Tropical North Queensland

Tropical North Queensland in Australië | TravelEssence

Tropical North Queensland is de regio waar het regenwoud het koraalrif ontmoet. Maar ook waar Cairns, Port Douglas, Daintree National Park, Mission Beach en het Great Barrier Reef samenkomen. Deze regio, in het tropische noorden van Australië, is de perfecte plek om te ontspannen op de goudgele stranden, het oudste regenwoud te ontdekken, de Aboriginal cultuur te ervaren en te snorkelen op het grootste koraalrif ter wereld. Voor zowel relaxen als avontuur bent u bij Tropical North Queensland aan het juiste adres.

Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is voor sommige mensen dé reden om een reis naar Australië te maken. En terecht! Dit is immers het grootste koraalrif ter wereld. Het Great Barrier Reef is zelfs zo groot, dat het vanuit de ruimte nog te zien is.

  • In het Great Barrier Reef vindt u talloze koraalsoorten en tropische vissen
    In het Great Barrier Reef vindt u talloze koraalsoorten en tropische vissen
  • Duiken tijdens uw dagtocht naar het Great Barrier Reef
    Duiken tijdens uw dagtocht naar het Great Barrier Reef

Onder het kristalheldere wateroppervlak leven talloze koraalsoorten en tropische vissen. Daarnaast bieden honderden kleine eilanden onderdak aan allerlei zeevogels en zeeschildpadden. Bij het Great Barrier Reef worden ook geregeld dolfijnen, roggen en vinvissen gespot.

De eenvoudigste manier om te genieten van het Great Barrier Reef is om te gaan snorkelen, maar u kunt natuurlijk ook gaan duiken. Aan de kust zijn verschillende plekken waar u les kunt krijgen. Onthoudt wel dat u pas na het behalen van een duikbrevet op eigen houtje mag gaan duiken.

Daintree National Park

Tropical North Queensland staat onder andere bekend om het oudste regenwoud ter wereld, namelijk Daintree National Park. In dit regenwoud groeien meer dan 18.000 soorten bloemen, planten en bomen. Sommige bomen zijn zelfs meer dan 2.500 jaar oud en er zijn planten die de dinosauriërs overleefd hebben.

Ongeveer 50.000 jaar geleden bestond bijna heel Australië uit regenwoud, maar daar is nu nog slecht 0,3% van over. Om zoveel mogelijk van het regenwoud te behouden is Daintree National Park in 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet.

Daintree National Park

De oorspronkelijke bewoners van Daintree National Park is de Kuku Yalanji Aboriginal stam. Voorvaderen van de stam hebben zich hier gevestigd vanwege de waterval en de helende werking van een aantal planten. Daintree wordt door deze stam ‘Wawu-Karrba’ genoemd, wat ‘plaats van heling’ betekent. Met de komst van de Europese kolonisten waren de Aboriginals hun gebied kwijt geraakt, maar sinds kort hebben ze een deel van het Daintree National Park weer terug.

Whitsunday Islands

De Whitsunday archipel bestaat uit meer dan zeventig tropische eilanden. Het helderblauwe zeewater en de parelwitte stranden maken deze eilanden tot een paradijselijke bestemming, waar u mooie zeiltochten kunt maken. Een van de eilanden die u gezien moet hebben als u de Whitsunday Islands bezoekt is Whitehaven Beach. Dit eiland heeft niet voor niets een van de meest gefotografeerde stranden van Australië.

Whitehaven Beach in de Whitsundays Whitehaven Beach in de Whitsundays

Mission Beach

Op de stranden van Mission Beach kunt u in een hangmat een goed boek lezen terwijl u geniet van het uitzicht op de oceaan. Op Dunk Island kunt u van de natuur genieten en picknicken op het strand. Samen met lokale gidsen kunt u vanaf Mission Beach gaan snorkelen of duiken op het grootste koraalrif ter wereld, namelijk het Great Barrier Reef.

Mission Beach in de regio Tropical North Queensland in Australië

De steden

De twee bekendste steden van Tropical North Queensland zijn Cairns en Port Douglas. Bij Cairns liggen tropische eilanden met mooie stranden, helderblauw water en palmbomen. Port Douglas is een stad waar eten, wijn, kunst en cultuur samenkomen. Vlak bij deze stad ligt Daintree National Park.

Atherton Tablelands

Een luchtballon boven Atherton Tablelands in de regio Tropical North Queensland in Australië Atherton Tablelands vanuit een luchtballon

De Atherton Tablelands zijn de hooglanden van Cairns. Deze hooglanden liggen namelijk op een uurtje rijden van de stad. In dit gebied liggen grasvlaktes, regenwouden, meren en watervallen. Bijzondere dieren zijn ook te vinden bij Atherton Tablelands. Er liggen twee leuke dorpjes bij de hooglanden: Kuranda en Yungaburra. Kuranda ligt midden in het regenwoud en is een kleurrijk dorp met boetieks en gallerijen. Yungaburra staat bekend om wintersportactiviteiten en de sfeer doet denken aan het wilden westen.

Lees ook het TravelEssence blog met onze top 6 voor het tropische noorden van Australië.