aan vakmanschap waardoor de kwaliteit van de wijn matig was. Hierdoor had de rest van de wereld – voor lange tijd – weinig interesse in Australische wijnen.

In de jaren zestig van de vorige eeuw bloeide de wijnindustrie in Australië op dankzij de toepassing van moderne wijntechnieken. Wijnmakers slaagden erin om frisse en smaakvolle wijnen te produceren die al snel de wereld veroverden. Tegenwoordig is Australische wijn niet meer weg te denken uit de schappen in Nederland.

Eten en drinken in Australië, Mornington Peninsula

Het grootste deel van de wijnen wordt gemaakt in het zuiden dat, in tegenstelling tot de rest van het land, een gematigd klimaat heeft. Wanneer u in het zuiden van Australië bent dan is het zeker aan te raden om een bezoek te brengen aan de volgende zes wijngebieden:

  • Barossa Valley: dit is één van de oudste en bekendste wijngebieden van Australië. De geschiedenis van deze regio ten noorden van de stad Adelaide heeft een Duits tintje, aangezien de eerste wijnmakers van Duitse komaf waren. De Riesling wijnen worden gezien als één van de beste ter wereld, maar in de streek worden ook heerlijke Shiraz en Chardonnay geproduceerd.
  • McLaren Vale: ook dit wijngebied ligt in de buurt van Adelaide, maar dan in het zuiden. Hier kunt u rond de 75 wijnhuizen bezoeken waar onder andere lekkere Shiraz wordt geserveerd. Doordat de afstanden tussen de wijngaarden en wijnhuizen kleiner zijn, is het erg leuk om deze met de fiets te bezoeken.
  • Yarra Valley: bent u een liefhebber van wijnen uit de Bourgogne? Dan raden wij u aan zeker richting Melbourne te gaan. De wijnen uit Yarra Valley worden vergeleken met die uit de Franse streek. Voornamelijk de Pinot Noir en Chardonnay spannen de kroon.
  • Hunter Valley: ligt op ongeveer twee uur rijden van Sydney en is net als Barossa Valley één van de belangrijkste en oudste wijnregio’s van het land. De wijngaarden worden voornamelijk gedomineerd door Chardonnay druiven. Het Hunter Valley Wine & Food Festival in mei en juni is de perfecte plek om de wijnen uit deze streek te proeven.
  • Margaret River: deze regio, gelegen op drie uur rijden ten zuiden van Perth in de staat Western Australia, is sterk in opkomst. Deze regio biedt een fijne combinatie van Bordeaux waardige Cabernets, mooie stranden en heerlijk eten.
  • Tasmanië: het eiland was ooit een gevreesde gevangeniskolonie, maar nu is het een paradijs voor natuurliefhebbers vanwege de nationale parken en natuurreservaten. Maar wist u ook dat u er heerlijke wijnen kunt drinken? Wij leggen u graag uit waar u de beste wijnen vindt op Tasmanië.

Bush Tucker: authentiek Australisch eten

Eten en drinken in Australië, bush tucker van de Aboriginals

Bush Tucker is het enige eten dat typisch Australisch te noemen is. Dit is namelijk het traditionele voedsel van de Aboriginals, die een nomadisch leven leidden. Ze jaagden op wild en aten inheemse planten en fruit uit hun omgeving. Zo jaagden ze op kangoeroes, slangen, buidelratten, baramundi en emoes. Ook behoorden eetbare larven, macadamia noten, warrugul greens, lemon myrtle, motten, kikkers en bush tomatoes tot hun dieet. Waar voorheen geen belangstelling was voor het voedsel van de Aboriginals, laten tegenwoordig veel restaurants en chefs koks zich inspireren door het Bush Food. Bij verschillende restaurants worden er gerechten met onder andere baramundi of kangoeroe- en krokodillenvlees geserveerd, maar voor authentiek Bush Tucker eten in Australië moet u in de deelstaat Northern Territory zijn.

Uit eten in Australië

In de steden Sydney en Melbourne kunt u uitstekend tafelen. U vindt er een diversiteit aan gezellige eettentjes en top restaurants, met op het menu innovatieve gerechten die bereidt zijn met verse lokale producten. Daarnaast kent Australië een goede koffiecultuur. Op bijna elke hoek van de straat in de Australische steden, zoals Perth, Sydney, Melbourne en Brisbane, kunt u een lekker kopje koffie drinken. Niet alleen in de gerechten zijn de Australiërs innovatief, dat zijn zij ook in de koffiewereld. Wat dacht u bijvoorbeeld van een Australische flat white of de zogeheten specialty coffees?

Wanneer u uit eten gaat in Australië kan het voorkomen dat u op het raam van restaurants BYO ziet staan. Dit betekent “bring your own”, oftewel u mag uw eigen drank mee nemen. Dit principe is in het leven geroepen voor restaurants die geen vergunning hebben voor het schenken van alcohol. De Aussies gaan graag buiten de deur eten en de dresscode is – afhankelijk van het restaurant – vaak informeel. Over het algemeen is fooi geven niet standaard, maar het wordt zeker gewaardeerd. Mocht u een fooi willen geven, dan is het gebruikelijk om 10% van de rekening te geven.