The Golden Outback

The Golden Outback Australië | TravelEssence

De Golden Outback beslaat een enorm deel van West-Australië en dankt zijn naam aan het feit dat hier sinds jaar en dag goud gewonnen wordt. Zo liggen in het hart van de Golden Outback talloze dorpen die nog steeds blijk geven van de goudkoorts die er eens woedde. Verder staat de regio voornamelijk bekend om een aantal fascinerende natuurverschijnselen zoals Wave Rock.

Goudkoorts in Kalgoorlie Boulder & The Goldfields

Kalgoorlie-Boulder was voorheen een kleine gemeenschap waar in 1890 allerlei goudzoekers heen gingen om hun geluk te beproeven. De goudkoorts is inmiddels voorbij, maar dit culturele erfgoed is niet verloren gegaan. Overal waar u kijkt staan namelijk houten kroegen, saloons en andere historische gebouwen die doen denken aan die tijd. Dat, in combinatie met de natuurlijke schoonheid van de regio en de imposante Goldfields, maakt van Kalgoorlie-Boulder een uniek uitstapje in de Outback.

Bijzonder rotsformatie Wave Rock

De West-Australische Wheatbelt ligt ten oosten van Perth en huisvest een van de bekendste natuurverschijnselen in Australië: Wave Rock. Deze granieten rotsformatie heet zo omdat het op een enorme vloedgolf lijkt die plotseling is versteend. De rots is ongeveer honderd meter lang en miljoenen jaren oud. In het voorjaar is de omliggende woestijn bedekt met kleurrijke bloemen.

Wave Rock, Tourism Western Australia Foto door Tourism Western Australia / De bijzondere rotsformatie Wave Rock

Wave Rock ligt op drie kilometer van Hyden, een klein dorpje dat enkel uit een hotel en een aantal huizen bestaat. Andere formaties in de omgeving zijn The Humps en Hippo’s Yawn. Bij Mulka’s Cave kunt u Aboriginal kunst bezichtigen en in het lokale The Wildlife Park kunt u diverse inheemse dieren zien, waaronder koala’s, exotische vogels en zeldzame witte kangoeroes.

Stirling Range National Park en de omgeving ten noorden van Albany

In Amelup ligt een bezienswaardigheid die u nergens ander in Australië tegenkomt, namelijk een werkende replica van een Hollandse windmolen uit de zestiende eeuw. De windmolen is gebouwd door Pleun and Hennie Hitzert. Zij verhuren rondom de windmolen meerdere accommodaties.

Nu lijkt een windmolen wat gewoontjes, maar deze windmolen kijkt uit over Stirling Range National Park. De Stirling Range, waarnaar het park is vernoemd, is een enorme bergketen die door de Aboriginals ook wel Koi Kyenunu-ruff wordt genoemd, oftewel ’de mist die van de berg rolt’. Ook heeft het park een tropisch regenwoud, waar veel wilde bloemen groeien en dieren leven zoals emoes, wallabies en kangoeroes.

Stirling Range National Park

Wie echt even helemaal wilt ontsnappen aan het drukke stadsleven brengt een bezoek aan Kojonup, gelegen op ongeveer anderhalf uur rijden ten noordwesten van Amelup. Hier kunt u het boerenleven van dichtbij meemaken, de bush verkennen en kennismaken met de cultuur van de Noongar Aboriginals.